• BIST 9889.67
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Her fıtığa ameliyat gerekmez

Her fıtığa ameliyat gerekmez
Boyun, sırt ve bel ağrısı yaşayan her 100 kişiden 5’inde fıtık tesbit edildiğini söyleyen Prof. Dr. Halil Ak, insanın hayatını zehir eden bu rahatsızlığın omurgayı yanlış kullanmaktan kaynaklandığını belirterek, her fıtığın ameliyat edilmesinin doğru ol

Pendik Belediyesinin Sağlık seminerleri kapsamında  erişkin nüfusun yarısında görülen  bel, sırt ve boyun ağrıları konusu ele alındı. Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde düzenlenen seminerde  Pendik Bölge Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı  Prof. Dr. Halit Ak, ağrıların nedenleri, teşhis ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi vererek soruları cevaplandırdı.  İnsanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bel, sırt ve boyun ağrılarının bir tür omurga hastalığı olduğunu söyleyen  Prof. Dr. Halit Ak, “Kişinin hayattan aldığı zevki engelleyen bu ağrıların çoğu spazm dediğimiz kas tutulmalarından kaynaklanır. Omurga düzleşmesi, kayması, eğriliği, kırığı veya bölgesel iltihaplar da buna sebep olabilir. Ancak ağrısı olan her yüz kişiden 3-5’inde ise fıtık bulunmaktadır” dedi.

ami4b22_ork-1437.png

“Fıtıkta doğru teşhis çok önemli”

Ağır kaldırma, ters hareket, zorlama sonucu omurgadaki disklerin yırtılarak içindeki kıkırdağın dışarı çıktığını ve omuriliğe baskı yaptığını belirten Ak,  “Fıtığın teşhisinde altta yatan nedenleri iyi sorgulamak ve çok dikkatli muayene etmek gerekir.   Fıtıklarda altın tanı yöntemi MR çektirmektir. “ dedi.

MR ile tesbit edilen her fıtığa ameliyatın gerekmediğini söyleyen Prof. Dr. Halit Ak,   “Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Elektromiyografi (EMG)  de çekilerek hastadaki fıtığın hasar durumu iyi anlaşılmalıdır. Fıtık başlangıç konumundaysa, ilerlemesini durdurmak ve ameliyatsız iyileştirmek mümkündür. İlaçla tedavi ve fizik tedavi yöntemleriyle bazı fıtıklarda olumlu sonuçlar alınabiliyor” dedi.

“Kapalı ameliyat yöntemi diye bir şey yok”

Fıtık ameliyatlarında "kapalı yöntem" diye bir tekniğin bulunmadığını da belirten Prof. Dr. Halit Ak,  her cerrahi müdahalede mutlaka ufak da olsa bir kesi ve doku sıyrılmasının yaşandığını vurguladı.  Cerrahi müdahalede mikroskopik ve endoskopik olmak üzere iki yöntemin uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Ak, en sağlıklı yöntemin mikroskopik teknik olduğunu söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113