• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Canlı Tarihler...

Canlı Tarihler...
İlçenin canlı tarihi olarak nitelendirilen koca çınarlar eski Pendik?i anlattı gençleri 60 yaş üzerinde olan Pendik?in yaşayan tarihi efsaneleri olarak adlandırabileceğimiz Pendik?in bazı tanınmış simalarıyla yaptığımız söyleşilerde, kimileri eski Pendik?

Her biri en az 50 yılını Pendik’te geçirmiş, bazısı 3 asırdır Pendik’te yaşıyor.
İlçenin eski günlerini mumla aradıklarını söyleyen bu koca çınarlar, samimiyetin ve dostlukların zirve yaptığı o eski günleri, her fırsatta yad ediyorlar.

O zamanlar, kötü niyetli kişilerin ilçede barınamadığını söyleyen eskiler, şimdilerde ne dostluğun, ne de samimiyetin kaldığından dem vuruyorlar.

Her birinin çeşitli istekleri var. Aslında kalabalık onları çok sıkıyor.

Onlar, 1950’li-60’lı yılların Pendik’ini özlüyorlar.

Şerin balıkçı kasabası Pendik’i.
Biz de bu sayımızda sözü kendilerine verdik ve isteklerini kamuoyuyla paylaşmak istedik.
Özellikle yeni belediye başkanı Dr. Salih Kenan Şahin’den istekleri var.

ALİ İHSAN KILIÇ (79)
Pendik esnafı, şimdi birbirine yabancı.
1940’lı yılları hatırlayan Pendik’in tanınmış esnafı, o tarihlerde esnaf sayısının az olması nedeniyle, çarşı içindeki esnafın birbirini çok iyi tanıdığını ve komşuluk ilişkilerine büyük bir ehemniyet verdiğini vurgulayarak, şimdi ise esnafın birbirine yabancı olduğunu, hatta hiç tanımadığını belirtiyor. Kılıç, çarşı esnafının her ne şartta birbiriyle yakınlaşması ve iyi ilişkiler kurarak bir birinin yarasına merhem olmasını istiyor.

CEMAL KABAL (71)
Pendik Lisesi için okul tabelası talep ediyor.
“Pendik Lisesi’ni arayanlar, önünden bir kaç kez geçtikleri halde bulamadıkları için, ya geri dönmek durumunda kalıyorlar, ya da bu çevrede oturanlara sormak zorunda kalıyorlar.” diyerek, ilgililerden uygun yerlere bir kaç okul tabelası konulmasını talep ediyor.

CEVAT KARANLIK (66)
Yeni belediye başkanımızdan pazar yeri sorununu çözmesini bekliyoruz.
Pazar yeri ile ilgili projenin kaymakam Haluk Tunçsu döneminde gündeme geldiğini, kaydeden Cevat Karanlık, “Yılan hikayesine dönen pazar yeri sorununa, yeni belediye başkanımızın bir çözüm bularak, uygulamaya koymasını temenni ediyoruz.” diyerek, pazar yeriyle ilgili beklentisini dile getirdi.

FARUK TÜTER (72)

Cadde ve sokkaklar, tüm esnafın faydalanacağı şekilde düzenlenmeli
Sahildeki karakol önü ile benzinci ve Dere Sokak arasındaki bazı iş yerlerinin, yaz aylarında dışarıya masa atarak müşterilerini dışarıda karşıladıklarını, bunun da haksız rekabete yol açtığını belirten Tüter, “Bu alan tüm esnafların istifade edeceği şekilde yeniden düzenlenmeli, motosikletlilerin geçmesi engellenmeli ve temizliği her gün düzenli olarak yapılmalı.” dedi.

SABAHATTİN GÜR (75)

Pendikli balıkçıların ve Tekel Yaprak Tütün İşleme Evi’nde çalışanların işlerine yetişebilmek için koşuştukları o günleri özlemle yad eden Gür, “Pendik, o dönem gerçek Pendik’ti, özlüyorum.” diyor.

HÜSNÜ YETKİN (93)

İlkokul 3. sınıf arkadaşları ile   birlikte, Pendik Tren İstasyo- nu’na, Atatürk’ü karşılamaya gittikleri o günün mutluluğunu hala unutamıyor.

HALİL YELKENTEPE (63)
Sahile, açık hava belediye çay bahçesi istiyorum.
Pendik Sahili’ne, Ramazan Çadırı olarak kurulan ve kaldırılmayan sahil çadırının ve çevre düzenlemelerinin, sahil yolu ve feribot iskelesinin görünmesini engellemesi nedeniyle Pendik’le arasında perde oluşturarak, Pendiklinin sahilden yararlanmasına engel olduğunu düşünüyor. Yelkentepe, bu düşünceyle, çadırın başka bir yere kaldırılarak, bu alana halkın daha fazla istifade edebileceği, açık hava belediye çay bahçesi yapılmasını istiyor.

HAYRETTİN DEĞER (76)
Eski Pendik’i arıyoruz. “Hey gidi günler, hey.” diyerek, 1956 yılında yapımı tamamlanan Elka Fabrikası’nın, dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakanı Adnan Menderes tarafından açıldığı ve başbakan Adnan Menderes’in Çarşı Camii inşaatının başlayacağı yere gelerek, maket üzerinde incelemeler yaptığı ve bu davranışı ile de Pendiklilerce büyük takdirle karşılandığı o günü ve o dönemin devlet adamlarını hala unutamadığını belirten Değer, “O eski Pendik’i ve Pendiklileri özlemle arıyoruz.” ifadesinde bulundu.

İSMAİL CANDAROĞLU (66)

Pendik pazarı, eski güzelliğine kavuşsun. “1955 yılında İstanbul’dan Pendik Pazarı’na geldik. Planlı yol ve kenarlarına dikilmiş çınar ağaçlarının yapraklarının bir tünel gibi caddenin üzerini kapladığı o güzel görüntüyü beğenerek, Pendik’e yerleşmeye karar verdik. Pendik merkezi ve sahilinin, o eski güzelliğine kavuşmasını arzuluyorum.” şeklinde konuştu.

ÖMER LÜTFÜ ÖREN (76)

Tek katlı yapılar, 19 Mayıs Caddesi’nin görüntüsünü bozuyor.
Köy statüsünde yönetilen Pendik’in, 1928 yılından sonra cumhuriyet dönemiyle birlikte yapılan düzenlemelerle yeniden imar edilerek yenilendiğini ifade eden Lütfü Ören, “19 Mayıs Caddesi’nde oluşan bu günkü modern çarşı arasında kalmış birkaç tek katlı ve bozuk görünümlü yapılar, çarşının güzelliğini bozuyor. Bu yapıların yenilenmesini istiyorum.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113