• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Soğana Müdahale

İbrahim Ciminli

2019 Yerel seçimlerinden hemen önce özellikle patates üzerinden müdahale etmişlerdi. Patates fiyatlarını 4 kat artırmışlardı ki; halen patates fiyatları 2019’daki fiyatların bile altında. Şimdi ise soğan üzerinden haince bir plan var. Ben bu planın maşalarının, ekonomik bir terör eylemi yaptıklarını düşünüyorum. Durduk yere soğan, et niçin zamlanıyor. Petrol fiyatları düşüyor, dolar bir seneden fazla oldu yerinde sayıyor. Peki soğan neden yükseliyor, bunun izahı yoktur. 

Normalde patates ve soğan fiyatları birbirine yakın olurdu. Şimdi soğan ayrıştı ve anormal bir hal aldı. Her seçim döneminde, bir sebzenin fiyatı anormal artırılıyor. Seçim bitikten sonra fiyatlar düşüyor. Soğan, ABD’de üretilip, Türkiye’de birilerinin masasına konularak, iktidara karşı kullanışlı bir silaha mı dönüştürüldü.

Geçtiğimiz yerel seçimlerde patates üzerinden kurulan tuzak, bu seçimlerde farklı ürün üzerinden tekrar kuruldu. Soğanı depolarda çürüttüler, dağlara taşlara döktüler, toprağa gömdüler. Yeni çıkan ürünü de depolara kaldırıp piyasaya vermiyorlar. Nasıl olsa parası Amerika’dan fazlasıyla ödeniyor. Bu aşağılık kumpas iktidarı zora sokmak için dış mihrakların içeride besledikleri taşeronları tarafından, milleti bezdirmek maksadıyla yaptıkları bir karaborsacılıktır. Bu kazanç haramdır. Soğanları toplayıp piyasaya vermeyenler 85 milyonun hakkına giriyorlar. Bunun her türlü şeytanlığını biliyorlar, kanundan ve hukuktan kaçacak kılıfları hazırlıyorlar. Ancak devlet bunları takip ediyordur herhalde. Bunun bedelini ağır bir şekilde ödeyeceklerdir. Ödemeleri gerekir. 

Yoksa soğan ticareti, para için ülkesini satanların veya Türkiye düşmanı terör örgütlerine müzahir olan adamların eline mi geçti? Fiyatının fahiş olmasını kim körüklüyor?  Bu konuda iyi bir araştırma yapmak gerekir. İnsanın aklına farklı şeyler geliyor. Çünkü vicdanı olan hiç kimse böyle bir şey yapamaz. Soğanın üreticiden başlayarak tüketiciye kadar geldiği yol takip ve kontrol edilmelidir. Soğan toptancıları dikkatle izlenmeli ve  çiftçinin elinden ilk çıkışına göre geçici olarak bir tavan fiyatı uygulanmalıdır. Soğana ve fiyatına müdahale edenlere, müdahale edilmelidir.

Bu yazı toplam 277 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113