• BIST 9771.79
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C

AK Parti Milletvekili'nden çok sert açıklama

AK Parti Milletvekili'nden çok sert açıklama
AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, CHP'li büyükşehir belediyelerinin yeşil katliamını ve AK Parti hükümetinin ülkeye kazandırdığı millet bahçelerini konu alan bir açıklama yayınladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; 

Saygıdeğer İstanbul’lu hemşehrilerim..

​Politika çelişkilerini; aymazlık, çelişki ve şımarıklıkla gidermeye çalışan CHP nin yeni bir ayak oyunuyla daha karşı karşıyayız; İstanbul Millet Bahçesi.

Dünya şehirciliğinde öncelikli konular arasında yer alan kent parkları, Sayın Cumhurbaşkanımızın bir vizyon projesi olarak Türkiye’de “Millet Bahçeleri” olarak uygulamaya girdiğinden bu yana milyonlarca gencimize, yaşlımıza, çocuğumuza erişilebilir, ulaşılabilir rekreasyon alanları olarak hizmet vermektedir. Bugün İstanbul’da 12 adet tamamlanmış ve 4 adedi de uygulama aşamasında olan 16 millet bahçesi bulunmakta, şehir yaşantımız sırasında doğaya kaçış, eğlence, dinlenme ve buluşma noktası haline gelmiş bu parkları güven içinde kullanabilmekteyiz. Kültürel mirasımızın ve kültürel peyzaj değerlerimizin bir parçasını şehircilik vizyonuna ekleyen Ak Parti hükümetleri, kente hem estetik, hem ekolojik, hem de rekreaktif değeri yüksek yeşil alanlar kazandırmayı başarmıştır.

Doğaya ve bitki örtüsüne özgür bir şekilde temas etmeye olanak veren, kamusal kullanımına yönelik birçok sosyal aktivite ve etkileşim alanı oluşturan bu mekanlar, kentsel açıklıklar, koru, çayır, göl gibi doğal peyzaj elemanlarını, rekreasyonel faaliyetler için, yürüyüş yolları, köprüler, koşu parkurları, gezinti alanları gibi yapılı peyzaj elemanlarıyla ilişkilendirerek sunmayı başarmaktadır. Bulunduğu çevreye sağladığı temiz hava, yeşil dokusuyla katkı sağlamanın ötesinde, iklim değişikliğinin kentlerde yarattığı çevresel sorunlara karşı duyarlılığın artması, doğaya ve çevreye karşı bilincin oluşması açısından da adeta bir eğitim yeridir.

19. yüzyıldan başlayarak şehir yaşamı hızlı bir değişime uğramış, teknolojik gelişmeler kentin şekillenmesinde rol oynamış, 1900 lü yılların başından itibaren değişen kent yapısı sağlıksız yaşam koşullarına neden olmuş, bunu önlemek için 1900 lü yılların başından itibaren sağlıksızlaşan yaşam koşullarının kentlerde düzeltilmesi için, mimari olarak kentlere kimlik kazandırmak ve kentlerde yeşil alanlar planlayarak sosyal ve fiziksel iyileştirme sağlamak amaçlanmaya başlamıştır. Geçmişte Avrupa kentlerine düzenlenen gezilerle, Londra ve Pariste bulunan kent parklarının şehirli yaşamı üzerindeki olumlu etkileri görülmüş ve Londrada Hyde Park ve Regents Park, Pariste Tuileries Park, Luxemburg Bahçeleri ve Park Floral de Paris, ve Münihte bulunan Englischer Garten gibi kamusal yeşil alanlar tüm Dünyaya örnek olmuştur.

Endüstri Devrimi sonrasında ise sömürgecilik yarışının bir sonucu olarak ortaya çıkan I. ve II. Dünya Savaşları, pek çok Avrupa kentinin yıkılmasına neden olmuş, kentlerde bulunan kent parkları, tahliye, ilkyardım alanları veya çıkan yangınların yayılmasının kontrol edilmesinde çok önemli bir enstrüman haline gelmiştir. Günümüzde kent parklarının, deprem veya doğal afetler sırasında toplanma alanı olarak kullanılması için dahi yapılması gerektiği otoritelerce kabul edilen bir gerçektir.

21. yüzyıl şehirciliğinde peyzaj, çevrecilik, gelişen turizm ve kentli kimliğinin perçinlenmesi için kullanılan bir araç olarak değişim göstermiştir. Kent parklarının, kentsel yaşam koşullarını iyileştirip kentin çevresel ve ekolojik sürdürülebilirliğine katkı sağlayan alanlar oldukları da düşünüldüğünde, Ak Parti tarafından ortaya konan bu vizyon projesinden geri adım atmak doğru değildir. Geçmişte Avrupa’daki örnekleri incelenirken bugün ülkemizdeki Millet Bahçeleri örnek alınmakta, şehir yaşamına entegre park alanları tüm dünya şehirlerine yayılmaktadır.

Tam da bu vizyon ve gereklilikle, İstanbul Atatürk Havalimanı Millet Bahçesini de halkımızın kullanımına sunmak için kollar sıvanmışken, başta ana muhalefet olmak üzere yükselen protesto seslerinin ya bir çivi çakılmasına dahi tahammülü olmayan umutsuz tavırlarından ya da gizli sahiplerinin sufleleri kaynaklı olduğu düşünülmelidir. Aksi taktirde, tamamlandığında rekreasyon alanı, gençlik merkezi, müze alanı, spor alanı, fuar alanı, konaklama alanı, yaşam merkezi ve afet toplanma, 145 bin metrekarelik macera parkı, 650 metre uzunluğunda kaykay pisti, 28 bin kişiye hitap edebilecek etkinlik çayırı, çocuk oyun alanları olacak ve 5 milyon 61 bin metrekarelik yeşil bir koridoru kentimize kazandıracak projeye hangi motivasyonla karşı durulabilir?

Her ne kadar yapılan açıklamaları anlamaya çalışmayacaklarını, hatta ve hatta geçmişte bu projenin kendi önerileri olduğunu bir gurur vesilesi olarak anlatmış olmalarına rağmen, bugün 180 derece fikir değişikliklerinin kaynağının sırf “istemezük” tavırları nedeniyle olduğunu bilsem de, gerek teknik, gerek şehircilik gerekse kültür açısından bu proje hakkında açıklama ihtiyacı duydum. Dün bir ağaç bahanesiyle ortalığı yakıp yıkanların, şimdi 132.500 ağaç dikimini engellemek için protesto yarışına girmelerinin takdirini saygıdeğer hemşerilerimin ferasetlerine arz ederim.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113