• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 12 °C

Bir meslek daha mı kayboluyor

Bir meslek daha mı kayboluyor
Akıllı cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla hızla gerileyen fotoğrafçılık mesleği, kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya..

Pendik’in en eski ve tanınmış fotoğrafçı esnaflarından Beyaz Stüdyo işletmecisi M.Sedat Çelikel, 16 yıldır katıldığı Almanya’nın Köln şehrindeki fuarda fotoğrafçılık mesleğinin hızla yokalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gözlemledi.

 

Uluslararası Köln  Profesyonel Fotoğrafçılık Fuarı’na önceki yıllarda yalnızca İstanul’dan 500-1.000 fotoğrafçı katılırken en son gerçekleşen 2014 fuarında bu sayı 15-20’lere kadar düştü.

Avrupa’da fotoğrafçılık mesleğinin büyük bir hızla gerilediğini ve baskı sisteminin tamamen kalktığına işaret eden Pendikli profesyonel fotoğrafçı M.Sedat Çelikel, “ Dünya da söz sahibi fotoğraf firmaları olan Nicon, Canon, Fuji ve Kodak büyük bir hızla geriliyor. Fuardaki standlarından ve teknolojilerinden bunu anlıyoruz. Gitgide küçülüyorlar. Onların piyasasını cep telefonu firmaları alıyor. Samsung, Nokıa ve Apple asırlık firmaların tahtını sallıyor. Hem konuşturuyor, hem mesajlaştırıyor ve hem de fotoğraf ihtiyacına cevap veriyor.”dedi.

AB ülkelerinde fotoğraf tab işleminin sona erdiğine de dikkat çeken Çelikel, “ Tüm Avrupa’da fotoğraf tab işlemi bitmiş durumda. Artık kimse fotoğrafçıya gidip fotoğraf bastırmıyor. İşlemler cd üzerinden ve mail ortamında gerçekleştiriliyor. Kamu kurumları da canlı fotoğraf istemiyor. Böyle olunca da fotoğrafçılık mesleği büyük bir darbe almış durumda,.” Şeklinde konuştu.

 

Aynı durumun Türkiye’de de yaşanacak olmasından endişe ettiklerin söyleyen M.Sedat Çelikel, “ Yakın gelecekte bizim ülkemizde bu olumsuzluktan nasibini alacak diye endişe ediyoruz. Binlerce fotoğraf stüdyosu var, bir çoğusu kaybolacak. Çok sayıda fotoğraf sanatçısı belki de işsiz kalacak. Bu konuda devletimiz ve fotoğrafçılıkla ilgili sivil toplum kuruluşlarının tedbir alması gerekiyor.” Diye konuştu.

 

HABER: YAŞAR ŞİMŞEK















  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113