• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

GÜNEŞ TUTULMASI MI ZARARLI AKIL TUTULMASI MI? 

Hasan Demirci

Bu gün Güneş tutulması (25 Ekim 2022 saat 11:58 sıralarında) bekleniyor.  Önemli bir doğa olayı. İlk akla gelen sorular, depremi tetikler mi, bir zarar ziyan olur mu?

Bunları bilemem ama bir müslüman için güneş tutulması (küsuf) sırasında yapılması gereken nedir sorusuna diyanet İslam ansiklopedisi küsûf maddesinden cevap bulmaya çalıştım. Detaylı ve geniş bilgi için o maddeye bakılabilir.

Sözlükte “örtmek; kararmak” anlamlarına gelen küsûf, güneş için kullanıldığında ayın güneşle dünya arasına girerek güneş ışığını engellemesi yani güneş tutulması olayını ifade eder.

Güneş tutulduğu zaman Hz. Peygamber’in küsûf namazı kıldırdığını ifade eden çok sayıda hadis mevcuttur. Bu hadislerde Resûl-i Ekrem’in bu namaz sırasında kıraati uzun tuttuğu, namazı tamamlayınca güneş ışığının tekrar ortaya çıkmasından sonra cemaate hitap ederek, “Ay ve güneş Allah’ın varlığını ve kudretini gösteren alâmetlerdendir. Bunlar hiç kimsenin ölümünden veya yaşamasından/doğmasından dolayı tutulmaz. Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin” buyurmuştur.

Küsûf namazı ezan ve kāmet okunmaksızın cemaatle ya da tek başına kılınabilir. Ancak fakihlerin çoğunluğuna göre cemaatle kılınması daha faziletlidir.

Güneş tutulması sırasında Allah’ı bolca zikretmek, günahların bağışlanmasını dilemek, tekbir getirmek ve sadaka vermek Hz. Peygamber’in tavsiyeleri arasında yer alır.

Küsûf namazı en az iki rek‘at olup dört veya daha fazla rek‘at olarak da kılınabilir. Her iki veya dört rek‘atta bir selâm verilir.

Konuyla ilgili rivayetler göz önünde bulundurulduğunda güneş ve ay tutulması sırasında namaz, dua ve Allah’ı anma ile meşgul olmak, sırf Hz. Peygamber’in sünnetine uymayı göstermesinin yanı sıra çok seyrek olarak gerçekleşen bu tür olayların insanlar üzerinde meydana getireceği korku ve endişeyi Allah’a sığınmak suretiyle gidermek, bu vesileyle gerçek yaratıcıyı hatırlamak ve O’na şükran duygularını ifade etmek, O’ndan hayırlar talep etmek gibi hikmetler de içermektedir.

Başlıktaki soruya dönecek olursak Güneş tutulması Allahın ayetlerindendir. İbret alır, tefekkür ederiz, Allaha yakınlaşırız ancak Akıl tutulması yaşarsak ki yaygın bir hastalığa dönüştü, ne yapacağız. İşimiz çok zorlaştı diyebilirim. 

Cenâb-ı Hak cümlemizi hayırda buluştursun, şerlerden uzak eylesin. Yapmış ve yapacak olduğumuz ibadetlerimizi kabul eylesin...

Bu yazı toplam 851 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113