• BIST 9016.2
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

İmam Hatip ve İlahiyatlarda yeni anlayışa ihtiyaç var

İmam Hatip ve İlahiyatlarda yeni anlayışa ihtiyaç var
İmam Hatip ve İlahiyatlarda yeni anlayışa ihtiyaç var

İmam Hatip ve İlahiyat sayısında başlayan artışa paralel öğrenci sayısının fazlalığı gurur verici düzeyde.

Artan sayıya rağmen anlayışta ciddi anlamda bir dönüşümün gerçekleşmemesi ise üzerinde düşünülmesi gereken bir konu.

FETÖ gibi bir badireyi atlatmamıza rağmen İslami camiada bu konunun pek irdelenmediği görülüyor.

Var olan grupların tamamına yakını, “Çok şükür ki bizim grup doğru yolda ilerliyor. Kapalı kapılar arkasında çevirdiği bir iş yok. Kur'an ve sünnete uygun bir şekilde eğitim verirken ümmetten de kopuk değil…” gibisinden neuzubillah deyip yüzünü sakalını sıvazlayıp yoluna devam etti.

Hatta fırsattan istifade ile kendi grubunun reklamını yapmayı da ihmal etmedi.

17 Aralık öncesi Habertürk'ün bir araştırmasında Türkiye'de dini cemaatlerin oranına yönelik bir araştırma yapılmıştı.

Türkiye'de kendini dini bir gruba ait görenlerin oranı yüzde 16 idi.

Grupların dağılımında yüzde 66 ile FETÖ ilk sırayı alıyordu.

FETÖ'nün devlet ve millet sathında hedefe konulup yok edilmesi, himmet merkezli diğer grupların elini ovuşturmasını sağladı. Sevinmediler desek yalan olur.

Neredeyse zil takıp oynayanları duymuyor değiliz.

FETÖ'nün sır perdesi aralandığında görüldü ki Kur'an ve sünnet adı altında tarihe mal olmuş bazı alimlerin hurafi yaklaşımları din olarak müntesiplere sunulmuştu.

Fetullah'ın eserleri bile bir çok noktada bu tarihi alimlere dayanıyordu.

Bu tarihe malolmuş alimlerin en büyük özelliği ise Kur'an'a rağmen veriler ortaya koymalarıydı.

İşte FETÖ'nün zihin kodlarını oluşturan verilerin tamamı da Kur'an ve sünnet dışında yan alan olarak ihdas edilen tarihe mal olmuş alimlerden alınmış bilgilerden oluşuyordu.

Kur'an ve Allah Resulü'nün uygulamaları Müslümanı algılama ve özümsemede özgür düşünce sahibi kılarken tarihe mal olmuş alimlerin görüşleri ise aksine Müslümanda zihni köleliğe yol açıyordu.

İslam'ın tebliği edildiği ilk anlarda Mekkelilerin Allah'a ulaşmalarına, birlik olmalarına, adaleti tesis etmelerine engel kendi elleriyle ihdas ettikleri ve tapındıkları Lat, Menat, Uzza ve Hubel putu ile irili ufaklı yüzlerce putları vardı.

Bu gün ise Müslümanların zihninde oluşturulmuş, dokunulmaz, kabullenilmiş,  sözsüz bir anlaşma ile birbirlerinin kutsallarına da saygı duyup eleştirmedikleri onlarca put ihdas edilmiş durumda.

Mübarek olan ve üzerinde düşünülmesi gereken tek kitap/merci Kur'an (Sa'd 38/29) iken Müslümanlar Kur'an ve sünnetten kopuk başka odakları mübarek bilip anlamanın meşguliyeti içinde.

Gökte uçan o kadar çok mübarek zat var ki o mübarek zatlara rağmen yeryüzünde iş yapmak, iş çevirmek, adaleti tesis etmek neredeyse imkansız.

Birçok imam hatipli ve ilahiyatçının zihninde dahi Kur'an'a aykırı dokunulmaz ve eleştirilmez gördüğü kutsallar çoğunlukta…

Aldığı mükemmel ilmi donanıma rağmen imam hatipli ve ilahiyatçıda Kur'an dışındaki kutsalları fark etme, eleştirme veya fark ettikten sonra bu aykırılığı ortaya koyacak ilim, ilmi siyaset ve cesaretin olmadığına şahit oluyoruz.

Bu nedenle İmam Hatip ve İlahiyatçıların tipik İslami eğitim dışında bu tür yapıları fark etme/tedbir alma ve ikaz edebilme becerisi içinde yetiştirilmeleri gerekir.

Tabi ki bu konuda en büyük iş Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne düşüyor. Şu ana kadar kitaplardan FETÖ kalıntılarını temizleme dışında ilgili müdürlüğün bir çalışma yaptığına şahit olmadık.

Umarız en kısa zamanda Din Öğretimi Genel Müdürlüğü bu konuda bir çalışma yapar ya da varsa yaptığı çalışmaları duyarız.

Seyit Mehmet Deniz / MİLAT

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113