• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

İstanbul'da itirazların 8'i kabul edildi seçim yenilenecek mi?

İstanbul'da itirazların 8'i kabul edildi seçim yenilenecek mi?
31 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 25 gün geçerken, İstanbul seçiminin yenilenmesi başvurusunu ve itirazları görüşen YSK kararını 5 gün içinde verecek.

AK Parti’nin İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’na 9 iddiadan oluşan bir liste verdi ve araştırılmasını talep etti. Kurul bu 9 maddeden 8’ini kabul etti. Sadece kamudan ihraç edilenlerin oy kullanmasına ilişkin yaptıkları itirazı reddetti.

Kabul edilen 8 maddenin ise araştırılmasına hükmetti. Bu araştırmaları yapması için de İstanbul İlçe Seçim Kurullarına 5 gün süre verdi.

5 günde ne araştıracaklar?

Kısıtlı seçmenler : AK Parti itiraz dilekçesinde 2 bin 732 kısıtlı seçmenin oy kullandığını belirtti. İlçe seçim kurulları öncelikle, tespit edilen kısıtlı seçmenin seçmen listesinde yer alıp almadığına bakacak. Listede yer alanları tespit edecek ve tutanak altına alacak. Yine oy kullandığı belirlenenlerin, kısıtlılıklarına ilişkin 31 Mart 2019 ve bu tarihten önce kesinleşmiş mahkeme kararı ilgili mahkemeden temin edilecek.

Zihinsel engelli seçmenler : Zihinsel engeli nedeniyle kısıtlı olduğu iddia edilen 21 bin 358 seçmen hakkında kısıtlılık kararı olup olmadığını sulh hukuk mahkemelerinden soracak olan ilçe seçim kurulları, kısıtlılık kararı olanlardan seçmen listelerinde yer alanları ve oy kullananların tespitini yapacak. Yine ölen bin 229 kişinin yerine oy kullanılıp kullanmadığını belirleyecek.

Hükümlü seçmenler : Hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde oy kullandığı belirtilen seçmenlerin durumu da incelenecek. AK Parti itirazında, 10 bin 290 hükümlünün yerlerine oy kullanıldığı ifade ediyor. Kurullar, bu kişilerin yerine oy kullanılıp kullanılmadığına bakacak.

Sandık görevlileri : İlçe seçim kurulları, İstanbul itirazındaki en kritik konularından birisi olan kamu görevlisi olmayan sandık başkanı ve memur üyelerini de araştıracak. AK Parti'nin itiraz dilekçesinde 6 bin 539 sandık kurulu başkanı ile 13 bin 84 sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmadığı belirtiliyordu. İlçe seçim kurulları, sandık kurulu başkan ve memur üyelerinin görevlendirilmelerine esas alınan listeleri, hangi kurumlardan temin edildiği de belirtilerek YSK'ya gönderecek.

5 gün sonra İstanbulla ilgili nihai karar çıkacak

AK Parti'nin iptal gerekçesi olarak sunduğu tüm bu iddialarla ilgili yapılacak araştırmanın sonucu daha sonra YSK'nın önüne gelecek. YSK da araştırma sonucuna göre İstanbul ile ilgili nihai kararı verecek. Usulsüzlük olduğu belirlenmesi ve bu durumun seçim sonucunu etkilediğinin anlaşılması durumunda Kurul, İstanbul'daki seçimlerin iptaline karar verebilecek.

Kaynak:İnternethaber

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113