• BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Lisede alan seçimi nasıl yapılır?

Lisede alan seçimi nasıl yapılır?
Lisede alan seçimi öğrenciler için heyecanlı dönemlerden biri. Bu seçim üniversiteye dair çalışmaları ve meslek seçimlerini de etkiliyor.

Kariyerimizin belki de ilk kırılım noktası alan seçimi olarak gözüküyor. Bu sebeple doğru adımlarla yapılması, üzerine düşünülmesi önemli. Bu yazıda Kunduz soru çözüm uygulaması eğitim rehberi sizler için lisede alan seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Hangi alanı seçecek olursanız olun önemli olanın elinizden geleni vermek olduğunu unutmayın. Kunduz’da bu noktada öğrencilere yardımcı oluyor ve kısa süre içinde akıllarına takılan tüm sorulara açıklamalı çözüm sunuyor.

Alan Seçimi Ne Zaman Yapılır?

Alan seçimi 9. sınıfın bitimi ile e-okul üzerinden yapılır. Öğrencilerin 4 seçeneği vardır. Bunlar sayısal, eşit ağırlık, sözel ve yabancı dil bölümleridir. Bunlar aynı zamanda YKS'ye girişte hesaplanan 4 puan türüdür.

duyurugazetesi.jpg

Lisede Alan Seçimi Nasıl Yapılır - Nelere Dikkat Edilmeli

Alanları ve ders içeriklerini iyi araştırın:

Lisede alan seçimi nasıl yapılır sorusu önemli bir soru. Bu sebeple iyi bir araştırma yapmayı gerektiriyor. Dört alana ait dersleri, ders saatlerini, derslerin üniversite sınavına etkilerinin oranını detaylıca araştırmanızı öneririz. Size uygun olduğunu düşündüğünüz bir bölümün ders yoğunlukları düşündüğünüz gibi olmayabilir. Hem lise derslerini incelemeli hem de o alana ait üniversite bölümlerini araştırmalısınız.

Yetenekli olduğunuz keyif aldığınız dersler ve zorlandığınız dersleri inceleyin:

  • 9. sınıf boyunca pek çok farklı ders gördünüz, tüm alanlara ait dersleri deneyimlediniz. Bu dersler içinde sizin için en keyifli olan, en yatkın olduğunuz dersleri düşünün. Aynı şekilde sizi zorlayan dersleri düşünün. Gerçekten bazı alanlarda ve derslerde daha avantajlı ve yatkın olabilirsiniz. Bu derslerden daha çok keyif alıyor olabilirsiniz. Seçtiğiniz bölümü lisede 3 yıl okuyacaksınız. Bu bölümden üniversite sınavına gireceksiniz ve üniversite tercihi yapacaksınız. Bu yüzden daha avantajlı olabileceğiniz, sevdiğiniz bir alan olduğunu düşünüyorsanız bu bölümü önceliklendirebilirsiniz. Bu konuyu düşünürken 9. sınıfa ait puanlarınızı da inceleyebilirsiniz.
  • Eğer şu anda yapamadığınızı düşündüğünüz için doğrudan elediğiniz bir alan varsa tekrar düşünmek isteyebilirsiniz. Okul derslerinin çalışılarak ilerlemeye uygun olduğunu unutmayın. O dersi doğru yöntemle çalışmamış, yeteri kadar süre vermemiş olabilirsiniz. Bu sebeple zorluktan kaçmak için bir alan seçmediğinizden emin olun.

Hangi mesleklere yakın hissettiğinizi inceleyin:

  • En önemli konulardan biri ise hangi mesleğin, bölümün hayalini kurduğunuz. Alan seçiminin öğrencileri en son götürdüğü nokta elbette üniversite seçimleri. Eğer zaten aklınızda bir bölüm varsa bu harika. Eğer aklınızda bir bölüm yoksa düşüneceğiniz konulardan biri bu olabilir. Eğer hangi mesleğin bölümün size uygun olduğundan emin değilseniz bu yazıdan destek alabilirsiniz
  • An itibariyle aklınızda doğrudan bir meslek, üniversite bölümü olmak zorunda değil. Buna karar verebileceğiniz 3 lise yılı daha sizi bekliyor olacak. Ancak genel olarak alanlara ait üniversite bölümlerini incelemek faydalı olacaktır. Örneğin eşit ağırlık bölümleri mi sizin için daha yakın gözüküyor yoksa sayısal bölümleri mi daha yakın gözüküyor araştırmalarınız karar verebilirsiniz.

 Yardım almaktan çekinmeyin:

  • Alan seçimi önemli bir karar. Kariyerimizin kırılım noktalarından ilki. Bu sebeple destek alabileceğinizi unutmayın. Kendinizi tanımak için çevrenizdeki insanlardan yardım alabilirsiniz. Bu ailenize, güvendiğiniz arkadaşlarınıza ya da okulunuzun rehberlik servisine başvurmak anlamına gelebilir. Sizi iyi tanıyan insanlara sizi neye yatkın gördüklerini sorabilirsiniz. Okul rehberlik servisi ile bu konuda endişelerinizi paylaşabilir ve kendinizi tanımanız için testlerden faydalanabilirsiniz.

Kararınızın biricik olması gerektiğini unutmayın:

  • Alan seçiminde yardım almak gerekli olsa da kendinize dönüp gerçekten neyi sevdiğinizi ve istediğinizi sormayı unutmayın. Özellikle sık yapılan hatalardan biri yakın arkadaşlardan ayrılmamak için istemeyerek aynı bölümü seçmek olabiliyor. Yahut aileniz bir alanda okumanızı çok istediğini için bu konuda ısrarcı olabiliyor. Elbette başkalarından fikir almak çok değerli. Ama günün sonunda alan seçiminizden kendinizin sorumlu olduğunuzu unutmayın. İlginiz, yetenekleriniz, eğitim ve kariyer hayatınızdan beklentileriniz ışığında seçiminizi yapın.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113