• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

MESLEK İNCELİKLERİ

Ercan Kara



      Geçen haftaki yazıda çocukların saldırgan özellikler göstermesinde ailelerin etkileri konusunu ele almıştım. Bu sefer de çocuklarda saldırganlık duygularının oluşmasında öğretmenlerin ve eğitim sisteminin etkilerini gözden geçirmenin önemli olduğu kanaatindeyim.

      Her mesleğin incelikleri vardır. Bu ince yanlar, gereken hassasiyetle yerine getirilmediği takdirde daha sonra çok ciddi arızalar ve rahatsızlıklar meydana getirmektedir.      Öğretmenlik mesleğinin inceliklerine göz atmadan önce diğer mesleklerden birkaç örnek verelim: Mesela inşaatlarda su tesisattı döşeyen usta, kalfa ve çırakların çalışmasına bakalım. Su tesisatını yapan kişiler tesisatta çatlak bir boru kullansa ya da boru eklemelerinin sadece bir tanesinde conta kullanmamış olsa ne tür sonuçlar doğurur? Hiç şüphesiz bina kullanılmaya başladıktan kısa bir süre sonra duvarlar yaşarır, tuvalet ve banyo tavanlarından aşağıya sular sızmaya başlar. Bu sorunu gidermek için fayansları, mermerleri kırmaktan başka yol kalmaz.

       Tesisatta kullanılan küçücük bir conta nalburdan alınmaya gidilse belki de esnafımız, bir tane conta için “para istemez “ diyecektir. Plastik boru contası bu kadar da ucuzdur. Ama o conta kullanılmadığı taktirde koskoca binanın tavanlarından su damlamasına sebep olabilmektedir. İşte bu contayı yerli yerinde gerektiği şekilde kullanmak mesleğin incelikleridir. Olmazsa olmazlarıdır.

       Mesleklerdeki incelikler konusunda çeşitli örnekler vermek mümkündür. Ancak, biz öğretmenlik mesleğinden birkaç örnek vermek istiyoruz. Çünkü öğretmenlik mesleği diğer mesleklerin hem anasıdır, hem babasıdır.

      Öğretmelik mesleği planlamanın en önemli olduğu alanlardan biridir. Söz konusu planlama ise: Hangi araç gereçlerle ve ne tür yöntemlerle ve ne kadar sürede hedefe gidilebileceğinin önceden tasarlanmasıdır. Her öğretmen her ders için bu planlamayı yapar, yahut tasarlar. Ancak plana uyulmadığı zaman, planın hiçbir anlamı ve önemi kalmaz. Mesela derse iki dakika geç giren bir eğitimci(!) planını ne kadar uygulayabilir? Boş geçen o iki dakikalık süre içerisinde denetimsiz kalan öğrenciler hangi davranışları yaparlar. O iki dakikalık süre içerisinde anlaşmazlığa düşen öğrenciler olursa meselelerini halletmeden derse nasıl konsantra olabilirler. Bu öğrenciler sorunlarını okul dışında hesaplaşmaya dönüştürürlerse bu tehlike nasıl önlenecek. Evet iki dakikalık denetimsizlik, kontrolsüzlük çok büyük belalara, saldırgan davranışlara olumsuz duygu ve tavırlara yol açabilmektedir. Onun için öğretmenlik mesleğinde dakikalar çok önemlidir. Su tesisatı mesleğinin “conta” misalinde olduğu gibi… Öğretmenlik mesleğinin de elbette incelikleri olacaktır. Bu inceliklerden bir tanesini daha ele alalım: Öğretmen, sevgisini öğrencilere eşit dağıtamaması durumunda, kimi öğrenciler ötekileşmektedir ki oldukça sakıncalı bir yaklaşımdır. Öğretmenin kendisini diğer arkadaşları kadar sevmediğini fark eden öğrenci, önce öğretmenini sevmez, sonra o öğretmenin dersini sevmez, daha sonra da tüm okuldan nefret eder hale gelebilir. Bir birey böylece kaybedilmiş olur. Ülke çapında bakıldığında her öğretmen senede bir öğrenci kaybederse kaybedilen öğrenci sayısı toplamda yılda beş yüz bini aşmaktadır ki bu da korkunç bir rakamdır.

      Onun için hepimiz meslek inceliklerinin ehemmiyetini düşünerek çalışmalıyız…

      Konuyla ilgili olması babından doksanlı yıllarda Vehbi Vakkasoğlunun “Öğretmenin El Kitabı” adlı küçük bir kitabını okumuştum. Vakkasoğlu,pek çok meselelerden bahsetmişti o kitapta. En ilginç olanı da hafızamda yer etmiş:

       Hikaye şöyle gelişiyor:

      Türkiye’ den bir öğrenci Avrupa’ ya yüksek lisans yapmaya gidiyor. Derslere girilip-çıkılıyor. Zaman ilerliyor mezuniyet belgeleri için tören düzenleniyor. Herkese belgeleri veriliyor. Türk öğrencinin belgesi verilmiyor. Türk öğrenci de doğal olarak belgesini isteyince hocası şöyle diyor:

      - Siz falan tarihte derse 3 dakika geç geldiniz, filan tarihte beş dakika geç kaldınız. Diyerek derse geç girilen tüm süreleri toplam olarak gösteriyor. Ve ileri bir tarih vererek, şöyle devam ediyor:

- Şu kadar saat(kaç saat olduğunu tam hatırlayamıyorum) daha derslerime geleceksiniz, eksik ders saatlerinizi tamamlayacaksınız, ondan sonra belgenizi alacaksınız. 

Bu yazı toplam 2317 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113