• BIST 10208.65
  • Altın 2391.91
  • Dolar 32.3216
  • Euro 34.6843
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

Çağın Sessiz Tehlikesi Verem Hastalığı

Çağın Sessiz Tehlikesi Verem Hastalığı
Tuzla Toplum Sağlığı Başkanlığı tarafından her yıl düzenli olarak organize edilen 3-9 ocak verem savaş haftası programı Yayla Mahallesideki Verem Savaş Dispanseri merkezinde gerçekleşti.

Programa Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Turgut Özcan, Tuzla Belediyesi Sağlık İşleri Müdara Dr. Fatma Kuzlaya, Tuzla İlçe Sağlık Müdürü Hüdaverdi Kul, Tuzla Toplum Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Karakaşlı ve hemşireler Mümine Özkan, Hamdiye Dayı ile çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Tuzla Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ahmet Karakaşlı, verem hastalığının insanlık tarihi boyunca ölümlere ve sakatlıklara neden olan en önemli hastalıklardan biri olduğunu belirterek, çağın sessiz tehlikesinin verem hastalığı olduğunu söyledi.
ver-0007.png

Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Turgut Özcan, yaptığı konuşmada verem hastalığının önemine değinerek, 3-9 Ocak tarihinin 'Verem Eğitimi ve Propangadası Haftası' olarak kutlandığını belirtti. Özcan, “Dünya tarihi boyunca en çok insan ölümüne neden olmuş bu hastalık henüz yok edilememiştir, özellikle doğu Asya ve Afrika’da sık görülen verem hastalığı öldürmeye ve sakat bırakmaya devam etmektedir. Son 50 yılda geliştirilen ilaçlar sayesinde hastalığı tedavi etmek mümkündür. İlacı düzenli kullanan 100 hastadan 95’inden fazlası tamamen tedavi olur. Kullanılan ilaçlar ucuzdur, hatta ülkemizde sağlık sigortasına bakılmaksızın tamamını devlet karşılamaktadır. Buna rağmen dünya genelinde yılda yaklaşık 9 milyon hasta ortaya çıkmakta ve 1,3 milyon insan verem hastalığından ölmektedir.” dedi.

Vereme erken tanı koymanın, hastanın daha hızlı iyileşmesi ve etrafındaki sağlıklı kişilere mikrobu bulaştırmaması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Dr. Özcan şunları kaydetti: Bunun için hastalanan kişinin verem hastalığından şüphelenmesi gerekir. Öksürük, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, halsizlik gibi yakınmalar veremi düşündürmelidir. Özellikle antibiyotik tedavisi ile bu yakınmalar geçmezse verem hastalığı düşünülmelidir. Bu durumda bir göğüs hastalıkları uzmanı ya da bir toplum sağlığı merkezi tüberküloz birimine başvurulmalıdır. Akciğer röntgen filmi de tüberkülozu akla getirir. Balgamda verem mikrobu gösterilince tanı kesinleşir. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerini yaptırması için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi büyük önem arz etmektedir.
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113