• BIST 8718.11
  • Altın 2245.94
  • Dolar 32.3321
  • Euro 35.1754
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Okulların Açılmasıyla İlgili Bir Açıklama Daha

Okulların Açılmasıyla İlgili Bir Açıklama Daha
Artan Koronavirüs vakaları sonrası milyonlarca öğrencinin merakla beklediği Okullar açılacak mı? Okullar ne zaman açılacak gibi sorulara en yetkili ağızdan açıklama geldi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk okulların durumu ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu.

Milyonlara öğrencinin merak ettiği okullar Eylül ayında açılacak mı? sorusu yanıt buldu. Dünya'da son günlerde etkisini arttıran koronavirüsün 'Delta' varyantı ile birlikte Türkiye'nin gündemi yeniden koronavirüs oldu. Vakar sayılarındaki artış devam ederken akıllara okullarda yüz yüze eğitimin son durumunu getirdi. Bugün Mersin'de açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, " Toplumumuzun her ferdinin, çocuklarımızın geleceği için, çocuklarımızın eğitimi için aşı olması ve okulların rahat açılabilmesi için gereken desteği vermesi çok önemli" dedi.

https://twitter.com/ziyaselcuk/status/1418866860423008258

ZİYA SELÇUK'TAN YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN AŞI MESAJI

Selçuk, sosyal medya hesabından "Etkinliklerimiz yaz boyu telafi kapsamında devam ediyor. Tedbirlerimiz ve yüksek dikkatimizle yeni döneme Eylül ayında başlayacağız inşallah. Aşı olan herkes, kendi sağlığının takipçisi ve yüz yüze eğitime başlama sürecinin destekçisidir" paylaşımında bulundu.

BAKAN ZİYA SELÇUK'TAN YÜZ YÜZE EĞİTİM AÇIKLAMASI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların açılmasına yönelik bakanlık olarak her türlü hazırlıkları yaptıklarını belirterek, "Ama toplumumuzun her ferdinin, çocuklarımızın geleceği için, çocuklarımızın eğitimi için aşı olması ve okulların rahat açılabilmesi için gereken desteği vermesi çok önemli" dedi. 

OKULLAR 6 EYLÜL'DE AÇILACAK MI?

"Aşı olarak hem kendimizi korumak hem de okulların açılması noktasında bir yol açmak söz konusu"

Bu çerçevede okulların açılması konusunda öğretmenler, okul müdürleri, il ve ilçe yöneticileri tarafından her türlü hazırlıkların sürdüğünü kaydeden Bakan Selçuk, şöyle devam etti; "Ama bu aynı zamanda bir toplumsal ödevdir. Aşı olarak hem kendimizi korumak hem de okulların açılması noktasında bir yol açmak söz konusu. Bütün toplumumuzun desteğini bekliyorum, sağ duyulu davranmalarını bekliyorum bakanlık olarak. Bizler bu çalışmaları, hazırlıkları sürdürürken, 'okulum temiz' belgesiyle ilgili hazırlıkları sürdürürken, okulların temizlik bütçesini de 10 kat arttırdık. Bu artışla beraber okulların çok daha temiz bir şekilde hizmet verebilmesinin de önünü açmış oluyoruz. Ama toplumumuzun her ferdinin, çocuklarımızın geleceği için, çocuklarımızın eğitimi için aşı olması ve okulların rahat açılabilmesi için gereken desteği vermesi çok önemli."

Bakan Selçuk, son dönemdeki vaka artışlarının okullarının açılış tarihini etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soruya ise "Şu andaki bakış açımız okulların 6 Eylül tarihinde açılmasıyla ilgili. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı olarak her türlü görevi, vazifeyi yerine getiriyoruz, kimsenin şüphesi olmasın. Toplumumuzdan beklentimiz de buna destek olmak yönündedir. Odak noktamız okulların açılması" şeklinde yanıt verdi.

BAKAN SELÇUK'TAN VELİLERE SON DAKİKA UYARISI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Kurban Bayramı'nın bitimiyle eve dönüş trafiğinin yaşanacağını belirterek, trafik kurallarına uyma çağrısında bulundu.

Bakan Selçuk, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi:

"Bugün ve yarın eve dönüş trafiği olacak. Okulun ilk günü çocuğunuzun yanında olabilmek, okul çıkışında bahçede bekleyebilmek, mezuniyet törenine katılabilmek ve hep birlikte olabilmek için lütfen hız sınırına uyalım, emniyet kemeri takalım, seyir halinde telefonla konuşmayalım."

https://twitter.com/ziyaselcuk/status/1418938887842508808

DELTAY VARYANTI ÇOCUKLARI EKİLİYOR MU?

İtalya önceki gün delta varyantının en çok 10-19 ve 20-29 yaş grubunu etkilediğini duyurdu. Öte yandan Haziran’da, İsrail’de, bir haftada 164 öğrenci delta varyantı nedeniyle koronavirüse yakalanmıştı.

  • Milyonlarca öğrenci okullar Eylül'de açılacak mı?
  • Artan vaka sayısı sonrası MEB'den bir açıklama geldi mi?
  • Vaka sayısı artmaya devam ederse okullar açılmayabilir mi?
  • Vaka sayılarındaki artışa rağmen okullar açılacak mı?
  • Bilim Kurulu'ndan okullar için açıklama geldi mi? 
  • Okullar yüz yüze eğitim olarak mı yoksa uzaktan eğitim olarak mı açılacak?

Ve benzeri birçok sorunun yanıtlarını aramaya başladı. Şuan için konuya ilişkin sadece uzmanlardan çeşitli yorumlar geldi. 

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK?

Okullarda yüz yüze eğitimin başlayacağını ifade eden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Artık bu ülke çocuklarını daha fazla eve kapatmamalı, öğretmenlerini daha fazla yormamalı. Velilerimizi daha çok yormamalıyız. Okullarımızı açmalıyız, inşallah 6 Eylül'de açacağız. Hep birlikte bunun için ne gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullanmıştı.

UZAMANLARDAN YÜZ YÜZE EĞİTİM AÇIKLAMASI

Prof. Dr. İftihar Köksal Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Katıldığı televizyon programında artan koronavirüs vakalarına rağmen okullarda yüz yüze eğitime geçilmesi taraftarı olduğunu söyledi.

Köksal, "Okulların açılması kesinlikle çok önemli, Türkiye dünyada eğitime en uzun süre ara veren ülke oldu. Bunun acısı ilerleyen yıllarda çıkacak. Hele hele ilk eğitim ve üniversitede pratik yapmak zorunda olan branşlar var. O nedenle ben her ne olursa olsun okulların açılması gerektiğini düşünenlerdenim.

AŞILANMIŞ KİŞİLERDE ÖLÜM ORANI

Aşının hızlanması lazım. Tatil dönüşü herkesin aşılanması lazım. Bundan sonraki salgınlar aşılanmayanların pandemisi halinde ilerleyecek. Çünkü aşılar varyant olsa dahi çok koruyucu. Amerika'da yapılan çalışmalarda ölümlerin kesinlikle aşısız olanlarda gerçekleştiği, aşılı olanlarda da binde 8 kadar hastaneye yatış olduğu gösterilmiş. Yani aşı bu kadar koruyucu. Artık aşılanmış kişilerde ölüm görülmüyor. 

ÇOCUKLARA AŞI YAPILMALI MI?

Benim görüşüm 12-15 yaş aralığında aşının yapılmaya başlaması yönünde. Ailelerin çocuklarına MRNA aşısı yaptırma konusunda tereddüt yaşadığını görüyorum. Bunun da sebebi 'bilinmedik bir aşı', ileride ne olur kaygısı. Ailelerin içi rahat olsun. İlerde hiç bir şey olmaz. Erişkin ve çocuklarda aşının etki mekanizması aynı. Hiç içine sinmiyorsa çocuklarının alışık olduğu inaktive aşıları yaptırabilirler. Zaten Türkiye çocukluk aşılaması konusunda dünyadaki en iyi ülkelerden biri. Bir aşı ne kadar erken yaşta yapılırsa koruyuculuk düzeyi o kadar artar.

ÇOCUKLARA KAÇ DOZ AŞI YAPILMALI?

Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisi erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da iki doz aşının yapılması. Tek doz aşıda mutlaka antikor cevabı erişkinlere oranla daha iyi olacaktır. Ama ikinci doz bir pekiştirme dozudur. Belirlenecek olan bunun süresinin ne olacağıdır. Tek aşının öncelikle kesinlikle yapılması lazım. Zaten okulların açılmasına pek bir süre kalmadı. Okulların açılmasına kadar tek doz aşıların yapılması mümkün. Delta varyantına baktığımızda İsrail'de çocukların hastalığa yakalanma oranı erişkinlere göre daha fazla" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE DÜNYADA OKULLARINI EN UZUN SÜRE KAPALI TUTAN İKİNCİ ÜLKE

Koronavirüs salgınının başlaması ile birlikte ülkeler tek tek okullara ara verdi. Uzun bir süre aç-kapa yönteminin işletildiği süreçte Türkiye'de okullar uzun bir süre kapalı kaldı. 

Pandemi sürecinde OECD ülkeleri arasında okullarını en uzun süre kapalı tutan ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türk Eğitim Derneği'nin (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM tarafından hazırlanan "Türkiye'nin Telafi Eğitimi Yol Haritası" raporunda ülkelerin ne kadar süre okullarını kapattıkları da gösteriliyor.  

Raporda, okulların acil olarak açılması, yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiğini ve kayıpların giderilemez hale geldiği ifade edilirken, Covid-19 nedeniyle okullarını kapatan ülkeler de tablo halinde gösteriliyor. 

Buna göre Türkiye, OECD ülkeleri arasında Covid-19 nedeniyle okullarını en fazla kapatan ülkeler arasında ikinci sırada yer alıyor.

16 Mart 2020-16 Mart 2021 tarihlerini kapsayan tabloda OECD ülkelerinde okulların durumu şöyle gösteriliyor.

3-043.jpg

OKULLAR NE ZAMAN AÇILACAK? MEB TAKVİMİ PAYLAŞTI

Okullar ne zaman açılacak? Yarıyıl tatili ne zaman? Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2021-2022 eğitim öğretim yılına ait çalışma takvimi açıklandı. Birinci dönem ara tatili ne zaman?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 2021-2022 eğitim öğretim yılına ait çalışma takvimi açıklandı.

Takvime göre, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında, öğretmenlerin mesleki çalışmaları 31 Ağustos 2021 Salı başlayacak.

2021 YILI İÇİN OKULLARIN AÇILACAĞI TARİH

Birinci dönem, 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayıp 21 Ocak 2022 Cuma günü sona erecek.

2021-2022 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için 31 Ağustos-3 Eylül 2021'de uyum eğitimleri gerçekleştirilecek.

2021 EĞİTİM YILI ARA TATİLİ NE ZAMAN?

2021 eğitim- öğretim yılı için birinci dönem ara tatili, 15 Kasım 2021 Pazartesi başlayacak ve 19 Kasım 2021 Cuma sona erecek. 

İkinci dönem, 7 Şubat 2022 Pazartesi başlayacak ve 17 Haziran 2022 Cuma sona erecek.

2021 YARI YILI TATİLİ NE ZAMAN? 

Yarıyıl tatili, 24 Ocak 2022 Pazartesi başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma tamamlanacak.

Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıfları, ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9. sınıfları ile pansiyonda kalacak öğrencilere yönelik okul hakkında bilgilendirme, akademik ve mesleki gelişimlerini destekleme, yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlama amacıyla gerekli rehberlik çalışmaları yapılacak.

Kovid-19 kapsamında alınması gereken önlem ve tedbirler doğrultusunda öğrenci, öğretmen ve veliler bilgilendirilecek 

Kaynak: Haber7

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113