• BIST 8840.69
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3379
  • Euro 35.0999
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

Onu Çok Özlüyoruz

Abdullah Yadigar

Ülkemizin manevi mimarlarından olan Prof. Dr. Osman Öztürk Hocamızı kaybedişimizin sene-i devriyesini yaşıyoruz.

Âlimler, içinde yaşadığı toplumlar için ışık kaynağıdırlar. Âlimleri olmayan toplumlar, karanlıkta kalan insanlar gibidir.

Toplumları ayakta tutan, iman ve ilimdir. İlimleri ayakta tutan ise âlimlerdir. Âlimler, toplumların temel direkleridir.

Prof. Dr. Osman Öztürk Hoca gibi değerler, toplumda az yetişen cevherlerdi. Gün geçtikçe Âlim’e, önder insan’a ihtiyaç artıyor. Bu sebeptendir ki, bugün O’nu daha çok özlüyoruz.

Peygamber Efendimiz(s.a.v.); “Mevtül âlimi kemevtül âlem = Âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir” buyuruyor.

 Kur’an-ı Kerimde; ‘’İnsanlardan, (yeryüzünde) hareket eden (diğer) canlılardan ve hayvanlardan yine böyle çeşitli renklerde olanlar vardır. Allah’a karşı ancak; kulları içinden âlim olanlar derin saygı duyarlar. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır’’ buyurulur. (Fâtır S. Ayet -28)

Peygamber Efendimiz(s.a.v.); "Göklerde ve yerde bulunanlar, hatta suyun içindeki balıklar bile âlim kişiye Allah'tan mağfiret diler. Âlimin Abide karşı üstünlüğü, ayın diğer yıldızlara olan üstünlüğü gibidir. Şüphesiz ki âlimler, peygamberlerin varisleridirler. Peygamberler altın ve gümüşü miras bırakmazlar, sadece ilmi miras bırakırlar. O mirası alan kimse bol nasip ve kısmet almış olur" buyuruyor. [Ebu Davud, Tirmizi, İbn Mace]

Rahmetli Hocamız (Merhum Mâhir İz Hocanın tavsiyesiyle) İstanbul’da haftalık sohbet halkaları oluşturmuştu.

Bir Cuma Akşamı Avrupa yakasındaki eğitim camiasına, bir sonraki Cuma Akşamı da Anadolu yakasındakilere sohbet dersi oluyordu. Otuz küsur sene böyle aralıksız devam etti.

Yüzlerce, belki de binlerce öğretmen rahle-i tedrisinden geçti. Öğüt ve nasihatlerinden nasibini aldı. Engin görüş ve düşüncelerinden müstefid oldu.

Meslektaşlarımıza öğretmenlik mesleğini sevdirdi. Öğretmenliğin insan yetiştirme sanatı olduğunu vurgulayıp kıymet ve değerini kavrattı.

Dakikti, zaman mefhumuna çok önem verirdi. Cuma akşamları saat 19.00 da başlayan sohbetlere saatinden önce gelir, uygun bir yerde bekler, saatinde ve dakikasında sohbet mahalline giriş yapardı.

Planladığı saatte de konuşmasını bitirirdi. İnsanların o sohbet için ayırdığı zamanlarından fazlasını kullanmak istemezdi. Başka bir deyişle, ‘hazır bir topluluğu yakalamışken konuşabildiğim kadar konuşayım’ diyenlerden olmamıştı.

Merhum Mahir İz Hoca, Ali Yakup Hoca gibi üstatlarından anekdotlar aktarırken ibret alınacak öğütler sunardı.

Sohbetlerine katılan arkadaşlarımız notlar alırlardı. Pek çok arkadaşımız iki-üç ajanda dolusu özet-notlar almışlardır. Her bir cümlesi kayda değer sözlerdi.

Hak bildiği yolda eğilmeden yürümesini bilen ilim adamıydı. Her halükârda dik durmasını bilip, doğruluktan ayrılmamıştı. Kim olursa olsun karşısındakine hak bildiği şeyleri eğip bükmeden söylerdi.

2013 yılı haziran ayı taksim-gezi olayları ve 17-25 Aralık darbe girişimleri sırasında yaptığı (olaylarda Fetö parmağı olduğuna işaret eden) analizlerinin ne kadar gerçekçi olduğu, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha iyi anlaşıldı. 

 Pek çok Devlet Adamımız, Akademisyen ve Eğitim camiasında binlerce insan Hocamızın rahle-i tedrisinden geçti. Pek çok eser bıraktı. Ruhu şad olsun.                   

Abdullah YADİGAR-02/12/2018 

 

Bu yazı toplam 1562 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113