• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Aşure duası nasıl ünlü şeflerin tarifiyle aşure yapımı

Aşure duası nasıl ünlü şeflerin tarifiyle aşure yapımı
Aşure vakti geldi. Peki en güzel aşure nasıl yapılır, ünlü şeflerin aşure tarifleri nasıl, aşure duası ne zaman okunmalı ve nasıldır?

Sizler için aşure duasından, aşure pişirimine kadar merak ettiğiniz herşeyi biraraya derledik. Aşure Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Muharrem ayının 10. günü aşure günü sayılır. Aşure ise Muharrem ayı bitene kadar dilenen günde pişirilebilir. Aşurenin içine koyacağınız belli başlı malzemeler vardır. Arda'nın aşure tarifinden Emine Beder'e, Oktay Usta'dan diğer ünlü şeflere kadar en pratik ve en kolay aşure tariflerini sizler için derledik.

Aşure tariflerine geçmeden önce sizlere okunacak olan aşure duasını verelim. Duanın arapça okunuşu şu şekilde :
Elhamdulillahi rabbil alemin. Vessaletü vesselamü ala seyyidine Muhammedin ve ala elahi ve sahbihi ecmain. Allahümme entel bediyül gadim. El hayyul kerim. El hannanül mennan ve hezihi senetün tecidün es elüke fihel ismete mineşşeytanirracim. Vel avna ala hezihil nefsil emmareti bissü i vel iştiğale bima yugarribüni ileyke ya zel celali vel ikram. Bi ramhmetike ya erhamer rahimin. Ve sallahü ala seyyidina ve nebiyyina muhammedin ve ala elahi ve sahbihi ve ehli beytine ecmain.

Arda'nın aşure tarifi : Aşure tarifine ünlü şef Arda Türkmen ile başlayalım. Aşureyi pişirmek için de önceden hazırlıklar yapmanız gerekiyor. Aşure için akşamdan buğdayı suyu berrak oluncaya kadar iyice yıkayın. Üzerini geçecek kadar su koyup 5 dakika kaynatın, kapağını kapatıp bir gece bekletin.

Arda'nın aşure tarifinin malzemeleri : Aşure'nin içine koyacağınız malzemeler şu şekilde sıralanıyor:
3-4 su bardağı aşurelik buğday / 2 su bardağı haşlanmış nohut / 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye / 20 adet kuru kayısı / ½ su bardağı kuru üzüm ( sultaniye ) / 1 adet portakal kabuğu rendesi / 10-15 adet kuru incir / 1 paket vanilya
1 tutam tuz / 4-5 su bardağı toz şeker / ½ su bardağı kuş üzümü (Aşure'nin üzerine konacak malzemeleri : Fındık / Ceviz / Kuş üzümü / Nar / Dolmalık fıstık 6/ Tarçın)

Aşure duası nasıl ünlü şeflerin tarifiyle aşure yapımı

Aşure'nin pişirilişi : Akşamdan ıslattığınız buğdaylara su ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte kaynatın suyu azaldıkça sıcak su ilave edin. Sırasıyla içine haşlanmış nohutları kuru fasulyeyi koyup kaynatın. Suda beklettiğiniz kuru üzümleri süzüp ilave edin. Portakal kabuğu rendesi, kuş üzümünü ilave edip karıştırın. Şekerini ilave edin ve 5 dakika daha kaynatın. Kuru kayısıları, tuzu ve vanilyayı ekleyin. Aynı zamanda incirleri küçük küpler halinde doğrayın ayrı bir kapta suda haşlayın süzün ve tencereye ilave edin. Aşureniz piştiğinde sıcak olarak kaplara paylaştırın. Soğuduktan sonra üzerlerini dilediğiniz malzemelerle süsleyip soğuk servis edin.

İNTERNETHABER

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113