• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 28 °C

SOSYAL MEDYANIN DEHLİZLERİ

Hasan Demirci

Sosyal medya o kadar karmaşık, o kadar başıbozuk, o kadar ehli-keyf, o kadar sansasyonel, o kadar sorumsuz, o kadar bilinçsiz, o kadar derin bir dehliz ki hazırlıklı değilseniz, iyi niyetli değilseniz, doğru mu yanlış mı diye araştırmazsanız içine düşerseniz boğulursunuz.

Bu güne kadar bu dehlize düştüğümü pek hatırlamıyorum. Yazdığımı sildiğim bir paylaşımım var mı diye hafızamı yokladım hatırladığım kadarıyla yok. Çünkü her bir paylaşım ve alıntıyı yaparken akıl süzgecinden geçiriyorum. Kuranın bize nasihati olan aslını araştırın hitabını kulağımda küpe ediyorum.

Bir paylaşım çok hoşuma gidiyor paylaşmak istiyorum, araştırıyorum aslı yok vazgeçiyorum.

Şimdi sizlere ne demek istediğimi örneğiyle anlatayım. Resimde gördüğünüz hesapların birinde diyor ki :

"Kaç yıllık psikoloğum. 1 yılım yurtdışında gecçi. Sekluzyon odalarındaki cok ağır hastalarla bile iletişim kurabilen iyi bir psikolog olarak bilinirim. Fakat Türkiye'de sosyal medyada solcularla asla iletişim kuramıyorum. Sanki başka bir gezegendeniz, başka bir dil konuşuyoruz". 

whatsapp-image-2023-02-22-at-20-19-09.jpeg

Bu hesap belli ki sağ kesimi sol kesime karşı bilemek istiyor. Bu paylaşım sağ kesimde olanların hoşuna gidiyor tabi. Bak bizde sorun yokmuş. Psikolog bile iletişim kuramıyormuş onlarla demek ki diye düşünüyor. Paylaşıyor, paylaşıyor. Bunun tam tersi de olabilir. Sol kesimi sağ kesime veya farklı şekilde manipüle edebilir. 

Oysa bu paylaşımın başka bir versiyonu var ekte görüldüğü üzere. Orda da diyor ki:

"20 yıllık psikiyatristim. 14 yılı İngiltere'de. Sekluzyon odalarındaki çok ağır hastalarla bile iletişim kurabilen iyi bir hekim olarak bilinirim. Fakat Türkiye'de sosyal medyada bazı insanlarla asla iletişim kuramıyorum. Sanki başka bir gezegendeniz, başka bir dil konuşuyoruz".

whatsapp-image-2023-02-22-at-20-19-09-1.jpeg

Bundan çıkarmamız gereken bir ders var. Kim hangi düşünceye sahip olursa olsun insanlığımızın, müslümanlığımızın selameti için her bir paylaşımın hesabını verecek şekilde aslını astarını araştırarak, insanları yanlış yönlendirmenin bize getireceği yükü düşünerek paylaşım yapmamız, takip ettiğimiz hesapların güvenilir ve sağlam olmasına dikkat etmemiz gerektiğini bilmemiz gerekiyor.

Bu konunun ehemmiyetine dikkat çekmek üzere düştüğüm notları dostlarınızla paylaşmanızı istirham ederim. Genelde paylaşımların, sahibinden alıntı yapılarak paylaşılmasının ahlaken daha uygun olduğunu düşünürüm.

Ama bu yazının telif hakkını ümmete hediye ediyorum. Varın kendi adınıza paylaşın ama paylaşın...

Bu yazı toplam 645 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113