• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

SADECE TOGG YETER

İbrahim Ciminli

Bir hükümetin başarılı olduğunun ispatı için sadece TOGG (Türkiye Otomobil Girişim Grubu) gibi bir otomobilin yerli ve milli olarak üretilmesi yeter. Çünkü otomotiv sanayisi diğer sanayi sektörlerinin de tetikleyicisidir. Yüzlerce yan sanayisi vardır, bunun gibi üretimler önemli iş imkanları sağlarlar.

Cumhurbaşkanımız, üretimden çıkacak ilk TOGG’a sipariş vermişti ve 3 Nisan 2023’ de bu gerçekleşti. Ayrıca kamu kurumlarının da yeni araçlarını TOGG’a sipariş vereceklerini söyledi. Bunlar sıradan siparişler değildi. Üretici firmalara bir cesaret ve motivasyon kazandırmak için söyleniyordu. Siz üretin korkmayın, devlet olarak ve Cumhurbaşkanı olarak yanınızdayız demekti. Önü kesilen “Devrim Otomobili”nden bugüne kadar  62 yıldır, iş başına gelen her Başbakan, ya da Cumhurbaşkanı sadece bir TOGG üretmiş olsalardı şu anda 30 tane TOGG gibi yerli ve milli bir marka aracımız olurdu.

TOGG sadece bir araç değil, yeni bir lige çıkışımızın belgesidir. Bundan On yıl önce Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan; “Bir babayiğit arıyorum yerli otomobil hayalim var, çok gecikti, gelin bunu yapalım” dediği zaman kimileri alay etmiş, 2018 yılı seçimlerinde de Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce, bisiklete binerek poz vermiş; “Yerli otomobil zaman kaybıdır, 20 yıl öncenin teknolojisidir” diyerek  bu hedefi o zaman küçümsemişti. “Buna gerek yoktur, kazanırsam bu projeyi durdururum” demişti.

Yerli ve Milli araç üretimi hayaliyle kimler dalga geçip alaya almadı ki, daha fabrikanın kuruluş aşamasında bile; “Oturdular büyük gösteriler yaptılar, otomobil üretiyoruz dediler, hani nerede otomobil, yok öyle bir şey, yapamazlar” diyen Kılıçdaroğlu şu an sus pus. Hani bir tebrik etse, yanılmışım dese.” Daha başka muhalefet liderleri, gazeteciler, siyasetçiler neler söylediler neler. Ancak şu anda mahcup olurlar mı bilmem. Ama gerçek ortada, gün gibi açık. Türkiye kendi markasını, yerli ve milli aracını, dünyanın en iyi markalarından birini üretti. Türkiye’yi sevenler bununla gurur duyacaktır. 

Çünkü “TOK olmak İçin TOGG olmalı.” Ülkemizde yerli ve milli markaların üretiminin olması demek; ihracat demek, yatırım demek, istihdam demektir. Bizim on tane daha TOGG gibi markamız olsun Türkiye’de işsizlik diye bir sorun kalmaz, dış ticaret açığı diye bir problem olmaz. Hatta dış ticaret fazlası veririz. 

İşte ufuk budur, liderlik budur. Başkanlık sisteminin meyvesi budur. Eğer bu sistem olmasaydı, koalisyonlu bir hükümette her kafadan bir ses çıkar, sadece bu konunun tartışılması on yıllarca sürerdi. Her kafadan bir ses çıkar, araba üretmemizi istemeyen yabancı firmalar sinsice devreye girer, bürokratları ve sanayicileri tehdit eder, hükümet ortakları arasında gerilim çıkar ve bu konu krize yol açacağı için bir daha çıkarılmamak üzere derin dondurucuya konulurduı. 

18 Nisan 2013 tarihinde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç; “ Yerli otomobil bizim için ticari bir intihar olur” demişti. Hatta daha önce, Özdemir Sabancı yerli bir otomobil projesi üzerinde çalıştığı için 9 Ocak 1996 yılında kendi bürosunda katledilmişti.

TOGG’u üretmek için hem başkanlık sistemi, hem de Recep Tayyip Erdoğan gibi çalışkan, başarılı, gelecek öngörüsü güçlü olan, feraseti keskin, yerli firmaların arkasında durup cesaret verecek, hayallerini gerçekleştiren, cesur bir lider gerekliydi. Hepsi de oldu çok şükür. Bundan sonra da bu hızla yola devam inşallah. Darısı nice TOGG’ların başına!

Bu yazı toplam 273 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113