• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Doğalgaz geliri yoksullaştırır mı?

Hamdi Keleş
Doğal gaz geliri, safi (giderden arındırılmış) bir kamu maliyesi geliri olarak ülkenin cari dengesini sağlayacak; daha da önemlisi, iç  borçlanma itfasına neden olacaktır.
Düzenli iç borç itfası, bankacılık sistemi açıdından tedbir alınması gereken önemli bir tehdit tanımıdır. 
İç borçlar ödenmeye başladığında sahiplerine geri dönen paralar nereye gider, nerelerde değerlendirilir? Böyle bir durumda döviz kuru, talep esnekliğini yitirmiş olacağından girilecek değil kaçılacak bir liman olur. Halen 220 milyar dolara varmış olan döviz mevduatının nasıl süratle çözüleceğini de göreceğiz. 
Samimiyetle söylüyorum, 'paran mı var, derdin var' söylemi o gün gerçek anlamını aşikar edecek. 
'Türkiye'nin doğal gaz gelirine sahip olması, sanayileşmesi için tehlikelidir' söylemi, bugün için makul bir anlam taşımıyor.
1980'de biten bir önceki level'e ait bir gerçeklikti, bu. Zira piyango bebeğe ya da çocuğa çıkmıyor ki, yetişkin olma sürecini sabote edecek bir dengesizliğe, olumsuzluğa, sıkıntı ya da şımarıklığı neden olsun; aksine yetişkin olmuş bir dönemde imdada geliyor ki, kamu maliyesi borçlarını temizlesin, toplumun vergi yükünde nisbi bir iyileşmeye neden olsun, eksikliği fazlalığa dönüştürsün...
Mucize kabilinden önemli bir doğal kaynak geliri olmayan Japonya örneği veriliyor, işte çalışırsan kazanırsın vb. 
Utanmasalar, sağlıklı bir sanayileşme için gazı gömün, sıkışık bir düzen içinde, manipülasyonlara açık ekonominizle devam edin diyecekler. Nasılsa dışarıdan borçlanma da yapamıyorsunuz, ayaklarınızın üzerinde dikilemeden yirmi yıl daha ekonomik şok dayağı yiyin önerisinde bulunuyorlar. Yok ben öyle demedim savunusunun bir anlamı yok. Dedikleri buraya çıkıyor. 
Benzerlik açısından Türkiye kalkınması, Japon kalkınma örneğinin bir çeşididir. Japonların askeri harcamaları hiç olmadı. Biz ise bütçemizin %40'ını askeri alana hasrettik. Ama bu gün geldiğimiz noktaya da büyük oranda kendi kaynak ve imkanlarımızla geldik. %60'la zaman kaybediyorsunuz doğal olarak... 
Sonuçta doğal gaz geliri önemlidir ve sanayileşmemizi engellemek bir yana kolaylaştıracak bir finansal zemin sunar. Gerisi genel olarak geçmişte olanı sanki bugün de geçerli imiş gibi bu güne getiren, dolayısı ise akıl dışı davranan, sürekli karnından konuşan ve bir şeyleri ima eden laf u güzaftır.
Bu yazı toplam 38545 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113