• BIST 10273.15
  • Altın 2408.024
  • Dolar 32.2739
  • Euro 34.7878
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Arakan'da son durum ne Müslümanlar ölüm yolculuğunda

Arakan'da son durum ne Müslümanlar ölüm yolculuğunda
Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçarak Bangladeş sınırını geçmeye çalışan Arakanlı Müslümanların sınırdaki bekleyişleri alarm veriyor.

Sınırdaki dağlık bölgelerde bekleyişleri devam eden Arakanlı Müslümanların büyük bölümü, kadınlar ve çocuklardan oluşuyor. Bekleyiş sırasında bazı hamile kadınlar doğum yaptı.
Myanmar yönetiminin bölgeye insani yardım yapan kuruluşları almaması nedeniyle, buradaki Müslümanlar içme suyu, gıda, barınma ve tıbbi yardımlardan mahrum bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor.
Saldırı altındaki köylerinden kaçan Arakanlı Müslümanların yanlarındaki yiyeceklerin büyük ölçüde tükendiği, yaşlılar ve çocukların bir bölümünün insani yardım ulaştırılamaması nedeniyle hayati tehlike altında olduğu öğrenildi.
İçme suları olmayan Arakanlı Müslümanlar, nehir yataklarından temin ettikleri suyu içiyor. Bu durum, çeşitli sağlık sorunları ve salgın hastalıkları beraberinde getirme riski taşıyor.
GEÇİŞ YOLU DA TEHLİKELERLE DOLU
Arakanlı Müslümanların bir bölümü de dağlık araziler dışındaki yollardan Bangladeş'e ulaşmaya çalışıyor. Siviller iki ülke arasındaki sınırı oluşturan ve Bengal Körfezine akan Naf Nehrini geçmek için sal ya da küçük botlar kullanıyor.
Bir diğer seçenek olan Bengal Körfezi'ne çıkarak deniz yoluyla Bangladeş'e geçmek için açık denize çıkmak zorunda olan siviller, tehlikeli bir yolculuk yapıyor.
Yolculukları sırasında Arakanlı Müslümanların içinde olduğu derme çatma tekneler sık sık alabora oluyor.
Kara, deniz nehir geçişleri sırasında Bangladeş ya da Myanmar güvenlik güçleri yer yer taciz ateşi açıyor.
30 BİN ARAKANLI MÜSLÜMAN, BANGLADEŞ'E GEÇTİ 
BBC'nin haberine göre, BM'nin Bangladeş yetkilileri, Arakan'da saldırıların başladığı geçen cumadan bu yana 38 bin Arakanlı Müslümanın yasa dışı yollardan ülkeye giriş yaptığını düşündüklerini belirtti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Bangladeş'teki Bölge Sözcüsü Vivian Tan, açıklamasında "Yol kenarlarında derme çatma çadır ve barınaklar görüyoruz, her yer dolu." dedi.
Arakanlı Müslümanlara, sınırı geçmeye çalışırken ateş edildiği duyumunu aldıklarını aktaran Tan, ateş açanların hangi taraftan olduğunun bilinmediğini kaydetti.
Avrupa Rohingya Konseyi (ERC), Arakan'ın merkezi konumundaki Sitwe kentinin Aung Min Glar bölgesinde, sivillerin gıda ve tıbbi malzeme almasına izin verilmediğini duyurdu.
Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında son 1 haftada çok sayıda Arakanlı Müslüman sivil hayatını kaybetti.

İNTERNETHABER

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113