• BIST 10267.09
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 4 °C

Kayserigaz ve Bursagaz, Doğal Gaz Dağıtım Ekipmanlarını 3D Teknolojisiyle Üretecek

Kayserigaz ve Bursagaz, Doğal Gaz Dağıtım Ekipmanlarını 3D Teknolojisiyle Üretecek
Ar-Ge çalışmalarıyla doğal gaz dağıtım sektörüne öncülük eden Kayserigaz ve Bursagaz, 3D yazılım teknolojisi ile daha düşük maliyetli doğal gaz dağıtım ekipmanları üretmek üzere yeni bir Ar-Ge projesini hayata geçirdi.

Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olan SOCAR Türkiye’nin grup şirketlerinden Kayserigaz ve Bursagaz, SOCAR Türkiye Doğal Gaz İş Birimi çatısı altında ortak bir Ar-Ge projesi başlattı. Güvenli, çevreci ve ekonomik doğal gaz hizmetini en iyi ve en kaliteli şekilde verme hedefiyle Ar-Ge çalışmaları yürüten Kayserigaz ve Bursagaz, ‘3D Yazdırma Teknolojileri ile Doğal Gaz Dağıtımda Kullanılacak Ekipmanların Üretiminin Araştırılması Projesi’ni hayata geçirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) onayıyla başlayan çalışma kapsamında, doğal gazın dağıtımında kullanılan ekipman ve parçaların 3D yazdırma teknolojisiyle üretilmesi için yazılım geliştirilmesi planlanıyor.

SEKTÖRE YÖN VERECEK NİTELİKTE BİR PROJE

SOCAR Türkiye Doğal Gaz İş Birimi Tarife, Yatırım ve Paydaş İlişkileri Direktörü Ertan Yıldız, SOCAR Türkiye’nin yenilikçi vizyonuyla aralıksız devam eden ve sektöre yön veren nitelikte Ar-Ge çalışmalarına bir yenisini eklediklerini belirterek şunları söyledi: “Doğal gaz dağıtım sektöründe ilklerin ve yeniliklerin öncüsü olmak vizyonuyla, yıllardır Ar-Ge projelerini geliştirerek adım adım hayata geçiriyoruz. Kayserigaz, doğal gaz dağıtım sektöründe EPDK tarafından kabul edilmiş ilk Ar-Ge projesinin sahibi olan, sektöre yenilikçi uygulamalar kazandıran öncü bir şirket. Bursagaz ise EPDK tarafından Ar-Ge projeleri en çok onaylanan şirket konumunda. Her iki şirketin sahip olduğu güçlü inovasyon kası ve altyapısı sayesinde, yine sektöre yön verecek bir proje geliştirdik.”

1624696721-ertan-y-ld-z.jpg

MALİYET AZALACAK, STOK İHTİYACI ORTADAN KALKACAK

Doğal gaz dağıtım şirketlerinin envanterindeki tüm parçaların 3D teknolojisiyle yazdırılarak üretilmesini öngören bu projenin önemli avantajlar sağlayacağını belirten Yıldız, projenin detaylarını aktardı: “Yeni dağıtım şebekelerinin kurulumu veya mevcut şebekelerin bakımı sürecinde çok sayıda malzeme kullanılıyor. Bu malzemelerin bir kısmında temin etme veya gecikme sorunu yaşanabiliyor. Bazı ekipmanların ise maliyetleri yüksek olabiliyor. 3D teknolojisiyle alternatif bir üretim yaparak daha düşük maliyetle, daha hızlı ve stok ihtiyacı olmadan malzeme temin etmemiz mümkün olacak. Şirketlerin maliyetleri azalırken, yeni şebeke kurulumu ve bakım süreleri kısalabilecek.”

1624696757-kayserigaz-hizmet-binas.jpg

Şu anda 3D teknolojisiyle ekipman üretiminin detaylı analizini yaptıklarını belirten Yıldız, üretilebilecek parçaların altyapı oluşturularak ya da hizmet alımı yöntemiyle temin maliyetlerini belirleyeceklerini söyledi. Araştırmaların sonunda elde edilen verilerle, çok ölçütlü karar verme modellerinin kullanıldığı bulut tabanlı parça temin öneri ve bilgilendirme sistem yazılımı geliştireceklerini, son aşamada ise geliştirdikleri yazılımla üretime geçeceklerini belirtti.  

KAYSERİGAZ’IN 2 FARKLI AR-GE PROJESİ DAHA TAMAMLANDI

Ar-Ge çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Kayserigaz’ın geliştirdiği, EPDK onaylı iki farklı Ar-Ge projesi de başarıyla tamamlanarak uygulamaya alındı. Doğal gaz sayaçlarının otomatik okunması için yeni nesil dijital RF iletişim yöntemi geliştirmeyi amaçlayan ‘Mekanik Doğal Gaz Sayaçlarının Uzaktan Otomatik Olarak Okunmasında Yeni Nesil Bir Sayısal RF İletişim Yöntemi Geliştirilmesi ve Pilot Uygulama Projesi’ başarılı sonuçların ardından canlıya alındı. ‘Robotik Araştırma ve Geliştirme Projesi’ kapsamında ise kuruma gelen bilgi taleplerinin geleneksel yöntemler yerine, robotik süreç otomasyonu kullanılarak yanıtlanması için yeni bir sistem geliştirildi. Bursagaz ile ortak geliştirilen bu sistem her iki şirkette de kullanılmaya başlandı.

1624696770-kayserigaz.jpg

BURSAGAZ’IN 4 FARKLI AR-GE PROJESİ DAHA YOLDA

Bursagaz’ın 2019 yılında EPDK tarafından onaylanan iki farklı Ar-Ge projesinde sona yaklaşıldı. Dağıtım şebekelerinin imalat çalışmalarında daha güvenilir ve verimli çalışmasına olanak sağlayacak ‘Kompozit Projesi’ kapsamında, çelik boruya alternatif olarak kompozit boru üretiliyor. Daha dayanıklı ve esnek olan bu borunun imalat çalışmaları, teknik standardizasyon testlerinin ardından tamamlanacak. Fiziksel engellerin ve zorlu koşulların olduğu durumlarda gazın uzaktan erişimle kesilmesini hedefleyen ‘Uzaktan Gaz Kesme Projesi’ ise pilot çalışmanın ardından uygulamaya alınacak. 

1624696664-bursagaz.jpg

EPDK onayını geçtiğimiz yıl alan ‘Çift Taraflı Servis Te Projesi’ ve ‘Akıllı İç Tesisat Projesi’ için çalışmalar ise sürüyor. Çift Taraflı Servis Te Projesi’nde çift taraflı servis bağlantısı geliştirilerek, şebekenin ana hattında daha az ara bağlantı elemanı kullanılması, böylece kaçak riskinin azaltılması amaçlanıyor. Akıllı İç Tesisat Projesi’nde ise kamu kurumlarının gaz teslim istasyonlarında SCADA sistemi kullanılarak acil durum, yangın, gaz kaçakları ve benzeri durumlarda uzaktan veya otomatik şekilde gaz arzının kesilerek güvenli ve sürekli gaz arzının sağlanması hedefleniyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • 3 MAYIS TÜRKÇÜLÜK GÜNÜ KUTLANDI04 Mayıs 2024 Cumartesi 14:54
  • KalDer'in Başkanı Yeniden Yılmaz Bayraktar03 Mayıs 2024 Cuma 11:39
  • Peygamber Sevdalıları Yenikapı'da buluşuyor03 Mayıs 2024 Cuma 11:10
  • Pendik'e yeni pencere02 Mayıs 2024 Perşembe 09:46
  • AHİSİAD'tan Adalet Bakanı Tunç'a ziyaret01 Mayıs 2024 Çarşamba 18:28
  • Yapay zeka işsizlik endişesini tetikliyor!01 Mayıs 2024 Çarşamba 17:36
  • ÜNİVERSİTELER ABD-İSRAİL’E KARŞI İNTİFADAYI SELAMLADI01 Mayıs 2024 Çarşamba 15:42
  • ATİD, AKMAN’LA YOLA DEVAM EDİYOR30 Nisan 2024 Salı 17:31
  • PESİAD'tan Ahmet Cin'e hayırlı olsun30 Nisan 2024 Salı 16:36
  • Şükrü Aydemir 4. kez muhtar seçildi30 Nisan 2024 Salı 15:55
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113