• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C

DÜNYA DOLARA ESİR!        

İbrahim Ciminli

Dolar 78 yıldır dünyanın baş belasıdır ve dünya ekonomilerini esir almıştır. ABD İkinci dünya savaşından sonra doları rezerv para haline getiriyor. 1944 yılında ABD’de yapılan “Bretton Woods anlaşması” ile dolar konvertibilitesi olan tek rezerv para oluyor. Dünya Bankası ve İMF’nin de kuruluşuna öncülük eden bu anlaşmada; 35 dolar= 1 ons altın olarak sabitleniyor. Ve dolar altın karşılığı basılıyor.     

Vietnam savaşından dolayı ekonomik olarak bunalan Amerika; 1971 yılında altın karşılığı dolar basmaktan vazgeçiyor. “1971’den beri artık dolar karşılıksız basılıyor. ”Sadece kağıt ve mürekkepten ibaret olan dolar, 71 öncesi gibi sanki altın karşılığı basılıyormuş gibi dünyada itibar görmeye devam ediyor. Yani insanlık gönüllü olarak kendi celladını besliyor ve bu dolar celladı ülke ekonomilerini sömürmeye devam ediyor. 35 trilyon dolar ülkelerin Merkez bankalarında rezerv olarak bulunmaktadır. Dünyada bugün itibariyle 52 trilyon dolar dolaşmaktadır ve bunun %80’i  karşılıksızdır. Hammaddesi kağıt ve mürekkep olan dolar;  altın gibi değer görmektedir. Kağıdı altın değerinde olan bir ülke ile ekonomik olarak nasıl baş edilebilir. Devamlı dolar basıp dünya piyasalarına sürerek dünyayı sömüren Amerikan emperyalizmi insanlık tarihinin hiçbir döneminde görülmemiş bir güç elde etmiştir.                         

Dünya ülkeleri uyanıp; dolar kullanımını terketmedikçe kimseye huzur yoktur. Bu sistem ve düzen devam ettiği sürece; açlık ve sefaletin bitmesi de mümkün değildir. Son bir yılda Amerikan Merkez bankası karşılıksız olarak 2,5 trilyon dolar para basmıştır. Dünyanın diğer ülkelerinin Merkez bankalarını da dünya bankası, İMF, kredi derecelendirme kuruluşları ve benzeri kurumlarla kontrol eden ABD,  kimsenin para basmasına da pek izin vermiyor. Verse de kontrollü ve sınırlı veriyor.                                    Ayrıca uluslararası para transferlerinin tamamı ABD kontrolündeki kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. ABD fişi çekse dünya piyasalarında para transferi durur. Hatta yurt içinde bile hiçbir transfer yapılamaz; kredi kartları işlevsiz kalır.                                        

İnsanlık; Amerikan dolarının ve Amerikan finans sisteminin elinde esirdir. Bundan kurtulmak için önce bilinç sonra da gayret olmadığı sürece uzun soluklu bir gelişme de mümkün değildir. Bizler birbirimizle uğraşırken, çeşitli sorunlarla meşgul edilirken elin oğlu işini yürütüyor.                                             Dünya ülkeleri dolar kullanımını  bırakıp, kendi milli paraları ya da altına endeksli para birimleri ile ticaret yapmalıdırlar. Yoksa boşa kürek çekmeye devam edeceklerdir.                                

Hükümetimizin dövize endeksli mevduat uygulaması, son dört aydan beri  doları frenledi. Ancak dolar dünyada rezerv para olarak kullanıldığı sürece hiç kimseye rahat yüzü yoktur. 8-10 ülke bir araya gelip dolarizasyona son verseler, gerisi çorap söküğü gibi gelir ve insanlık dolar esaretinden kurtulmuş olur. Aksi halde bütün ekonomiler kırılgan olacak, ekonomik istikrarsızlıklar dünyanın başının belası olmaya devam edecektir. Doların tahtı sarsılmadan kimseye rahat yüzü yoktur. Dünyanın adalete dayalı yeni bir  uluslararası para sistemi kurması gerekmektedir. Türkiye birçok ülkeyi bir araya getirebilecek potansiyele sahiptir. D-8 ülkeleri daha da genişletilerek yeni bir uluslararası finans sistemi oluşturulabilir.

Bu yazı toplam 571 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113