• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 13 °C

Sultanbeyli'deki binalar yıkılacak!

Osman Demir

Sultanbeyli, 1986 lar da daha ilçe olmadan İmar planı olmadan, imarsız, ruhsatsız, projesiz olarak yapılaşmaya başlamıştır. 2. otoyolun oradan geçmesiyle değerlenen arsalar, 4-5 yıl içinde büyük ölçüde  yapılaştı.

1-Bu yapılar, imar olmadığı için doğal olarak PROJESİZ VE RUHSATSIZ YAPILDI.
Yani hiç bir mühendislik hizmeti almadan, gecekondu gibi, kara kalem yapıldı gitti.
2-Bu binaların, 7 kat, 8 kat ve çok katlı apartman gibi görünmesi hiç kimseyi aldatmasın. Bunların bildiğimiz gecekondulardan farkı ,sadece çok katlı olmalarıdır.Çok katlı olmaları, daha çok tehlike barındırmaktadır.Buradaki arsa sahipleri arsalarının bir kısmını satıp elde ettiği parayı tamamen bu yaptığı binanın KAB İNŞAATINA harcamıştır. Yani belediye, olup ta bir disiplin gelmeden önce alel acele DAHA FAZLA KAT anlayışı ile, hiç bir ince işçiliğe girmeden, çatısını dahi yapmadan kat atmaya çalışmıştır.
3-  O yıllarda bölgede arsası olan ve oraya gidip gelen birisi olarak, oradaki süreci tüm detayları ile çok iyi biliyorum.10 Yıldan fazla, binlerce kırmızı tuğlalı, çatısız sıvasız bina olarak, kalan bu binalar, seneler geçtikçe bir taraftan yapılaşmaya devam ederken, eski yapılmış yapıların bazıları da sıva ile kapatılmıştır.
Bu binalarda beton kalitesi çok çok düşüktür.Hem yıkanmamış, tuzlu, midye kabuklu çamurlu deniz kumu kullanılmış, çimentosu çok düşük olarak katılmış, vibratörle sıkıştırılmamış betonlar atılmıştır.Hazır beton hiç kullanılmamıştır.
Demir donatısı proje olmadan, hesapsız kitapsız olarak, gecekondu demirci lerine köy evi gibi rast gele yapılmıştır. Bugün bu yapılardan numune alıp incelesek, minimum değer olan BS 25 betonunun yarısını bile sağlamadığını görürüz.
4- Bu kadar kötü, kalitesiz ve teknik hizmet almadan yapılmış olan yapılar, su ve neme karşı korunmamıştır. Ne temel izolasyonları yapılarak beton ve demir korunmuş, (ki korunacak vasıfta bir betonda zaten yok ). ne de dış cephe sıva ve boya ile kaplanarak yapı korunmamıştır. Yıllarca yağmura, kara maruz kalan bu düşük kalite niteliksiz betonlar su alarak demirleri oksitlenerek, aşınmaya uğrayarak iyice  zayıf hale gelmiştir. Yani ZAYIFIN ZAYIFI, KÖTÜNÜN KÖTÜSÜ.
Normal betonarme (demirli betonun ) ömrü 100 yıl kadardır.Ama bu yapıların ömrü, bir deprem vs olmadan, kendi başına ve haline olarak ZATEN 20-25 VEYA 30 YILDIR.1990  yılını BAZ ALIRSAK 30 YIL OLDUĞUNU GÖRÜRÜZ.
Yani oradaki yapıların %90 ı minimum 20-25 yıldır. BU BİNALAR ÖMRÜNÜ ÇOKTAN DOLDURMUŞTUR. Kartaldaki Yeşilyurt apartmanı gibi KENDİ KENDİNE YIKILACAKLAR DIR. 15 daireli bir binayı baz alırsak, 5 er kişinin yaşadığını var sayarsak 75 kişi yapar. Toplamda Sultanbeyl inin nüfusu 350.000 dir. 2000 den sonra yani depremden sonra YAPI DENETİM KONTROLÜNDE yapılan yapı Sultanbeyli nin %10 nu oluşturabilir. Bu duruma göre 300.000 kişi her an YEŞİLYURT APARTMANI GİBİ çok tehlikeli Yapılarda ciddi risk altındadır.Bu risk ÖLÜM RİSKİDİR.
Burada görev vatandaşa ve belediyeye düşmektedir, kısmende çevre şehircilik bakanlığına. Vatandaş burada barındığı için ve onun için değerli ve hayati bir mal olduğu için, bu konunun tehlikesini göremez. Görmekte istemez.GÖREV BELEDİYEYE DÜŞMEKTEDİR. VATANDAŞIN TALEBİNİ BEKLEMEDEN, BİNALARI TARAYARAK KONTROLLERİNİ SAĞLAYIP GEREĞİNİ HIZLICA YAPMALIDIR. 100-200 binayı incelemelidir, işin vahametin göreceği için belki GEREĞİNİ DAHADA HIZLICA YAPACAKTIR.
Belediye ve bakanlığa sesleniyorum; YEŞİLYURT APARTMANININ YANINDAKİ BİNAYI, ÇOK TEHLİKELİ OLDUĞU İÇİN EŞYALARI DAHİ TAHLİYE ETMEDEN TEHLİKEYE BİNAEN  ÇOK HIZLICA YIKTINIZ. İşte SULTANBEYLİ DEKİ BİNALAR KESİNLİKLE O EŞYALARI İLE BERABER YIKTIĞINIZ BİNADAN DAHA İYİ DURUMDA DEĞİLDİR. BU BİNALAR, SERİ ŞEKİLDE YIKILMAYA  BAŞLAYACAK . CAN KAYIPLARI OLMADAN DERHAL HAREKETE GEÇİN VE GEREĞİNİ LÜTFEN YAPIN. YARIN ÇOK GEÇ OLACAK VE O YARIN DA ÇOK UZAK DEĞİLDİR. Allah korusun bu yazım ve uyarım o zaman çok değerli olacak ve konuşulacaktır. Ama ne kıymeti var. BU GÜN DİKKATE ALINSIN Kİ, BÜYÜK CAN KAYIPLARINI ÖNLEYEBİLELİM. 
Orada yaşayanlara sesleniyorum; Bugün MALINIZDAN GEÇEMİYORSUNUZ, ama çok yakında ÇOLUK ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE CANINIZDAN GEÇECEKSİNİZ.Gelin binaların kontrolünü yaptırın, yıkılmadan  önce tedbirinizi alın, mal canın yongasıdır ama, yongadan vazgeçmezseniz candan olacaksınız. Neticeye göre ya binanızı güçlendirin yada DERHAL YIKIN.
Bu yazı toplam 1635 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113