• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Artvin'de 10 litre organik pekmez için bakın ne kadar dut kullanılıyor?

Artvin'de 10 litre organik pekmez için bakın ne kadar dut kullanılıyor?
Karadeniz'in incisi Artvin'in Ardanuç ilçesinde geleneksel yöntemlerle yapılan organik dut pekmezi oldukça zahmetli bir süreci de beraberinde getiriyor.

Doğal yollarla organik dut pekmezi yapmak hiçte öyle kolay bir şey değil. Oldukça zahmetli ve bir o kadar da risk taşıyan bir süreç. Ardanuç İlçesinin Peynirli Köyü'nde yüzyıllar öncesinde yapılan dut pekmezi bugün de aynı yöntemlerle yapılıyor.

icicicin-002.jpg

Şeker kullanılmadan yapılan Dut Pekmezi için sabah saat 06.00'da mesai başlıyor. Köydeki dut ağaçlarına çıkılıyor ve dutlar sallanarak yere serilen brandaların üzerine dökülüyor. Daha sonra titizlikle tasnif edilen dutlar kazanların içerisine konuluyor. Bu işlemler yaklaşık 8 saat sürüyor.

icin-bir-kisi-015.jpg

Daha sonra ise pişirme süreci başlıyor. Odun ateşiyle, özellikle meşe odunları tercih ediliyor ve pişirme süreci başlıyor. Bir müddet kaynadıktan sonra süzülüyor ve tekrar pişirme işlemi devam ediyor. İstenilen kıvamda Pekmez elde edilene kadar çeşitli aşamalardan geçiyor ve 4 saat sonunda organik dut pekmezi elde ediliyor.

10-12 litre pekmez elde etmek için kullanılan dut miktarı ise yaklaşık 100 kilo.. Bu pekmezlere büyükşehirde yaşayan Artvinliler büyük ilgi gösteriyor ve sipariş veriyorlar, ancak verilen siparişleri karşılayacak kadar pekmez elde etmek mümkün değil.

icicici.jpg

Çocukluğu ve gençlik yılları Ardanuç Peynirli Köyü'nde geçen ve Bursa'da yaşayan Gülistan Yazıcı, dut pekmezi yapmanın zahmetine dikkat çekiyor. Şimdilerde köye dönüşün başladığını söyleyen Gülistan Yazıcı, " Yazları köyümüze geliyoruz. Son yıllarda gelen kişi sayısında artış var ve yeni evler yapılıyor. Biz de yazın köyümüze geldikçe çocukluğumuzun vazgeçilmezi olan, annelerimizin ninelerimizin yaptığı yöntemlerle dut pekmezi yapıyoruz. 10-15 litre dut pekmezi yapabilmek için onlarca ağaçtan dut silkeliyoruz. Bir günümüz bu işle geçiyor. Talep eden çok kişi var ancak her talebe cevap veremiyoruz. Yakın çevremize ve akrabalarımıza verebiliyoruz."diye konuştu.

Bir kilo dut pekmezi 70-100 TL'den satılıyor.

icin-204.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113