• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Öldü denilen çucuğun hayatını kurtardı!

Öldü denilen çucuğun hayatını kurtardı!
Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Dr.Turgut Özcan, E-5 Karayolu Maltepe mevkiinde öldü diye üzeri örtülen 13 yaşındaki Mustafa'yı yaptığı ilk yardımla hayata döndürdü.

Maltepe'den Tuzla'ya seyir halinde iken trafik kazasına şahit olan Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Dr.Turgut Özcan, seri bir şekilde duruma müdahale ederek 13 yaşındaki bir çocuğun hayatını kurtardı.

İsmi Mustafa olan 13 yaşındaki kazazedeye, yanında bir arkadaşı ile birlikte E-5'i karşıdan karşıya geçerken araba çarptı. Çarpmanın etkisiyle çeşitli yerlerinden yara alan ve vücudunda çok sayıda kırık meydana gelen Mustafa, cansız bir şekilde yerde kaldı. Görgü tanıkları Mustafa'nın nefes almadığını ve öldüğünü düşünerek üzerini kapattılar. 

Yolda kalabalığı gören ve aracının dörtlülerini yakıp, bağajdan ilk yardım çantasını alarak  olay yerine giden Dr.Turgut Özcan, yerde cansız yatan Mustafa'ya ilk müdahaleyi yaptı. Hastanın ciğerlerini dinleyen, her iki ciğerinin de fonksiyonlarını yerine getirdiğini tespit eden Dr.Özcan, kazazede çocuğa gerekli tıbbi yardımı yaparak hayata döndürdü.

Başından geçen olayı sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaşan Dr.Turgut Özcan, yaşadıklarını şöyle anlattı; "Geçenlerde Boğaz Köprüsü girişinde bir yayaya araba çarpmıştı. Kalp masajı dahil tüm müdahalelere rağmen hasta çırpına çırpına vefat etmişti. Ambulansta oldukça geç gelmişti (Hala ambulansa yol vermeyi öğrenemedik, yol açıcı diye peşinden son gaz basıyoruz). Ancak bu sefer öldü diye terk edilen bir çocuğun hayata tutunmasını sağlamak nasip oldu.
Dün E-5'te Maltepe civarında Tuzla'ya doğru seyir halindeydim. Orta refüjde bir kalabalık gördüm. Her iki tarafta beton olduğu için içerde ne olduğunu göremedim ama trafik durmuş ve insanlar toplanmış olduğu için önemli bir şey olduğunu anladım, en sol şeritte dörtlüleri yakıp "Ben doktorum bir ihtiyaç var mı?" diye sordum. Arkamdaki arkadaşın beni meraktan durdu sandığı için acı acı korna çalışı eşliğinde, doktor olduğumu öğrenen vatandaşlar önce çok sevindiler ama "zaten ölmüş ne yapabileceksin ki?" diyerek davet ettiler ve arka bagajdan ilk yardım çantasını kaptığım gibi duvarın arkasına atladım ve karşımda bir kütle duruyordu. Çuval mı? insan mı? Belli değil. 112'yi aradınız mı? dedim, evet dediler. Neyse yaklaşınca 13 yaşlarında bir çocuk olduğunu gördüm. Sol bacağı tam kırık, sağ kalça çıkık, sol kolda bir kaç yerer kırık, yüz göz kan içinde. Hemen dikkatlice başını arkaya kaldırdım (extansiyon) ve nefes almaya başladı. Ciğerleri dinledim her ikisi de havalanıyor, kalp çalışıyor. Ancak adının Mustafa olduğunu öğrendiğim çocuk henüz kendinde değil. Hemen damar yolunu açtım, bacaklarını stabil hale getirmeye çalıştım ve çocuk kendine gelmeye başladı. Bacaklarında ve kollarında bir kaç kırık olduğunu farkedemeyen Mustafa kalkmaya çalışıyordu, mani oldum. 5 dakika sonra ambulans ve 112 ekibi geldi ve Mustafa'yı alıp gittiler. Aynı yaşlarındaki Arkadaşı bas bas bağırıyordu "babam beni öldürecek" diye. Niye dedim, "Abi biz ta karşıdan geliyoruz" dedi.

Dr.Mustafa Özcan, başından geçenleri anlattığı paylaşımından sonra, bu tür olayların yaşanmaması için hayati uyarılarda da bulundu.

Buradan çıkacak sonuç:
1. E-5 ve TEM'de asla karşıdan karşıya geçmeyin.
2. Çocuklarınıza sahip çıkın.
3. Her vatandaş temel ilk yardım eğitimi alsın
4. Doktor arkadaşlar arabalarında ilk yardım çantası bulundursunlar (Serum, Airway dahil olan)
5. Doktorlarla iyi geçinin, nerde lazım olacakları belli olmaz..

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113