• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

İyilik Mutlu Eder

İbrahim Ciminli

Hergün sabah uyanıp, gözlerimizi açtığımız da, bugün en az bir tane iyilik yapacağım diye niyet etmek, insanı daha uyandığı anda mutlu eder.
Çünkü iyilik düşünen iyi olur. İnsanlara, çevreye, ağaçlara, tüm canlılara, kuşlara, ailesine, çocuklara, yaşlılara, hülâsa herkese iyilik, insanı iyi eder, dünyada cennet kokusunu ve huzurunu hissettirir. Yaptığımız tüm iyilikleri sadece Allah rızası ve onun emri olduğu için yaparsak, bu iyilikler salih bir amel olarak da Rabbimizin rızasına mazhar olur.

İyilik sözle de, davranışla da olur. Tatlı bir söz şifadır. Güzel söz hem söyleyene, hem de söylenene huzur verir. Sanki temiz havada derin bir nefes almış gibi insanı rahatlatır. İyilik ruhun oksijenidir.

İyilik düşünen sıkıntı çekmez. İnsan ne düşünüyorsa o dur. İyiler iyilik düşünür. İyiler yeryüzünün en güzel sanatkarlarıdır. Çünkü ruhlar onlarla ısınır, çevre onlarla güzelleşir, temiz olur; çiçekler, ağaçlar, hayvanlar onlarla sevinir.

İyilik; hiçbir karşılık beklemeden yapılan maddi ve manevi destektir. İyilik içerisinde bütün güzel duyguları barındırır. İyiliğin küçük veya büyük olması değil yapılması önemlidir.

Kur’an-ı Kerim’de Nahl Suresi 90. Ayette Yüce Allah buyuruyor ki: “Şüphesiz Allah adaleti, iyilik yapmayı ve akrabaya yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt verir. (16/90) 

İyilik Allah’ın emri ve Peygamberimiz Hazreti Muhammed Aleyhisselam’ın hayatının ve öğrettiklerinin tamamıdır. İyi Müslüman olmanın  yolu iyi insan olmak ve iyilikten geçer. Muhsin iyi insan demektir. Muhsinler ayet ve hadislerde övülmektedir.

Selam vermek bir iyiliktir. Hal hatır sormak iyiliktir. Güler yüz, güzel söz iyiliktir. Sevinçleri ve üzüntüleri paylaşmak iyiliktir. 

Dilerseniz şimdi iyiliklerden bir demet sunalım;
“Paylaşmak, Çocukları sevmek, büyüklere saygı ve hizmet, vakıf ve dernek çalışmalarına katılmak, gönüllü hizmetlerde görev almak, bilgiyi paylaşmak, sevdiklerine güzel sürprizler yapmak, hasta ziyaretleri, üzüntüleri paylaşmak, büyükleri ve hastaları ziyaret etmek, aramak. İnfak, ikram, yardımseverlik. Haramlardan uzak durmak. Allah’ın emirlerine uymak.”

İyiliklere vesile olması dileğiyle,  Kurban Bayramınızı tebrik ederim.

Bu yazı toplam 833 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113