• BIST 10102.38
  • Altın 2428.149
  • Dolar 32.3702
  • Euro 34.6846
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Balkanların en iyi üniversitesi 11'nci dönem mezunlarını verdi

Balkanların en iyi üniversitesi 11'nci dönem mezunlarını verdi
SEDEF Vakfı'na bağlı ve Vakıf başkanlığını Pendikli siyaset adamı Hasan Topaloğlu’nun yaptığı Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) 11.dönem mezunlarını muhteşem bir törenle verdi.

Duyuru Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ümit Kahyaoğlu ve Pendik Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Metin Yazıcı, mezuniyet törenine katılarak gözlemlerini aktardılar.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin (IUS) 2019 mezunlarının, yoğun çalışmalarını ve akademik yolculuklarındaki başarılarını kutlamak için gerçekleştirdiği diploma töreni renkli görüntülere de sahne oldu.

IUS kampüsünde açık havada düzenlenen törende, her üç akademik evreden (Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora) 275 mezuna diplomaları (216 lisans, 54 master, 5 doktora) ailelerinin, akraba ve arkadaşlarının, fakülte mensuplarının, yerel yönetim temsilcilerinin, değerli birçok misafirin, diplomatik temsilcilerin ve üniversitenin diğer paydaşlarının  önünde takdim edildi.

Tören, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım’ın açılış konuşmasıyla başladı. Mezunlarla ilgili gururunu paylaşan Prof. Dr. Yıldırım konuşmasında;

“Bugün hayatınızda bir dönemi başarıyla tamamlıyorsunuz. Ancak, bir dönemin bitişi, başka bir dönemin başlangıcıdır. Yüksek öğreniminin zorlu evrelerini tamamladınız. IUS’ta aldığınız eğitim ve formasyonun, hangi alanda olursanız olun sizin geleceğin liderleri olmanıza yardımcı olacağını umuyoruz” sözlerine yer verdi.

Daha sonra kürsüye davet edilen Sarajevo Eğitimi Geliştirme Vaktı Başkanı Hasan Topaloğlu da mezunları tebrik ederek şunları söyledi:

“Bu yıl üniversiteyi başarı ile bitirip mezun olan her seviyedeki 275 yavrumuzu tebrik ediyorum. Binlerce kilometre uzaklıktaki mesafelerden gelip, bu okulda sıra ve sınıf arkadaşlığı yapan öğrencilerimizin, kendi ülkelerinin kalkınmasına ve ülkeler arası kardeşlik köprüsünün kurulmasında tıpki bu okuldaki sınıf arkadaşlıklarında olduğu gibi katkı sunmalarına olan inancımı ifade etmek istiyorum”

Topaloğlu’nun ardından mezunlara hitap eden Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya ise;

“Gelecek akademik yıldan itibaren, dünya üniversiteler sıralamasında 169. sırada yer alan İstanbul Teknik Üniversitesi ile dört dalda çifte diploma programı açıyoruz. Umudumuz ve beklentimiz, mezuniyetinizden sonra da IUS’un bir parçası olmaya devam ederek, IUS’un geleceğinde söz sahibi olmanız, büyümesi ve gelişmesine katkı sağlamanızdır” dedi.

Bir diğer konuşmacı da Ilıca Belediye Başkanı Prof. Dr. Senaid Memiç oldu. Memiç konuşmasında; “Gençler, iyi bir üniversiteden mezun oldunuz. Şimdi ülkelerinize ve dünyanın her yerine gidin, gezin, çalışın. Ama yine de Ilıca’ya gelin. Bu vesile ile buradan, üniversiteyi ve bu büyük yatırımları yaparak Bosna’ya çok katkıları olan kuruculara teşekkür etmek isterim” dedi.

Törenin açılış bölümü Türkiye Büyükelçisi Haldun Koç’un topluluğa hitabıyla son buldu.

Koç konuşmasında; “Hepiniz kendi yolunuzu çizeceksiniz. Yeni yollar, yeni hayatlar, teknoloji, insanlar ve etrafınızdaki herşeyi keşfetmede cesur olun. Akıllıca riskler alın. Ve ne kadar parlak, yetenekli ve değerli gençlerimiz olduğunuzu hep hatırlayın” sözleriyle yeni mezunlara önemli tavsiyelerde bulundu.

İLGİ BÜYÜKTÜ

Dört saat kadar süren töreni yaklaşık 2000 kişi, yerinden bir an bile ayrılmaksızın takip etti.

DEV EKRAN

Her yönüyle kusursuz organize edilmiş olan diploma töreninde, diploma almak için sahneye davet edilen öğrencilerin yakın plan görüntüleri de aynı anda dev ekranda yer aldı.

OSCAR TÖRENİNİ SUNAR GİBİ

Törenin sunuculuğunu üniversite bünyesinde yer alan iki bayan gerçekleştirdi. Sunucuların akıcı İngilizcesi ve şıklıkları Oscar törenini sunan sanatçıları hatırlattı.

ELLERİNDE ÇİÇEKLER

Mezun olan öğrencilerin diploma heyecanı ve mutluluğunu paylaşan aileleri ve yakınları törene ellerinde çiçeklerle katıldılar. Onların heyecanı, mutluluğu her zamanki gibi çok daha fazlaydı

AİLELER FOTOĞRAF ÇEKMEK İÇİN YARIŞTI

Diploma töreninde yakınlarının fotoğraflarını çekmek isteyen aileler, foto muhabiri ordusu gibi her an iş başındaydılar.

 

MEZUNİYET HATIRASI

Diploma töreni öncesi ve sonrasında mezun olan öğrenciler, aileleri ve arkadaşlarıyla bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler. Fotoğraf karelerine yansıyan görüntü ‘mutluluğun resmi’ oldu.

KEPLER HAVAYA

Tören sonunda tüm mezunlar artık bir ritüel haline gelen ‘kep atma’ eylemini gerçekleştirdiler. Bu kepler daha sonra ‘ömür boyu saklanmak üzere’ muhafaza altına alındı.

ANASININ KUZUSU

Diploma sevincini kızına sarılarak gösteren bu velinin verdiği poz ‘anasının kuzusu’ deyimine hayat verdi.

PENDİKLİ BİR ÖĞRETMEN

Uluslararası Saraybosna Üniversitesindeki İsa-Beg İshakoviç İlkokulu’nda Türkçe öğretmenliği yapan Ayla Karçiç bir Pendikli. Ailesi Sapanbağları Mahallesi’nde ikamet eden Karçiç’in merhum babası da Pendiklilerin yakından tanıdığı Bosna Reklam’ın işletmecisi Almas Karçiç.

Üç yıldır bu ilkokulda öğretmenlik yaptığını belirten Ayla Hoca; “Burada eğitim öğretim gören öğrencilerimiz şanslı. Okulumuzda İngilizce – Türkçe – Arapça – Almanca olmak üzere öğrencilerimiz 4 dilde eğitim alıyorlar ve geleceğe donanımlı hazırlanıyorlar. Sosyal anlamda da çok aktifiz. Geçtiğimiz Nisan ayında Türkiye’deki kardeş okulumuz Bayrampaşa Akif İnan İlköğretim Okulu’nu ziyaret ettik” şeklinde konuşuyor.

ABLASI DA KENDİSİ DE IUS MEZUNU

Caner Albayrak Yenimahalle’de ikamet eden bir Pendikli. Ablası Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin Genetik ve Bio Mühendislik Bölümü’nden mezun olmuş. Kendisi de bu üniversitenin psikoloji bölümünden mezun olan Albayrak; “Saraybosna çok güzel bir şehir. Burada kalmayı ve yüksek lisansımı tamamlamayı düşünüyorum” diyor.

ÖMER AKÇA: BURADA KENDİMİ KEŞFETTİM

İstanbul Beylikdüzü’nde ikamet eden Ömer Akça da 4 yıllık Psikoloji Bölümü’nü bitirerek mezun olmuş. Aynı üniversitede yüksek lisansını da tamamlamayı planladığını belirten Akça; “Önceleri uyum sağlamakta biraz zorlanmıştım. Fakat gerek üniversite yönetimi gerekse okul arkadaşlarımın yardımıyla kısa zamanda ortama alıştım ve burayı çok sevdim. Farklı ülkelerden insanlarla aynı çatı altında eğitim öğretim görmek hem eğlenceli hem de insana çok şey kazandırıyor. Şahsen burada kendimi keşfettim diyebilirim” diyor.

BOSNA’DA İŞ KURAN ÖĞRENCİLER VAR

Saraybosna’da çok sayıda yerleşik Türk vatandaşı da bulunuyor. Bunlardan biri de Eser Kayan. Bir  IUS mensubu olan Kayan daha sonra Saraybosna’nın en önemli ziyaret noktalarından Başçarşı’da Laheri adlı bir cafenin işletmeciliğini yapıyor.

Yolunuz Saraybosna’ya düşerse, Rizeli olan Eser Kayan’nın çayını içmenizi tavsiye ederiz.

ULUSLARARASI SARAYBOSNA ÜNİVERSİTESİ (IUS) HAKKINDA

YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasında bulunan IUS’un İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile bu yıl 4 bölümde (Mimarlık, İktisat, Elektrik ve Haberleşme, Makine Mühendisliği) çift diploma programı başlıyor. Öğrenciler bu programlara kayıt yaptırabilmek için ilk 30.000’de yer aldıkları takdirde ÖSS kılavuzunda İTÜ – IUS’u ortak programını tercih edebilecekler. İngilizce hazırlık ve ilk 2 yılı Bosna’da IUS’ta, son 2 yılı Türkiye’de İTÜ’de okuyup mezun olarak çifte diploma alabilecekler. IUS diploması Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli

Bosna Hersek’in en büyük vakıf üniversitesi olan IUS’ta; Hollanda, Brezilya, Çin, Rusya, Balkanlar, Orta Asya, Kafkasya, Körfez ve Kuzey Afrika ülkeleri dahil 55 farklı ülkeden, 2000’e yakın öğrenci, ABD, Birleşik Krallık, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Mısır, Türkiye gibi 25 farklı ülkeden gelen alanlarında uzman akademisyenlerden öğrenim görmekte

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi IUS merkezi Viyana’da bulunan ve başkanlığını bir Sırp’ın yaptığı Avrupa Girişim Grubu tarafından 2014 ve 2015 yıllarında üst üste ‘Batı Balkanların En İyi Üniversitesi’ ve ‘Girişimcilik’ ödüllerine layık görüldü.

IUS; kampüs yaşamı, kütüphanesi, toplulukları, uzman akademik kadrosu, bilimsel, kültürel ve sosyal aktivitelerinin zenginliği, büyük ve hassasiyetli bir üniversite olarak öğrenci tabanlı eğitim anlayışını ön planda tutmakta

ÜNİVERSİTENİN VAKIF BAŞKANI PENDİKLİ SİYASET ADAMI HASAN TOPALOĞLU

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), farklı din ve kültürden insanın bulunduğu bir şehirde, Bosna Hersek’in başkenti olan tarihi Saraybosna’da 2003 yılında kurulmuş bir vakıf üniversitesi. Vakıf başkanlığını Pendikli siyasetçi olan Hasan Topaloğlu yapmakta.

 55 ÜLKEDEN 2000 ÖĞRENCİSİ VAR

Üniversitede halen 55 ülkeden yaklaşık 2000 öğrenci, birlik, huzur ve barış içinde öğrenim görmekte. IUS’a en az 12 yıllık eğitim-öğrenim almış, lise diploması veya benzer belgeye sahip öğrenciler başvurabilmekteler. Ayrıca 2 yıllık ön lisans mezunları da dikey geçiş için üniversiteye müracaat edebilmekteler. Başka üniversitelerden IUS’a yatay geçiş, IUS’tan da başka üniversitelere transfer başvurusu yapılabilmekteler. Diğer taraftan IUS’ta lisansüstü programlara, lisans diplomasına sahip adaylar alınmakta.

ÖĞRETIM ELEMANLARI

ABD, İngiltere, Almanya, Avusturalya, Makedonya, Polonya, İtalya, İspanya, Mısır, Türkiye ve Bosna – Hersek gibi çeşitli dünya ülkelerinden gelen seçkin öğretim üyeleri ve öğretim görevlileri IUS’ta ders vermekte ve araştırma yapmakta.

IUS’ta halen 100 civarında akademik personel hizmet vermekte olup, öğretim görevlisi başına ortalama 15 öğrenci düşmekte. Bu da Avrupa ortalamasına yakın bir ortalama.

Üniversitenin programlarının, İngilizce Hazırlık Okulu hariç, lisans öğrenim süresi 4 yıldır. Eğitim dili İngilizce.

YÖK tarafından tanınan üniversiteler arasında bulunan IUS, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile çifte diploma programına bu yıl itibari ile öğrenci kayıtlarına başladı. IUS’tan mezun olan öğrenciler artık çifte diploma sahibi olacaklar. IUS diploması Avrupa Birliği ülkelerinde de geçerli

MEVCUT BÖLÜMLER

 Mühendislik ve Doğa Bilimler Fakültesi

Genetik ve Biyomühendislik, Bilgisayar Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği (Lisans yok), Elektrik ve  Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mimarlık, Yazılım Mühendisliği

 Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi

Görsel Sanatlar ve İletişim Tasarımı, Sosyal ve Siyasal Bilimler, Psikoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı

Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Fakültesi

Uluslararası İlişkiler, İktisat, İşletme, Uluslararası Ticaret ve Finans

 Hukuk Fakültesi

Hukuk

 Eğitim Fakültesi

İngilizce Öğretmenliği

KAYIT ŞARTLARI VE DİPLOMA DENKLİĞİ

 Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Üç Farkli Şekilde Öğrenci Kabul Etmektedir

1.ÖSYM İLE ÖĞRENCİ KABULÜ;

IUS, YÖK tarafından denkliği kabul edilen bir Üniversite olup, 2008 tarihinden itibaren ÖSYM tercih kılavuzunda yer almaktadır. IUS öğrencilerinin büyük bir kısmı ÖSYM tarafından yerleştirilmektedirler.

2.ÖSYM HARİCİ İSTİSNAİ ÖĞRENCİ KABULÜ:

IUS, YÖK’ün yurtdışı Üniversitelerinin öğrenci kabul etme kriterlerine uygun olarak öğrenci kabul etmektedir. Üniversite sınava girip barajı geçmiş veya istediği bölümü kazanamamış öğrenciler, YÖK’ün yurtdışı üniversitelerinin öğrenci kabul etme kriterleri ve ön koşulları çerçevesinde kayıt yaptırabilirler.

3.ÖSYM SINAVI DIŞINDA MUADİL SAYILAN BELGELER İLE ÖĞRENCİ KABULÜ;

ÖSYM sınavı dışında kayıt yöntemi olarak, ortaöğrenimini Türkiye’de tamamlayan öğrenci adaylarımız SAT 1 veya muadil sınavlara girerek istedikleri bölümlere kayıt yaptırabilirler.

Bugüne kadar IUS mezunlarının tamamı YÖK’den denkliklerini kolaylıkla almışlardır.

KONAKLAMA (YURT) İMKÂNLARI

Saraybosna, Ilıca’daki, 72.000 m2lik kampus alanında fakülte, laboratuvar, sosyal tesisler ve yurt binaları bulunmakta. Yurtlar, ikişer ve beşer kişilik odalardan oluşmakta. Ayrıca, öğrencilerin bireysel çalışma alanları, ortak kullanım mekânı, çeşitli spor aktiviteleri yapabilecekleri salon ve kablosuz internet gibi zengin imkanları bulunmakta.

İsteyen öğrenciler yurtların dışında, şehirde ev kiralayabiliyorlar. Üniversitenin öğrenci merkezi Akran Rehberliği Birimi, konaklama hakkında öğrencileri detaylı bir şekilde bilgilendirmekte, hayatı kolaylaştırmak için bütün öğrencilerine rehberlik etmekte.

ULAŞIM İMKÂNLARI

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Kampüsü, Saraybosna Havaalanı’na sadece 5 km uzaklıkta ve tramvay ile kesintisiz ulaşım sağlanmakta. Tramvay İstasyonu’yla IUS Kampüsü arası ise 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde.

BANKA VE İLETİŞİM ARAÇLARI

Üniversite kampüsünde Ziraat Bank ATM’leri olduğu gibi çevrede bir çok banka bulunmakta. Bu yüzden aileler çocuklarına para göndermekte hiç bir sıkıntı çekmemekte.

ANAOKULUNDAN DOKTORAYA

Saraybosna Eğitimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) tarafından 2003 yılında kurulmuş olan IUS bünyesinde 1 anaokulu, 1 ilkokul, 1 lise ve 1 üniversite faaliyet göstermekte. Anaokulundan itibaren eğitim ve öğretime başlayan bir çocuk IUS’tan mezun olup, doktora ve yükseklisansını da bu üniversitede yapabilmekte.

İSTANBUL OFİSİ :

 Feshane Cd. No: 21 Eyüpsultan / İstanbul / Türkiye

Tel : +90 212 563 91 36 (pbx) / Fax:  +90 212 563 91 79

GSM : + 90 533 308 95 52

e-mail : iusistanbul@ius.edu.ba

KAMPÜS ADRESİ:

Hrasnička cesta 15, 71210 Ilidža, Sarajevo / Bosna Hersek

Tel : +387 33 957 101/102 / Fax: +387 33 957 105

e-mail : info@ius.edu.ba

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113