• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Şile'de Palamut Festivali

Şile'de Palamut Festivali
Türkiye’de çeşitli il ve İlçelerde Mevsimine göre Hamsi Festivalleri düzenlediği ve yöresel kültürlerin bu etkinliklerde yaşatıldığı bilinmekte.

Her yıl Eylül ayında başlayan balık sezonu ile başlayan Karadeniz’de balıkçılık ve olmazsa olmaz olan Palamut Balığı neredeyse tüm Türkiye’de Balık tezgahlarında “Şile Palamudu ” olarak satıldığı bilinmekte.

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’da yaptığı açıklamada “ İlçenin önemli değerleri olan Şile Bezi, Şile Kestane Balı artık tescilli ürünlerimiz diyerek artık zamanı geldi.Neden Şile Palamut Balığı olarak neredeyse yurdumuzun dört bir noktasında İlçemizin adını taşıyan balığımızın isminin artık tescillenmesi lazım dedik ilk müracaatlarımızı yaptık.Uzun zamandır yapmayı arzu ettiğimiz 1.Şile Palamut Festivalimizin ilkini bu yapmak nasip oldu. Malum Pandemi ve sonrasında balık yokluğu derken. Rabbim bu yıl bol balık nasip eyledi.Bizlerde kolları sıvadık ve Şile kültürümüzde önemli bir yer tutan balıkçılığı desteklemek ve Karadeniz’in incisi, deniz mutfağının önemli markalarından olan Şile Palamudu 'muzu tüm Türkiye’ye ve Dünya’ya tanıtabilmek için 15 Ekim’de I. Şile Palamudu Festivali’nde buluşalım” çağrısını yaptı.

310641979-647794813383802-8775563360200766925-n.jpg

Şile, geçmişten günümüze gerçek bir balıkçı kasabasıdır. Karadeniz’in bereketi ilçenin adıyla özdeşleşen Şile Palamudu markasını oluşturmuştur. Günümüzde de ilçenin önemli bir gelir kaynağı olan balıkçılık, dillere destan gün batımına doğru konuşlanmış restoranlarında çoğalmasıyla ilçe genelinde ciddi bir turizm hareketliliği oluşturmaktadır.

7fc47ad9-956d-484c-b083-6c74ce333c76.jpg

Taze balığın İstanbul’daki önemli adreslerinden biri olan ilçemizde deniz mutfağının tüm lezzetleriyle keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Şile Palamudu: Karadeniz ve Marmara’nın en ünlü balığıdır. Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz’e çıkıp, sonbaharda Marmara’ya oradan da Çanakkale’ye kadar iner. Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalya gibi balıklarla beslenir. Marmara’dan Boğaza geçmeden önce Şile bölgesinde yemlenirler. Şile bölgesi kayalıklarda yaşayan küçük balıkları ve kabuklu deniz canlıları ile zengin bir bölge olduğundan; Palamut burada kaldığı sürede büyür, yağlanır ve en lezzetli halini alır.

308845235-10160055142178290-9173731617745405097-n-001.jpg

Şile; 1 Eylül Av Yasağının da kalkmasıyla Marmara bölgesinde Palamut balığının avlanıldığı ilk limandır. Bu özelliği ile de Palamut balığı en taze şekilde İstanbul’a ulaşır.
Çingene palamudu iken tavada; Palamut halini aldığında ise takoz şeklinde tavada ya da kelebek şeklinde ızgarada pişirilmesi uygundur.

Büyüklüklerine göre Palamut balığının adlandırılması şöyle:

Boy

Adlandırılması

10 cm’e kadar

Vanoz-Gaco

10-25 cm

Çingene Palamudu

30-35 cm

Palamut

40-45 cm

Kestane Palamudu

50-55 cm

Zindandelen

55-60 cm

Torik

60-65 cm

Sivri

65-70 cm

Altıparmak

70 cm ve üzeri

Peçuta

Lakerda: Torik balığı alınır ve temizlendikten sonra 3 parçaya ayrılır. Buzlu suda kanı iyice gidene kadar 3-4 gün bekletilir. Sonra süzülüp; kurutulur ve tuza yatırılır. 10 gün tuzda bekleyen dilimler tekrar soğuk suda 3-4 gün bekletildikten sonra yenmeye hazır olur.

Maydanozlu Palamut: Palamut balığının temizlenip kılçıkları alınır, kuru soğan yağ ile biraz rengi değişene kadar tavada pişirilir, az miktarda domates rendelenir ve bol maydanozla harç hazırlanıp içine istenilen baharat, yumurta ve galeta unu ekleyerek yağlanmış tepsiye döşenir.

309646948-5464187170338976-7329775373974125329-n.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113