• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

İstanbul'da ve Ankara'daki son anket

İstanbul'da ve Ankara'daki son anket
28 Mayıs seçimlerinde en doğru tahmin eden BETİMAR Araştırma Genel Müdürü Gürkan Duman, yerel seçime ilişkin son verileri açıkladı. Haber7'nin sorularını cevaplandıran Duman, İstanbul ve Ankara'daki son durumu aktardı.

Genel seçimi atlatan Türkiye şimdi de yerel seçim maratonuna başlıyor. 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlere kısa süre kala seçim sonuçlarına yönelik araştırmalar merak edilmeye başlandı.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde en doğru tahminlerden birini yapan BETİMAR araştırma, yerel seçim çalışmalarına da başladı.

BETİMAR Araştırma Genel Müdürü Gürkan Duman, yerel seçimlere ilişkin Haber7'nin sorularını cevaplandırırken,  İstanbul ve Ankara'daki durumu değerlendirdi.

"İSTANBUL'DA CUMHUR İTTİFAKI DAHA AVANTAJLI"
Yerel seçim çalışmalarına ilişkin İstanbul'da daha önce bir çalışma yaptıklarını söyleyen BETİMAR Araştırma Genel Müdürü Gürkan Duman, CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun yaptığı hizmetlerle ilgili büyük sıkıntı olduğunu belirterek vatandaşların çalışmalardan memnun olmadığını söyledi.

İstanbul'da İmamoğlu'na karşı Cumhur İttifakı'nın daha avantajlı olduğunu belirten Duman, bunun gerekçesini şöyle anlattı:

Özellikle İYİ Parti'nin, Meral Akşener'in son çıkışları, AK Parti'yi daha avantajlı hale getiriyor. Orada ittifak olmazsa AK Parti İstanbul'u daha rahat alacak. Bir de HDP faktörü var. Eğer HDP adayını çıkarırsa zaten Sayın Ekrem İmamoğlu'nun kazanma şansı yok.

HDP İLE İTTİFAKIN ŞARTI KILIÇDAROĞLU
HDP'nin CHP ile ittifak yapmasına yönelik dikkat çeken değerlendirmede bulunan Gürkan Duman, bu durumun CHP kongresinden çıkacak sonuca bağlı olduğunu söyledi.

CHP kongresini Özgür Özel'in kazanması durumunda HDP'nin CHP ile ittifaka yanaşmayacağını ifade eden Duman, "HDP seçmeninin yüzde 75'i Sayın Kılıçdaroğlu'nu bütün konularda destekliyor. Etnik mezhepten dolayı Sayın Kılıçdaroğlu'na daha yakın görünüyor. Özgür Özel'i ise Atatürkçü/Ulusalcı olarak görüyor. Eğer İstanbul'da CHP böyle ön plana çıkmak istiyorsa, kongresini Sayın Kılıçdaroğlu'nun kazanması gerekir. Çünkü ittifaklar ancak o zaman bir araya gelebilir." sözlerini sarf etti. 

MANSUR YAVAŞ ANKARA'YI HDP OYLARIYLA KAZANDI
Seçim sonucu merak edilen başkent Ankara'ya ilişkin konjonktürün daha farklı olduğunun altını çizen BETİMAR Genel Müdürü, şunları kaydetti:

"14 Mayıs seçimlerine göre biraz analiz etmek istiyorum Ankara'yı. 2019 yerel seçimlerinde Mansur Yavaş, Mehmet Özhaseki'ye karşı 2,5 puanlık farkla kazandı. Mansur Bey aslında HDP'nin oylarıyla bir nevi seçimleri kazanmış oldu. Bunu neye göre söylüyoruz? 2018 genel seçimlerinde HDP Ankara'da yaklaşık yüzde 6.4 civarında oy aldı. Bunun seçmen bazında karşılığı 227 bin oya tekabül ediyor. 227 bin seçmenin yaklaşık 200 bini Mansur Yavaş'a oy verdi. Yine Kılıçdaroğlu faktörünü burada göz ardı etmemek lazım."

AVANTAJ CUMHUR'DA
Duman, İYİ Parti'nin kendi adayını çıkaracağını açıklamasının ardından Ankara'da Cumhur İttifakı tarafının avantajlı hale geldiğini söyledi.

Mansur Yavaş'ın başkentte gözle görülür projesi olmamasına rağmen olumlu bir algısı olduğunu söyleyen ünlü anketçi, seçmenin algıya göre mi yoksa hizmete göre mi oy vereceğinin cevabının seçim gecesi belli olacağını ifade etti. 

"AKŞENER BÜYÜK PAZARLIK İÇERİSİNDE"
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yerel seçime kendi adaylarıyla girme kararına ilişkin büyük bir pazarlık içerisinde olduklarını belirten Duman, sözlerini şöyle sürdürdü:

Meral Hanım'ın 2028'i görmesi açısından yerel seçimlerde kendi adaylarıyla çıkması kadar doğru bir hareket yok. İlk defa doğru bir strateji yürütüyor.  2019 yerel seçimlerinde kazandıkları fazla yer yoktu. 13 ya da 16 ilçe aldılar. Bunların  yarısından çoğu kendi ellerinden gitti. Yani 2019 seçimlerinde başarılı değillerdi. Yerel seçimlerde eğer düzgün adaylar koyarlarsa 2019'a göre ön plana çıkabilirler.

BÜYÜKŞEHİR'E KARŞILIK BEŞİKTAŞ, KADIKÖY!
BETİMAR Genel Müdürü Duman, Meral Akşener'in yerel seçimden ziyade 2028 yılında gerçekleştirilecek genel seçimi hedefe koyduğunu dile getirdi. 

Yüzde 1 alan partilere 40 milletvekili verildiği yerde Akşener'in yerel seçim pazarlığını üst seviyede tutacağını söyleyen ünlü anketçi, İYİ Parti'nin İstanbul Büyükşehir'deki olası  karşılık Beşiktaş, Kadıköy gibi CHP'nin kalesi olan ilçeleri talep edebileceğini ekledi.

İYİ PARTİ'DE İTTİFAKLARIN AKŞENER'İN ADAYINA OY VERECEKLERİN ORANI %58
Duman, Akşener'in doğru kararlar aldığını düşünerek arkasından gidecek İYİ Partili seçmeninin oranının yüzde 55-58 olduğunu belirtti.

Buna göre yaklaşık her iki İyi Parti seçmenden biri, yerel seçimde Akşener'in işaret ettiği adaya oy vermeyebilir. Bu durum, İyi Parti'nin yerel seçimde büyükşehirlerde oylarının daha da gerilemesi riskini barındırıyor.

İyi Parti tabanının ittifaklardan rahatsız olduğunu vurgulayan BETİMAR Müdürü Gürkan Duman, sözlerini şöyle tamamladı:

İYİ Parti seçmenin büyük kısmı 'Biz bu partiyi CHP'nin ikinci partisi olarak kurmadık' diyor. Ama ittifakın olup olmaması CHP'deki kongre sürecine bağlı. Eğer kongrede Kemal Kılıçdaroğlu çıkarsa, İYİ Parti bürün gemileri yakar diye düşünüyorum. 

KAYNAK: HABER7
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113