• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Finansal sorunların çözümünde Kefalet Kooperatifinin işlevleri

Naci Aydın

Esnaf ve sanatkârların temel sorun alanlarından biri finansman ihtiyaçlarının yeterli düzeyde karşılanamamasıdır.
 Esnaf ve sanatkârların mevcut finansman durumlarının iyi irdelenmesi, finansman sorunlarının temeline inilerek, doğru ve rasyonel çözümlere gidilmesi üzerinde önemle durulması gereken bir konudur.
 Esnaf ve Sanatkârlara Yönelik T. Halk Bankası Uygulamaları Ülkemizde esnaf- sanatkar ve KOBİ'lere en büyük kredi desteği sağlayan ve bu görev kendisine kuruluş yasası ile verilen en önemli kuruluş Türkiye Halk Bankasıdır.
Türkiye Halk Bankası 1938 yılından itibaren esnaf-sanatkâr ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin kredi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bir ihtisas bankası anlayışıyla hizmet vermekte ve esnaf- sanatkar ile küçük işletmelerin en önemli finans kurumu niteliğini taşımaktadır. Kooperatiflerce kullandırdığımız kredilerin de kalbi niteliğindedir.
Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Uygulamaları Esnafın finansman ihtiyacını karşılamak amacı ile kurulan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri (ESKKK), 1969 yılına kadar Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olarak, 1969 yılından sonra da 1163 sayılı Kooperatifler Kanununun yürürlüğe girmesi ile bu Kanun hükümlerine göre faaliyetlerini sürdüren özel hukuk tüzel kişiliğini haiz kuruluşlardır.
 Türkiye esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifleri merkez birliğimizin ( TESKOMB) çatısı altında örgütlenen 32 Bölge Birliği, sayıları bini aşan Kooperatif ve yaklaşık 1.500.000 ortak bulunmaktadır. Esnaf Kefalet Kooperatiflerine (EKK) Başvuru ve İşleyiş Şekli Türkiye Halk Bankası kooperatif kredilerinden faydalanmak isteyen esnaf ve sanatkârlar faaliyet alanlarındaki en yakın EKK’ya başvururlar.
 Bu Kooperatiflere ortak olabilmek için: - Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı bulunmak, - İş veya ikamet yeri kooperatiflerin çalışma bölgesi içinde bulunmak, - Aynı zamanda başka bir esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifi ortağı olmamak, gerekmektedir.
Ortaklığa giriş şartlarını taşıyanlar, - Yazılı olarak kooperatife müracaat eder, - Müracaat sahibinin durumu yönetim kurulu tarafından araştırılır. Kooperatif, kredi talebi ile ilgili olarak, - Ortağın ekonomik ve mali durumunu araştırır, istihbarat raporu veya bülteni düzenler ve kefalet haddini tespit eder, - Kredi teklifini T. Halk Bankasına iletir, - İletilen teklif T. Halk Bankasınca incelenir ve banka tarafından tekrar istihbarat yapılır, - İstihbarat olumlu sonuçlandığı takdirde ortak kooperatif kefaleti ile kredilendirilir.
 Esnaf kefalet kooperatiflerimiz esnafın krediye ulaşmasında çok önemli işlevler yapmaktadırlar. Esnaf ve sanatkarların ticari bankalardan kredi arayışlarında karşılarına çıkan en önemli sorunlardan biri, kredilere karşılık bankalarca talep edilen nitelikte ve miktarda teminat gösterememeleridir. Yapılan araştırmalar, kredi başvurularının önemli bir bölümünün sadece teminat yetersizliği sebebiyle reddedildiğini göstermektedir. İşte tamda bu noktada verdikleri kefaletleriyle Kooperatiflerimiz bu sorunu çözmede devreye girerek ortaklarına kefil olarak bu sorunu çözmektedir. Bu işlevleriyle kooperatiflerimiz esnaf ve sanatkârımızın acil kapısı niteliğindedir. Ortaklarına kefil olarak kefalet vermektedir. Böylelikle esnafın krediye ulaşmasında aracı kurum görevi yapmakta, esnafın hazine destekli düşük faizli krediye ulaşmasını sağlamaktadırlar.
Tuzla esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifi olarak Tuzla ilçe esnafımız başta olmak üzere bölge esnafımıza önemli miktarda kredi desteği sağladık, sağlamaya da devam ediyoruz.
 Başarı vadeden genç ve yaratıcı girişimcilerle, küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyüme ve gelişmelerine destek olmak önemli hedef ve amaçlarımızdandır.
2005 yılında kurduğumuz kooperatifimizle esnaf ve sanatkârımıza hizmete koyulurken, Yolumuz Ahilik, görevimiz topluma hizmettir sloganıyla ilk günkü heyecan ve azimle çalışmalarımıza devam ediyoruz.  Alın terini, emek ve sermayesini birleştirerek geçim kavgası veren, helal kazançta bereket bulan esnaf ve sanatkârımızın yanında olduğumuzu belirtir, hayırlı bol ve helal kazançlar diliyorum.    
                                                                            Naci Aydın.
                                                                      Tuzla Esnaf Kefalet
                                                                               Koop Bşk

Bu yazı toplam 1756 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113