• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Almanya ve Belçika'da gıda krizi! Avrupa'da raflar boşaldı

Almanya ve Belçika'da gıda krizi! Avrupa'da raflar boşaldı
Ukrayna’da yaşanan savaş, Avrupa’yı da vurdu. Almanya ve Belçika gibi ülkeler başta olmak üzere Avrupa’nın pekçok yerinde marketlerde raflar boşaldı.

Çok önemli temel gıda maddelerinin fiyatları ise yüzde 300 arttı. Gıda krizi, Avrupa’da yaşayan milyonları uzun bir süre daha olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinde Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle raflar boşaldı. Haftasonu, marketlere gidenler, ne ayçiçek yağı bulabildi ne de un. Koronanın başlarında yaşanan alışveriş paniği yine kendini gösterince fırsatçılar da türedi. Kriz öncesi yağ stoklayan fırsatçılar, internette bir litre ayçiçek yağını 8.5 eurodan satmaya başladı.

Alternatife yöneliyorlar

Hürriyet Avrupa’dan Fatih Yılmaz’ın haberine göre Almanya’da ayçiçek yağı bulamayanlar kolza yağı (Rapsöl) ile zeytinyağına yöneldi. Bu yağların da fiyatları iki katına çıktı. 2021'de bir euronun altında satılan kolza yağının yeni fiyatı 1.79 euro oldu. Ayçiçek yağındaki kriz un ve makarnaya da yansıdı. Marketlerde un da bulunmuyor. Elinde un olan marketler, satışa sınırlama getirdi. İlk paket 0.39 cente satılırken, market 2 paket alandan 2 euro talep ediyor.

Panik bu hafta da sürecek

Almanya Yağlı Tohum İşleme Endüstrisi Birliği (OVID) Genel Müdürü Gerhard Brankatschk, en önemli ayçiçeği yağı tedarikçisi olan Ukrayna'dan ürün tedarik edilemediğini, yakında kıtlık yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. İnsanlar panik ile marketlere hücum edince, stoktaki mallar tükendi. Bugün marketlerde sabahın erken saatlerinde yağ, un almak için uzun kuyruk oluşması bekleniyor.

Belçika’da da satışa sınırlama

Belçika'da faaliyet gösteren market zincirlerinden Colruyt, un ve yağ satışına sınırlama getirdi. Colruyt, talepte aşırı yükseliş olduğu gerekçesiyle, müşterilerinin en fazla 2 litre sıvı yağ ve 2 kilogram un alabileceğini duyurdu. Diğer Avrupa ülkelerinde de aynı uygulamaya bu hafta içerisinde geçilmesi bekleniyor. En büyük temenni ise savaşın bir an önce sona ermesi olurken, tüketiciler kolza yağı ile ceviz yağına yönlendiriliyor. YENİAKİT

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113