• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C

ÇİFTÇİYİ KÜSTÜRÜRSEK ÜRETİM BİTER

Melahat Canbaz

                      Çiftçi;  toprağı ekip biçerek kendi geçimini sağlarken hem yiyecek ve hammadde elde eder hem de geleceğin gıda güvenliğini garanti altına alır. Ülkenin gıda güvenliğini garanti altına alırken de çevreye, topluma ve ekonomiye katkı sağlar.

 Yaşadığımız coğrafya ekip dikmeye, hayvan yetiştirmeye çok müsaittir. Toplum olarak sağlığımız korunurken, sağlıklı bir üretime özendirmek ve çiftçinin üretimi artırması için kolaylıklar sağlamakta gerekir.  

Bu yıl havalar oldukça kurak gitti. Yağmur yağmayınca ister istemez üretimde bir düşüş yaşandı. Bu sert bir düşüş olmasa da yeni stratejiler geliştirerek, üzerinde durulması gereken önemli bir mevzu.

Çiftçi, ektiklerinin karşılığını alamadığı için üzgün. Geniş çaplı hayvancılık ve tarım yapmak istemiyor. Gübrenin, tohumun, mazotun, yemin kendilerine özendirici bir fiyata çekilmesinin tarımda ve hayvancılıkta üretimi artıracağı kanısındalar. İklim şartlarının olumsuz yaşanmasından kaynaklı haliyle gözle görünür bir kayıpta söz konusu. Kuraklık çiftçimizin şevkini biraz kırmış.  Çiftçi hem tarımda hem de hayvancılıkta toplu üretimden vazgeçip masrafını azaltma peşine düşmüş. Kendi ihtiyaçlarını karşılayıp kafasını yormak ve borçlanmak istemiyor. Satmak için üretmek istemiyor. Tarım ve hayvancılıkta destek aldıklarını söylüyorlar. Ama tarlalar ana, baba, nine, dedenin üzerinde olduğu için de bundan kendileri faydalanamıyorlar. Bunun yanında özendirici ödemelerle ya da karşılıksız hayvanda aldıklarını ama şartların biraz daha geliştirilmesi görüşündeler. Çiftçinin en büyük sıkıntısı hayvanları sürekli yedirip, içirmek, toprağa ekilenden iyi ürün alabilmek. Üreticinin ekip, dikmek, beslemek ve büyütmek konusunda zorlandığını görmezden gelmek, geleceğin gıda güvenliğini tehlikeye atmak olur.

Çiftçinin problemlerini çözmezsek küstürürüz. Çiftçi küserse üretim biter. Bu kültür gelecek nesillere aşılanamaz. Yine çiftçilerden duyduğum kırk yaşın altındaki neslin tarıma ilgi duymadığı gerçeği. Onlar bu durumdan kötü etkilenirlerse üretim azalır.

Temiz hava bol güneş ve köy havasını özleyenler yavaş yavaş köylerine geri dönmeye başladılar. Asıl kaliteli yaşamın köyde olduğunu anladılar. Ahşap evini tamir edip, bağını bahçesini onarmaya başladılar.  Küçük çaplı da olsa ekip dikmek hevesindeler. Bunların heveslerini kırmadan rol model olan köklü üreticileri memnun etmek, yollarını açmak gerekir. Sağlıklı bir nesil yetiştirmek için yerli üretim, yerli tohum özendirilmeli. Gübre, mazot, tohum ve hayvan yemleri çiftçiye uygun fiyata verilmeli. Ziraat mühendisleri bilinçli üretim için halkı sürekli teşvik etmeli. Köylere ve mahallelere ziraat mühendisleri, veterinerler,  tarım ve ziraat teknikerleri atanmalı. Çiftçi uzmanlık bilgisinden ücretsiz faydalanabilmeli. Çiftçi üretmezse üretim biter. Üretim biterse yaşam biter. Yaşamak için beslenmek, sağlıklı bir nesil için sağlıklı bir üretim gerekir. Sağlıklı bir üretim de sağlıklı bir üretici ile olur.

Çiftçi bir ülkenin gıda teminatıdır.

 

Bu yazı toplam 3491 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113