• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

Cevherden Mücevhere Geçişimiz

İbrahim Ciminli

Türkiye’nin ilk “Bor Karbür İşleme Tesisleri” Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 19 Mart 2023 tarihinde açıldı. Bor Karbür tesislerinin Cumhurbaşkanımız tarafından açılışını büyük bir heyecanla izledik. “Cevherden mücevhere” geçtiğimizin tescili olan bu tesis, Ülkemizin son yıllarda katma değeri yüksek ürünler ve  teknoloji alanında kazanmış  olduğu büyük gelişmelerin de bir örneğidir. 

Bor Karbür tesislerinin açılış sloganı olan bu iki kelime insanın içini ısıtıyor. Ülkemizin maden zenginliği gerçekten çok büyük. Bütün cevherleri bulmak ve işlemek, mücevhere dönüştürmek insan aklıyla ve eliyle mümkün oluyor. Onu aradan çıkardığınız zaman bütün cevherler taş ve toprak olarak kalır.

İnsan da bir cevherdir, hem de en değerli cevher. İnsan İyi yetiştirilirse mücevher olur. Ve bütün cevherleri mücevher yapan da insandır. Yoksa kendisine de yük, topluma da yük olur. Bu konu, Kur’an-ı Kerim’de Tin suresi 4. Ayet-i Kerime de harika bir şekilde anlatılır: Yüce Allah buyuruyor ki; “Biz insanı en güzel bir şekilde yarattık.” (95/4) 
Eğer insan cevheri; iyi eğitilir,  iman, bilgi, hikmet, yüksek ahlak ve adalet duygusu ile bezenir, kabiliyetine göre mesleğini seçer ve kendisini geliştirirse bu sefer mücevhere dönüşür. Bütün insanlık ondan büyük fayda görür. Tersi olursa; yine Ayet-i Kerime de buyurulur ki; “Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik.” (95/5) Aynı insan cevheri işlenmez, kendi haline bırakılırsa, ya da kötü işlenirse, iman ve yüksek ahlaktan uzak olursa, hem kendisine hem de insanlığa zararlı bir hale dönüşür. Dünyası da harap, ahireti de harap olur.

Genç bir nüfusumuz var. Bu genç cevherleri mücevhere dönüştürmek en değerli iştir.  Milli ruha sahip, kabiliyetine göre eğitim almış uzmanlarımız şimdi madenlerimizi değerli hale getiriyorlar.

Ülkemiz hem madenler, hem diğer enerji kaynakları bakımından zengindir. Ancak bizler uzun yıllardır zenginliğimizi yani cevherlerimizi keşfedemedik. Başkaları keşfetti ve ham olarak elimizden aldı. Şimdi artık cevherlerimizi mücevher yapmaya başladık. Çünkü, ustanın elinde cevher mücevhere dönüşür. İşte bu usta; Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’dır. Onu ve emeği geçenleri tebrik ediyorum. 

 Bor madeninin ham madde olarak değeri gram başına 1 lira ise, işlenip teknoloji katılınca değeri 33 bin kata kadar yükseliyor. Yine aynı şekilde demir ve çelik ham olarak satılırsa değeri çok düşük, ama işlenip araba olarak satılırsa değeri binlerce kat yükseliyor.

Toryum gibi dünyada ender bulunan birçok maden ülkemizde vardır. Bunlara teknoloji katarak, değerlerini artırmak, ülkemiz için çok büyük hizmet olmaktadır. 2017 yılında ilan edilen “Milli Enerji ve Maden Politikası” hedefi ile madencilikte yeni bir döneme girdik. 
“Cevherden Mücevhere“  hedefi ile de inşallah, zenginliklerimize teknoloji katarak değerlerini binlerce kat yükseltip dünya piyasalarına süreceğiz. Ham madde olarak ihraç ettiğimiz madenler, ucuza heba ettiğimiz değerlerimizdir. Bütün madenlerimizin işlenmesi hedefine doğru aynı hızla yürümeliyiz.

Bu yazı toplam 2223 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113