• BIST 10276.88
  • Altın 2389.553
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.8304
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Memur ve emekli için ilk kez açıklanan rakamlar

Memur ve emekli için ilk kez açıklanan rakamlar
Emekli ve memura büyük zam müjdesi geldi. Emekli ve memura refah payı, kök ücret, 3600 ek gösterge müjdesinin detayları ortaya çıktı.

 Ocak ayında emekliye zam ve en düşük emekli maaşı tarafında 2 düzenleme yapılacak. Emekli kök maaş zammı ile bütün gelirler artacakken, Hazine desteği ile SSK, Bağ-Kur'da taban aylıkların yeniden belirlenmesi sonrası alt sınır belli olacak. Emekli zammı düzenlemesi ile ilgili 2 Bakanlık çalışma gerçekleştiriyor.

emekli-ve-memur-ile-ilgili-turkiyeyi-ayaga-kaldiracak-rakam-ekonomistler-bu-rakami-ilk-kez-telaffuz-etti-0cc323.png
   
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Temmuz'da enflasyon yüzde 9,62, Ağustos'ta yüzde 9,09, Eylül'de yüzde 4,75, Ekim ayında ise yüzde 3,43 oldu. Tüm bunlarla beraber 4 aylık enflasyon rakamı da yüzde 29,41 olarak kayıtlara geçti. Ekim ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Hesaplarımıza göre; 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,41, enflasyon farkı dahil 4 aylık memur zammı ise yüzde 40,39 oldu. Öte yandan olası 6 aylık enflasyon verisine göre yeni maaşlar tek tek hesaplandı.

emekli-ve-memur-ile-ilgili-turkiyeyi-ayaga-kaldiracak-rakam-ekonomistler-bu-rakami-ilk-kez-telaffuz-etti-2h1700222664-65cda6.jpg
   
İşte polis, hemşire, memur, emekli maaşları...
   
Emekli ve memur maaşları, ev hanımlarına yapılacak prim desteği, taşeron işçilerin kadroya alınması ve 3600 ek gösterge gibi milyonları ilgilendiren konular, TBMM'de görüşülecek. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, ikinci torba yasayı değerlendirdi.

emekli-ve-memur-ile-ilgili-turkiyeyi-ayaga-kaldiracak-rakam-ekonomistler-bu-rakami-ilk-kez-telaffuz-etti-5cdb3c.png
   
Emekli ve memurların yanı sıra yeni evlenecekler, ev hanımlarının ve taşeron işçilerin gözü TBMM'de görüşülmesi beklenen ikinci torba yasada. İkinci torba yasanın önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda değerlendirilmesi bekleniyor.

emekli-ve-memur-ile-ilgili-turkiyeyi-ayaga-kaldiracak-rakam-ekonomistler-bu-rakami-ilk-kez-telaffuz-etti-8b9218.png
   
Çalışmanın sonlanmasıyla beraber torba yasa, TBMM Genel Kurulu'na aktarılacak. TBMM Genel Kurulu'ndan geçtikten sonra Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
   
Kritik birçok başlığı barındıracağı öngörülen torba yasa teklifinin yeni yıldan önce Meclis gündemine gelmesi öngörülüyor. Torba yasada emekli ve memur maaşları, ev hanımlarına yapılacak prim desteği, taşeron işçilerin kadroya alınması ve 3600 ek gösterge gibi milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemelerin yer alması bekleniyor.
   
Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, İhlas Haber Ajansı’na yeni torba yasayı değerlendirdi. Torba yasanın yeni yılda emekli aylıklarında yapılacak düzenlemeleri kapsayacağını söyleyen Karakaş, "Aralık ayında görüşülmesi beklenen torba yasada özellikle memur maaşları, SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaşlarıyla ilgili göstergelerin şekillenmesi ilk gündemlerden biri olacaktır" diye konuştu.
   
Aile ve Gençlik Fonu'yla ilgili yasa tasarısının TBMM’ye verildiğini hatırlatan Karakaş, "Bu fonun oluşmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı’nın seçim vaatlerinden biri olan yeni evlenenlere gençlik kredisi verilmesi ilk gündemlerden biri olacaktır.
Evlilik kredisiyle ilgili 150 bin liralık rakamın enflasyon oranında güncellenmesi de söz konusu olacak. İlk etapta ise depremzede gençlere bu kredinin verilmesiyle uygulamanın verilmesi beklenmektedir" ifadelerine yer verdi.
   emekli-ve-memur-ile-ilgili-turkiyeyi-ayaga-kaldiracak-rakam-ekonomistler-bu-rakami-ilk-kez-telaffuz-etti-127a98.png
Karakaş, torba yasadaki en önemli gündemlerden birinin ev hanımlarına emeklilik konusu olduğunu belirterek, "Ev hanımları kendi primlerini şu anda 4 bin 293 lira yatırmaktalar.
   
Ayrıca yaklaşık 500 bin memuru ilgilendiren 3600 ek göstergenin de torba yasadaki ana konulardan biri olduğunu dile getiren Karakaş, "Özellikle yüksekokul ve üniversite mezunu olup 3600 ek gösterge için birinci dereceye gelen memurların beklenti içerisinde olduğu düzenlemenin de torba yasa kanununa girmesi bekleniyor.
   
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 15 Ocak 2024 tarihinden itibaren birinci dereceye gelen memurların 3600 ek gösterge düzenlemesinden faydalanabileceği söylenebilir" ifadelerine yer verdi.
   emekli-ve-memur-ile-ilgili-turkiyeyi-ayaga-kaldiracak-rakam-ekonomistler-bu-rakami-ilk-kez-telaffuz-etti-f7a513.png
Bağ-Kur ve SSK prim eşitlemesinin de torba yasada yer alacağını, böylece esnafın 5 yıl daha erken emekli olabileceğini söyleyen Karakaş, "Geçmiş tarihlerde defalarca çıkan prim affına rağmen prim borçlarını ödeyemeyen Bağ-Kur’lulardan özellikle esnaf ve sanatkarların prim eşitlemesi dediğimiz yani 9 bin gün olan primlerinin 7 bin 200 gün prime düşürülerek, 5 yıl daha erken emekli olmalarını sağlayan düzenlemenin de torba yasada yer alması bekleniyor. Bu düzenlemenin torba yasada yer almasıyla beraber şirket ortakları, bilanço esasına göre defter tutanlar, özetle esnaf ve sanatkar tabiri içerisinde yer almayanların faydalanması söz konusu olmayacaktır.
Sadece Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na bağlı olan berberler, kuaförler, lokantacılar ve ayakkabıcılar gibi esnaf ve sanatkarların faydalandırılması öngörülmektedir" dedi.
   
Karakaş, 90 bin kişiyi aşkın taşeron işçiyle ilgili bir düzenleme yapılmasının da beklendiğini söyleyerek, kamuda bir taşerona bağlı olarak çalışanların da kadroya geçmesinin önünün açılacağını aktardı.
   
Ocak zammı için hazırlıklar sürüyor. Emekli kök maaş zammı ile yaklaşık 16 milyon vatandaşın geliri doğrudan artacak. 2023 yılında 7500 TL olarak uygulanan SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı da yeniden belirlenecek. En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?


   
Emekli maaşı zammı ile bütün kök maaşlar artacak. Bunun yanında Hazine desteği ile en düşük emekli maaşı için sınır yeniden belirlenecek.
   
Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre; TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Temmuz'da enflasyon yüzde 9,62, Ağustos'ta yüzde 9,09, Eylül'de yüzde 4,75, Ekim ayında ise yüzde 3,43 oldu. Tüm bunlarla beraber 4 aylık enflasyon rakamı da yüzde 29,41 olarak kayıtlara geçti.
   
Ekim ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti. Hesaplarımıza göre; 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,41, enflasyon farkı dahil 4 aylık memur zammı ise yüzde 40,39 oldu.
   
Nihai zam oranları için 2 veri kaldı. İlerleyen dönemde Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklanacak. Böylece 6 aylık enflasyon oranı ve maaş zamları refah payı hariç kesinleşecek.
   
Yaklaşık 2 hafta içinde ekonomi gündemi yoğunlaşacak.
   
Asgari ücret toplantıları Aralık ayında başlayacak.
   
Bunun yanında emekli ve memur maaşları başta olmak üzere birçok ödemeyi etkileyen 5 aylık enflasyon rakamı da bu tarihte kesinleşecek. Kaynak:yeniakit

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113