• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Türkiye'de İlk çocuk ve gençlik edebiyatı

Türkiye'de İlk çocuk ve gençlik edebiyatı
Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği tarafından düzenlenen l. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu sona erdi.

Ülkemizdeki çocuk ve genç okur sayısını artırmak, yeni yazarların yetişmesine katkı sağlamak ve çocuk ve gençlik edebiyatı alanında yaşanan sorunlara çözüm üretmek amacıyla Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği tarafından Türkiye’de ilk kez uluslararası nitelikte düzenlenen l. Uluslararası Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sempozyumu’na yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim insanı, araştırmacı ve yazar katıldı. Almanya, Azerbaycan, Özbekistan, Rusya, Tuva Cumhuriyeti ve Türkiye’den on beş üniversiteden akademisyenler, yayıncılar, çocuk dergilerinin temsilcileri, yazar ve şairler ile öğretmenlerin bildirileri ile katıldığı sempozyumda; Medya Karşısında Çocuk ve Gençlik Edebiyatı, Çocuk ve Gençliğe Yönelik Süreli Yayınlar, Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu, Türkiye Dışındaki Çocuklar Açısından Çocuk Edebiyatının Sorunları, Çocuk ve Gençlik Edebiyatı ve Değerler Eğitimi, Çocuk, Gençlik Edebiyatı Yayıncılığı, Çocuk ve Gençlik Edebiyatında Metin Çözümlemeleri, Çağdaş Birikimler, Eleştiri, Metinlerarasılık, e-Kitaplar, konu başlıkları altında bildiriler sunuldu.

Çocuk ve Gençlik Edebiyatı’nın çeşitli meselelerinin konuşulup tartışıldığı sempozyum, 24 Ekim 2014 Cuma günü Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde başladı. Sempozyum etkinlikleri kapsamında 24 Ekim 2014 Cuma günü Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği’nin uyguladığı proje etkinliklerinde çekilen çocuk fotoğraflarının yer aldığı Çocuk, Kitap ve Gülücük Projelerimiz Fotoğraf Sergisi açıldı. 25 Ekim 2014 Cumartesi günü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Yerleşkesi konferans salonunda Almanya, Azerbaycan, Özbekistan, Rusya, Tuva Cumhuriyeti ve Türkiye’den çocuk şiirleri yazan yaklaşık yirmi şairin kendi yazdıkları şiir ve çocuk şarkılarından örnekler seslendirdikleri AVRASYA ÇOCUK ŞİİRLERİ ŞÖLENİ düzenlendi. Katılımcı akademisyen, yazar ve şairler için bir de boğaz turu düzenlendi.

Konuyla ilgili olarak Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yazarları Birliği Başkanı Bican Veysel Yıldız “Sempozyuma akademisyenler, öğretmenler, şair ve yazarlar başta olmak üzere her kesimden insanlar davet edildi. Ayrıca çocuk dergileri, yayıncılar, çocuk ve gençlik edebiyatı alanında yayın yapan değişik yayınevleri de katıldı. Asıl sevindirici olan ise çocuk edebiyatı ürünlerinin çocuklarla buluşmasında en önemli görevi üstlenen öğretmenlerimizin sempozyuma gösterdikleri ilgi oldu. Son yıllarda katıldığım sempozyumlarla karşılaştırdığımda öğretmen, yayıncı ve dergi temsilcilerinin ilgisi sevindirici ve umut vericiydi. Her yıl uluslararası nitelikte düzenlemeyi planladığımız sempozyumun ülkemiz kadar diğer katılımcı ülkelerin çocuk edebiyatı alanındaki çalışmalarına da katkı sağlayacağına inanıyoruz. Zaman içinde daha iyi fark edilecektir ki bu sempozyumun en önemli yararlarından biri de Türkçe konuşan ülkelerde ortak bir çocuk edebiyatı dilinin oluşmasına, ortak alfabe ve ortak kelime kullanımına çok büyük katkılar sağlayacaktır. İsmail Gaspıralı’nın 100. ölüm yıl dönümüne ve UNESCO tarafından ilan edilen İsmail Gaspıralı Yılı’na denk gelen bu sempozyum, onun ortak dil ideali için atılmış çok ciddi bir adım olmuştur. Başta Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü sayın Faik Kaptan ve AKSEV Başkanı Bahattin Buğday olmak üzere katkı sağlayan herkese çok çok teşekkür ediyorum.” dedi.




  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113