• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE İÇİN 40 ÖNERİ

Dr.Kemal Kaya

En küçük katkılar bile küresel bir felaketi önleyebilir!
Zorluklar küçümsenemez. Durum kötü görünebilir, ancak hala umut var. Seferberlik de dahil olmak üzere, bireysel davranışlar  her zamankinden daha fazla bir fark yaratabilir.
Amacımız, bireysel düzeyde pratik, uygulanabilir tavsiyeler sunmaktır. Lütfen bu küçük tavsiyeleri, yapılması gereken eylem planınız olarak düşünün.
1. Eviniz müsaitse çatınıza güneş panelleri koyun.
2. Evinizde enerji harcama kontrolü yaptırın.
Basit bir ev enerji tüketim kontrolü, evinizin ne kadar enerji tükettiği hakkında bilgi verebilir ve tüketimi daha verimli hale getirebilecek değişiklikler hakkında size ipuçları verebilir. Böyle bir değerlendirme, ev sahiplerinin enerji faturalarında yüzde 5 ila 30 arasında tasarruf etmelerine yardımcı olur.
3. Aydınlatma araçlarınızı LED ampullerle değiştirin.
Kaliteli bir LED ampul, diğerlerine göre 25 kat daha uzun süre dayanıklıdır ve diğer ampullere göre en az yüzde 75 daha az enerji kullanır. 
4. Klima filtrelerini üç ayda bir temizleyin veya değiştirin
Klimanızdaki veya ısıtıcınızdaki kirli bir filtre, sistemi daha fazla çalıştırır ve enerji israfına neden olur.
5. Programlanabilir bir termostat kullanın
Evinizi belli bir derecede sabit tutmak yerine, maliyeti çok ucuz olan akıllı bir termostatla  ev sıcaklığını otomatik olarak ayarlayabilirsiniz. 
6. Giysilerinizi soğuk suyla yıkayın
Çoğu insan hala çamaşırlarını sıcak suda yıkıyor, bu da daha fazla enerji harcamaya sebep oluyor. Bu durum hem kesenize, hem de çevreye zarar veriyor. Tek bir çamaşır yıkamanın ürettiği toplam enerji kullanımı ve sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 75'i suyun havayı ısıtmasından kaynaklanıyor. Bu gereksizdir, özellikle de araştırmalar soğuk suda giysi yıkamanın ılık su kadar etkili olduğunu göstermektedir.
7. Giysilerinizi geri dönüştürün
Ortalama bir kişi yılda yaklaşık 50 kilo kıyafet atıyor. Sadece hızlı moda takibi savurgan olmakla kalmıyor, aynı zamanda yeni kıyafet üretmenin ve sirkülasyonunun çevresel maliyeti de yıkıcı olmaktadır. 
8. Enerji verimli etiketli cihazları satın alın
Bir buzdolabını veya bulaşık makinesini değiştirmeniz gerektiğinde, Enerji verimli sertifikası olan bir cihaz seçin. Enerji verimli ürünler daha verimlidir, yani enerji maliyetlerinizi düşürmeye ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olabilirler.
9. Evlerinizde çalışma alanınızı doğal ışık etrafında tasarlayın
Artık pek çok insan pandemi nedeniyle evden tam zamanlı olarak çalıştığına göre, çalışma alanınızı yeniden gözden geçirin. Bulunduğunuz mekanda veya evde, tüm gün ışığa ihtiyacınız varsa, daha iyi doğal ışık alabilecek alternatif bir yer tercihi yapın. Birkaç ışığı kapatmak, elektrik kullanımını azaltmanıza ve ampullerinizin ömrünü uzatmanıza yardımcı olur.
10. Kullanılmadıkları zaman elektronik cihazların fişini çıkarın
Bir cihazın veya cihazın kapalı görünmesi, güç çekmediği anlamına gelmez. Tüm konut enerji tüketiminin yaklaşık dörtte biri boşta güç modundaki cihazlarda kullanılıyor, bu da "uyku modu" nun elektrik faturalarında çok büyük miktarlara mal olduğu anlamına geliyor. Kablo kutunuz, dizüstü bilgisayarınız ve hatta hoparlörleriniz gibi cihazlar, kapalıyken de çok fazla güç kullanıyor olabilir. Ayrıca Bunları kullanırken de elektrikli aletlerinizi çoklu prizler üzerinde gruplayın.
11. Her damla suyu takıntı haline getirin
Su yönetimi, şehirlerin fırtınalar, kuraklıklar ve doğal afetler karşısında daha dirençli olmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlar. 
Ayrıca belediyelerin su idareleri suyun barajlara geri döndürülmesini sağlayacak sistemler de inşa edebilir.
12. İzolasyonu önemseyin.
İzolasyon, evlerimizi daha verimli ısıtmak ve soğutmak için gereken enerjiyi önemli ölçüde azaltabilir. Evinizin etrafına yaptıracağınız yalıtım, çeşitli olumsuz hava koşullarına karşı enerji faturalarınızı yüzde 25'ten fazla azaltabilir.
13. Boyutu küçültün.
Ne yaptığınız ve neye ihtiyacınız olmadığına azami dikkat edin. Tüketime daha ölçülü bir yaklaşım, küresel kirliliğe katkıda bulunduğu gibi gereksiz satın alımları da ortadan kaldırabilir.
14. Termostatınızı kısın
Termostatınızı kışın 2 derece daha serin ve yazın 2 derece daha sıcak çalışacak şekilde ayarlamanız yeterlidir. Evinizde büyük olasılıkla pek bir fark görmeyeceksiniz, ancak enerji tasarrufunuz beklemediğiniz kadar iyi olabilir.
15. Bahçenizi yeniden düzenleyin
Büyük çimlerin bakımı için çok fazla su kullanılır, bu nedenle su tüketiminizi yüzde 50 ila 75 oranında azaltmak için kuraklığa dayanıklı bitkiler ekmeyi düşünün.16.Çamaşır kurutma makinesini kullanmak yerine giysilerinizi asarak kurutun
Örneğin, yapılan bir bilimsel çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri'nde 90 milyondan fazla çamaşır kurutma makinesi olduğu ve eğer tüm Amerikalılar sadece 6 ay boyunca, çamaşırlarını asarak kurutursa, bu ülkenin konutlardaki toplam karbondioksit çıktısının yüzde 3,3'ünü azaltacağı öngörülmektedir.
17. Geri Dönüşüm konusunda daha iyisini yapmaya ihtiyacımız var
Örneğin, Katı atık sahaları halihazırda büyük oranda plastik su şişesi veya benzeri kaplardan oluşuyor. Ve her yıl plastik su şişesi yapmak için 1,5 milyon varil petrol kullanılıyor. Ve bu plastik şişelerin biyolojik olarak parçalanması 1000 yıldan fazla sürüyor. Evet, bu sebeple geri dönüşümün önemini anlamaya yeter.
18. Yiyecek israfını azaltın
19. Bahçesi olan ev sahipleri kompost gübre yapmayı öğrenmeliler ve yiyecek artıklarını dönüştürmeliler. Üretilen bu gübreyi besin açısından zengin toprağa dönüştürmek, ev bahçelerine önemli bir destek sağlar (ve doğru yapılırsa, koku alma sorunu oluşturmaz). Normalde attıklarımızın kabaca yüzde 20 ila 30'u kompostlanabilir atıklardır. 
20. Yürümeye başlayınAraç kullanma alışkanlığını azaltın. Zihin ve vücut sağlığınız için daha iyi olan herhangi bir eylem var mı?
21. Mümkünse haftada bir gün evden çalışınAraştırmalar, işgücünün yüzde 45'inin tam zamanlı veya yarı zamanlı evden çalışmaya uygun bir işi olduğunu gösteriyor. Her ay evde birkaç gün çalışmak, sera gazlarının azalmasına katkıda bulunur.22. Araç lastiklerinizin doğru şekilde şişirildiğinden emin olun Az şişirilmiş lastiklerin yakıt ekonomisi üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu bilinmektedir. Araç  lastiklerinizi uygun basınca göre şişirerek yakıt tüketimini  ortalama yüzde 0,6 (bazı durumlarda yüzde 3'e kadar) azaltabilirsiniz. 
23. Araç yakıt kapaklarınızı kontrol edin Gevşemiş, çatlamış veya hasar görmüş bir yakıt kapağı çevreye zarar vererek yakıtın yakıt deponuzdan buhar olarak çıkmasına neden olur. Aynı zamanda yakıtı ve zor kazandığınız yakıt parasını da israf eder. Araç yakıt kapağını 50.000 km. den sonra değiştirmeyi düşünün. 
24. Arabanızı self servis araba yıkama istasyonlarında yıkamayı düşünün. Arabanızı evin önünde yıkamak daha iyi görünebilir, ancak çevre için daha kötüdür. Bu kirli suyun kanalizasyona akmasına neden olur ve çevre kirliliği oluşturur. Ayrıca büyük su israflarına sebep olur. 
25. Toplu taşıma araçlarını kullanın Akıllı telefonunuza mutlaka toplu taşıma uygulamalarından indirin. Elbette toplu taşıma, trafik sıkışıklığı ve karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olur.  
26. Kendi alışveriş çantalarınızı kullanın
Plastik torbalar çevreye inanılmaz derecede zararlıdır. Parçalanmaları, toprağı ve su yollarını kirletmeleri ve deniz hayvanlarının yaygın ölümlerine neden olmaları yüzlerce yıllık çevre sorunlarını oluşturur. Sorunla mücadele etmek için, devletimiz tek kullanımlık plastik poşet yasakları veya ücretleri koydu. Bunun için yeniden kullanılabilir çantaları kullanın.
27. Araçlarınızın start-stop sistemini mutlaka kullanın 
Rölanti arabanız için kötüdür, yakıt kullanır ve hava kirliliğine katkıda bulunur. 
28. ​​Uygun olan yerlerde bisiklet kullanmayı hem sağlığınız, hem de karbon emisyonunu azaltmak için alışkanlık haline getirin. Evet, bisiklete binmek gerçekten dünyayı kurtarabilir. 
29. Mümkünse mevcut arabanızı elektrikli bir araçla değiştirin.
Bir elektrikli araca geçmek sadece karbon emisyonlarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadede paradan da tasarruf etmenizi sağlar. 
30. Gölge, huzur için bir ağaç dikin Ağaçlar doğadaki karbon dioksiti emer, bünyesinde ürettiği oksijeni havaya salar, şehirde gürültü emici görevi yapar ve serinlemeyi sağlar.. 
31. Yerelde alışveriş yapın
Bu hem yerel işletmeleri destekleyen ve aynı zamanda nakliye maliyetlerini ve karbon emisyonlarını azaltan, rutin hayatınıza basit, anlaşılır ve kolay bir yoldur. 
32. En yakınınızdaki küçük ücretsiz kütüphaneye iklim değişikliği hakkında kitaplar hediye edin ve koyun
 
33. Sokakların, parkların ve caddelerin aydınlatmasından sorumlu olan kurumlar, gece gökyüzünü koruyun. 
Işıkla kirlenmiş bir gökyüzü altında yaşamak sağlıksızdır. Gereksiz aydınlatma enerjiyi ve parayı boşa harcıyor. Yalnızca ihtiyacı olan yerleri aydınlatarak, kalkanları aşağı bakacak şekilde ışıklar koyarak ve gereksiz ışıkları kapatarak ışık israfını azaltın.
34. Daha iyi bina kuralları ve enerji verimliliği için mücadele edin.
Binalar, enerji tüketiminin neredeyse yarısını oluşturur. Bu durum, şehirleri tasarlayan ve inşa edenleri iklim krizini çözmenin anahtarı haline getirir. Mimarlar ve planlamacılar, daha fazla enerji verimliliğini destekleyen bina yönetmeliklerini ve imar düzenlemelerini savunabilir. Herkes konutlarda ve ofislerde daha iyi enerji verimliliği için baskı yapabilir ve bu bilgileri kolayca erişilebilir kılmak için harekete geçebilir.
35. Fosil yakıt endüstrisini takip edin.  
Pek çok petrol ve gaz şirketi kendilerini iyileştiriyor, ancak yine de gidecek yolları var. 
36. İklim değişikliğiyle mücadele etmek için bir araya gelin İklim değişikliğiyle mücadele etmek için hükümet yardımına, özel teknolojiye veya ekstra fonlara çok ihtiyaç yok. Bir araya gelen komşular, işbirliği yaparak ve günlük davranışları değiştirerek, hava koşullarına dayanıklılık ile ilgili ipuçlarını paylaşarak ve enerji kullanımını azaltarak karbon emisyonlarının azaltılmasını sağlayabilirler.
37. İklim değişikliği ile mücadele için bir kitap okuyun
İklim değişikliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için bazı çok sayıda harika kitaplar mevcut
38. Belediye Şehrin hava kirliliğinin haritasını çıkarsın
Sağlık sorunları açısından en fazla risk altında olan insanlar bu verileri kullanabilir.
39. Çocuklarınıza, iklim değişikliği ile ilgili çizgi filmler izletin
40. Geleceğinizi, neslinizi korumak için kendinizi zorlayın

Bu yazı toplam 3924 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113