• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Suriyeliler gidiyor, çalışacak eleman yok!

Suriyeliler gidiyor, çalışacak eleman yok!
İstanbul'daki kaçak göçmenlerin polis operasyonuyla toplanması en çok da konfeksiyon ve sanayi esnafını vurdu. Suriyeli çalışanlarını kaybeden işadamları, gidenlerin yerine koyacak adam bulamıyor.

Suriyeliler başta olmak üzere İstanbul'daki kaçan göçmenlere yönelik operasyonlar konfeksiyon ve sanayi esnafının canını sıktı. Atölye ve iş yerlerinde Suriyelileri istihdam eden patronlar, devletin 'oturum izinleri yok' gerekçesiyle göçmenleri sınırdışı etmesiyle birlikte zor duruma düştü. 

Bunun yansımaları sosyal medyada net bir şekilde görülüyor. Özellikle konfeksiyon ürünlerine Arap ülkelerinden yoğun talebin olduğu bir dönemde işadamları, ellerindeki Suriyeli işçileri kaybetmenin acısını yaşıyor. Giyim sektörünün patronları, üretimi artıracak yerde azaltmak zorunda kaldıklarını, Suriyelilerin yerini dolduracak çalışan bulmakta güçlük çektiklerini belirtiyor. 

ZAFER PARTİSİ'NE BİR GÜZEL SÖVÜYORLAR


Suriyeli işçilerin İstanbul dışına yahut geri gönderme merkezleriyle geldikleri ülkelere yollanması sonrası bir vatandaş, konfeksiyon sektörünün kalbi durumundaki Mahmutpaşa ve Merter'e ilişkin gözlemlerini şöyle aktardı:

"İki bayram arası güzel iş olacağının bütün emareleri var konfeksiyon piyasasında; Araplar akın akın ticaret yapmaya geliyor ama bilin bakalım ne oldu? Kamuoyu tepkisi yüzünden İstanbul'da kaydı bulunmayan bütün sığınmacıları toplayıp şehir dışına göndermişler. Atölyelerde adam kalmamış. İki gün boyunca gezdiğim bütün Merter-Mahmutpaşa esnafı Zafer Partisi'ne bir güzel sövüyordu. Kamuoyu Twitter'dan ibaret değil ve emin olun sesleri gür çıkmasa da sığınmacı destekçileri karşıtlarından daha fazla..."

Atölyesinde 20'den fazla eleman çalıştıran bir işletmeci, son denetimlerle birlikte işçilerinin 3'te 1'ini kaybetmiş. Twitter'da gözlemlerini anlatan bir vatandaş şunları söylüyor: 

"Dün yakınımın küçük atölyesine gittim, adam ağzına ne geliyorsa saydırıyordu. 7 tane elamanını almışlar (elemanlarının neredeyse 3'te 1'i). Bazı elemanlar da korkudan saklandıkları yerden çıkıp gelemiyorlarmış. Elinde işleri var, cumaya teslim etmek için ama asla yetiştiremeyecek."

10 BİN MAAŞ VERECEK, GÜNLERDİR DİL DÖKÜYOR
Mobilya sektöründe iş yapan bir girişimci de eleman bulamamaktan şikayetçi. Aldığı siparişler sonrası işyerinin kapasitesini artırmaya karar verdiğini anlatan mobilyacı, gelgelelim çalışacak usta bulamadığından yakınıyor. Bir Suriyeli ustaya kendi dükkanında çalışması için günlerdir dil döktüğünü dile getiren girişimci, cep telefonunda buna ilişkin arama kaydını gösteren bir de görsel paylaşarak şunları yazdı:

"Daha önce paylaşmıştım, inşaata bağlı mobilya sektöründe bir açık görüp kapasiteyi büyütmeye niyetlenmiş ve küçük bir yatırım yapmıştım. Bayram sonrası 'bismillah' dedik, yaklaşık 60 gün dolu. Yeni gelen işleri ALAMIYORUZ. Çünkü çalışacak USTA BULAMIYORUZ.

Az önce ortalama 5 ay sürecek bir işe fiyat verdim. Yanımda çalışacak ustaya minimum 10 bin TL maaş vereceğim, konaklama ve yemek de bana ait. Türk usta bulmak zaten imkansız, Suriyeli ustaya da günlerdir yüzyüze görüşmek için dil döküyorum."

'UCUZ İŞÇİ ARIYORSUN' DİYENLERE HODRİ MEYDAN: 'SEN GEL ÇALIŞ O ZAMAN'
Sığınmacıları apar topar gönderme hazırlıkları sanayi esnafının da tepkisine yol açtı. Sektördeki eleman açığının nedenlerinden biri şüphesiz, üniversite mezunu gençlerin masabaşı iş araması. Türk vatandaşı gençlerin 'ağır iş'te çalışmak istememesi nedeniyle sanayiciler genellikle sığınmacılara yöneliyor. Fakat işletmelerde hâlâ açık mevcut. Bir vatandaş konuya ilişkin şunları yazıyor: 

"Dün presçiye gittim, işler yığılmış 4 makinanın 1'i çalışmıyor. Bugün arkadaşla konuştum, 12 makinanın 3'ü çalışmıyor. Suriyeli çalışanlarını toplamış göndermişler. Bu hikayeleri artık her gün çokça duyacağız."

"Benim 600 bin dolar verdiğim 3 makinam şu an üretim yapamıyor. Günlük ciro kaybım 20-25 bin dolar. Devletin gelirlerinden eksilmedir bu. Diyorlar ki 'bedava işçi çalıştırmak için Suriyeli istiyorsunuz.' 'Sen gel çalış g.t' diyorum ben de. Yeri süpüren adam 6 bin lira maaş alıyor fabrikada. Fakir Türkler yatsın..." KAYNAK:TRHABER

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113