• BIST 8990.9
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Bursa'da tarihe yolculuk başladı!

Bursa'da tarihe yolculuk başladı!
Pendik Belediyesinin Bursa’ya tarihi yolculuğu başladı. Gezide ziyaretçiler Osmanlı döneminin ilk mimari ve tarihi örneklerini yerinde görüyor.

Cumalıkızık, Emir Sultan Külliyesi, Yeşil Camii, Ulu Camii, hanlar ve birçok türbe ziyaretçilerin gözünü kamaştırıyor.

Kültür gezilerine bir yenisini ekleyen Pendik Belediyesinin Bursa gezileri başladı. Sabah 7’de Pendik’ten 45 kişilik otobüs, Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’ya yol alıyor. Rehber eşliğinde gerçekleşen gezinin ilk durağı tarihi 1300’lü yıllara dayanan Cumalıkızık Köyü oluyor. Burada enfes kahvaltı ikramının ardından köyde gerçekleşen gezide taş döşemeli dar sokaklar boyunca uzanan çeşitli  renklere boyanmış kerpiç, tahta ve taş karışımı evler Osmanlı döneminde bir köyde yaşamanın merakını gideriyor.

Ziyaretçiler manevi ve tarihi atmosfer yaşıyor

Osmanlı Devleti’nin ilk yıllarındaki önemli şahsiyetlerin yaşadığı ve türbelerinin bulunduğu Bursa’da daha sonraki ziyaret yeri Emir Sultan Külliyesi oluyor. Yıldırım Beyazıt’ın damadı büyük veli Emir Sultan’ın külliyesi manevi ve tarihi atmosferi ziyaretçilerine yaşatıyor. Yolculuk buradan Osmanlı’nın eski dönem mimari eserlerinden biri olan Yeşil Camii devam ediyor. Yeşil Camii, mimari özelliklerinin yanı sıra devrin ileri sanat anlayışını yansıtan çiniler, hat eserleri, mermer ve ahşap işçilikleriyle ziyaretçilerin gözünü kamaştırıyor.

Ulu Camii mimarisiyle hayrete düşürüyor

Bursa’nın zengin tarihinden günümüze ulaşan en önemli yapılarından bir diğeri olan Tophane’de aynı bahçe içerisinde yer alan Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri ve hemen ardından Evliya Çelebi’nin “Bursa’nın Ayasofya’sı“ olarak nitelendirdiği Ulu Camii'yle gezi devam etti. Kapalı namaz kılma alanı bakımından ise Türkiye’nin en büyük camisi olan Ulu Camii, muhteşem mimarisiyle ziyaretçileri hayrete düşürüyor.

Balibey Han’da öğle yemeği

Daha sonra ziyaretçiler, yüzyıllarca önemli bir ticaret merkezi olan Bursa’daki hanlar ve çarşıları da gezme fırsatı yakalıyor. Osmanlı’nın ilk üç katlı hanı olma özelliğini taşıyan Balibey Hanı’nda kısa bir mola verilerek ziyaretçilere öğle yemeği ikram ediliyor. Yemekten sonra eşsiz gezi II. Murad tarafından inşa ettirilen Muradiye Külliyesi’yle devam ediyor. Şehrin Osmanlı Sultanları tarafından yaptırılan son külliye olma özelliğine sahip külliye; cami, hamam, medrese, imarethane ve türbelerden oluşuyor.

Tarihi çınar altında çay keyfi

Sultan 1. Murad tarafından yaptırılan Hüdavendigar Camii ve Külliyesi’yle bir diğer tarihi yolculuğun yaşatıldığı gezinin son durağı “Tarihi İnkaya Çınarı” oluyor. Uludağ’ın eteklerinde yer alan İnkaya Köyü’nde bulunan çınarın altında ziyaretçiler, çay ve kahvelerini yudumlayarak yorgunluklarını atıyor. Bu kısa dinlenmenin ardından Pendik’e dönüşle birlikte gezi tamamlanıyor.

 Kayıtlar internet sitesi üzerinden yapılıyor

Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından organize edilen gezide Pazar günleri hariç her gün 45 kişiye Bursa’nın tarihi ve önemli mekânları gezdiriliyor. Gezilere katılım için Pendik Belediyesinin internet sitesi www.pendik.bel.tr üzerinden online kayıt yaptırmak gerekiyor. Katılacak kişinin Pendik’te oturma şartı aranıyor. 0-6 yaş arası çocuklar ve 65 yaş üstü vatandaşlar, gün boyu sürecek gezinin yoğun temposu nedeniyle tura kabul edilemiyor. Gezinin 2. etabı için kayıtlar WEB sitesi üzerinden 2 Ekim itibarıyla alınmaya başlayacak.

Emin Kuzucu (Kaynarca): Gezi çok mükemmel geçti. Çok beğendim. Başta Pendik Belediye Başkanımız ve gezide emeği olan herkese teşekkür ediyorum.

İbrahim Öztürk (Esenyalı): Verimli bir geziydi. Gezerek yeni şeyler öğrendik. Yeni arkadaşlıklar edindik. Bu gezilerin artarak devam etmesini talep ediyoruz. Son derece kaliteli hizmet oldu.

Murat Bahadır Çolak (Kavakpınar): Belediyemizin diğer çalışmaları gibi kültür gezilerini de çok başarılı buldum. Belediyenin bu tür çalışmalarını destekliyoruz.

Şenol Aşan (Harmandere): Gittiğimiz tarihi yerleri çok beğendim. Cumalıkazık’ta enfes bir kahvaltıyla güne başladık. Daha sonra türbeleri ve camileri gezdik. Rehberimiz çok iyiydi. Personel güler yüzlüydü.  Herkese tavsiye ederim. 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113