• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C

Kemençeyle Holywood müziği!

Kemençeyle Holywood müziği!
Derya Türkan, kemençenin Karadenize özgü olmadığını, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde farklı adlarda kullanıldığını söyledi.

“Bir Enstrümanın Günlüğü” Programının bu ayki konuğu Kemençe Sanatçısı Derya Türkan oldu. 2012 yapımı “Argo” adlı Hollywood Filminin müziklerini kemençesiyle icra eden Derya Türkan, kemençenin Karadenize özgü olmadığını, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde farklı adlarda kullanıldığını söyledi.

kemence-_-rfh1268.jpg

Her ay bir enstrümanın incelendiği ve alanında uzman sanatçıların konuk olduğu “Bir Enstrümanın Günlüğü” bu ay “klasik kemençe” başlığıyla gerçekleştirildi. Atatürk Kültür Merkezi’nde üçüncüsü düzenlenen programın konuğu Kemençe Sanatçısı Derya Türkan oldu. Kemençenin tarihi hakkında bilgi vererek sanat hayatını anlatan sanatçı, daha sonra sergilediği performansla konuklara müzik ziyafeti sundu. Programda, kemençenin sanıldığı gibi Karadenize özgü bir enstrüman olmadığını belirten Türkan: “İstanbulluyum; ama beni kemençeyle çalarken gördüklerinde Karadenizli misiniz diye soruyorlar? Biz de kemençe Karadenizle bütünleşmiş durumda. Halbuki kemençe İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde farklı adlarda kullanılıyor. Mesela Yunanistan’da kemençeye lira deniyor.” dedi.

Derya Türkan kimdir?

1973 yılında İstanbul'da doğdu. İlkokul sıralarında Fikret Kızıltuğ'dan müzik ve blok flüt dersleri aldı. 1984 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitimi Bölümüne girdi ve İhsan Özgen'le kemençe çalıştı. 1994 yılında aynı okulun Çalgı Eğitimi Yüksek Bölümünden mezun oldu. Birçok konserde yer alan sanatçı, Murat Aydemir'le birlikte "Ahenk" adında bir CD çalışması yaptı. Ayrıca Kudsi Ergüner'le Fransa'da kayıtları yapılan ve yayınlanan "Chemins"(Yollar) adlı bir CD çalışması da vardır.

Derya Türkan, 2012 yapımı Argo adlı Hollywood filmininin müziklerini kemençesiyle icra etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113