• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Pendik'te küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için çiftlik kuruldu

Pendik'te küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için çiftlik kuruldu
Pendik Belediyesi, aylardan beri sessiz sedasız çok önemli bir proje yürütüyor.

Türkiye’nin ihtiyacı olan nitelikli hayvan yetiştiriciliği konusunda önemli bir adım atan Pendik Belediyesi, Kurtoğmuş Mahallesi’nde küçükbaş hayvan üretim ve eğitim çiftliği kurdu.

Türkiye’nin en modern kuzu çiftliği Pendik Belediyesi tarafında Kurtdoğmuş Köyünde faaliyete geçti. Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin ile birlikte gezdiğimiz çiftlikte her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmü. Şahin, Günümüzde insanların özellikle 40’lı yaşlardan sonra meşgul olabilecekleri kendilerine yeni meslekler edineceğini düşünerek böylesi bir oluşum içerisine girdiklerini henüz yeni olmasına rağmen çok önemli mesafeler katettiklerini söyledi.

Başkan Şahin, "Bu tesis sadece bir kuzu çiftliğinden ibaret, burası aynı zamanda çok amaçlı bir eğitim alanı. Arıcılıktan, küçükbaş hayvan üreticiliğine kadar. İnsanlarımız burada hem eğitim görecek hem meslek edinecek, hem de bu piyasada bilgi sahibi olacak ve aile bütçesine önemli katkı da bulunacak." dedi.

Kenan Şahin, "Belediye olarak bu tür faaliyetlerinin gerekliliğine inandık ve önem verdik. Şimdiden önemli mesafeler katettik. Bu alanda da bizlere danışılmaya başlandı. Ülkenin her yerinden gelip bizim kurduğumuz eğitim merkezini ziyaret etmek isteyenler olduğunu görmekteyiz." dedi.

Hem nitelikli tarımsal üretimi, hem de istihdamı birleştiren projeleriyle ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam eden Pendik Belediyesi, bu kez küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine destek olmak üzere kolları sıvadı. Bu amaçla Kurtdoğmuş Köyü’nde inşa edilen tesise iki ay önce de çoklu doğum yapan koyun türleri getirilmeye başlandı. Çalışmaları halen devam eden projenin nihai hedefi ise, ilerleyen zamanlarda eğitim çalışmaları da vererek hayvan üreticiliğini teşvik etmek.

1000 küçükbaş hayvan kapasiteli

Tesis, 1000 küçükbaş hayvan kapasiteli olacak şekilde iki kapalı ağıldan oluşuyor.Ağıllar, sulamadan yemliğe kadar otomatik sistemle donatıldı. Tesiste küçükbaş hayvanların barındığı alanların yanı sıra, eğitim salonu, idare ofisi ve bakıcı aile için konut da yer alacak.

Başkan Şahin: Dezavantajlı işsizleri düşündük

Çiftliğin eğitim amaçlı kurulduğunu belirten Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “Örgün eğitime ilçede ciddi destek veriyoruz. Ancak eğitim sadece okuldaki çocuklarla sınırlı değil, 7’den 70’e olmalı. Hangi alanda istihdama ihtiyaç varsa, o alanda mesleki eğitim kursları da açıyoruz. Toplumda hafif engelliler, yaşlı işsizler, eski mahkumlar, genç yaşta emekli olanlar iş bulma anlamında dezavantajlı bir kesimi oluşturuyor. Biz de Pendik’in yanındaki köyleri avantaja çevirip, eğitim amaçlı bir koyun çiftliği kurduk. Burada amacımız sadece iyi damızlık üreterek akademik başarı değil, dezavanatajlı işsizlerin ve köylülerimizin para kazanabileceği para kazancağı bir işletme modeli de geliştirmek” dedi .

Doğurgan ve güçlü ırk yetiştirilecek

Şu anda tesiste 110’u hamile, 90’ı erkek, geri kalanı da hamile adayı olmak üzere 240 adet küçükbaş hayvan bulunuyor. Cinsleri ise, Romanov olarak bilinen çoklu doğum yapan rus koyun cinsi ve romanovla yerli Anadolu koyunun birleşmesinden oluşan anarom cinsi koyunlardan oluşuyor. Anarom koyunları, Erzurum Atatürk Üniversitesi bünyesinde yıllar süren bilimsel çalışmalar neticesinde romanovla yerli koyun türlerinin ıslah edilmesiyle üretildi. Anarom koyunları; romanovun çoklu doğum yapma özelliği ile yerli koyun ırklarının dayanıklılığı ve güçlülüğü özelliklerine sahip.

ciftlik-an-yetistiriciligi.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113