• BIST 9094.06
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Bomba seçim simülasyonu! Meclis nasıl şekillenecek işte cevabı

Bomba seçim simülasyonu! Meclis nasıl şekillenecek işte cevabı
Uluslararası bankacılık ve finans kuruluşlarının hazırladığı 24 Haziran raporlarından çarpıcı sonuçlar çıktı? Cumhurbaşkanlığı seçiminde kim ne kadar oy alıyor? İttifakların oy oranı ne kadar? HDP barajı aşıyor mu? Meclis'te çoğunluk nasıl elde edilir?

24 Haziran seçimleri yaklaşırken uluslararası bankacılık ve finans kuruluşları aboneleri için hazırladıkları analizler ve seçim simülasyonlarından çarpıcı sonuçlar çıkarıyor. Ardandan da seçim simülasyonları hazırlanıyor. Ankara'da konuşalan son simülasyonlara göre cumhurbaşkanlığı seçiminde hangi aday ne kadar oy alıyor? Partilerin oy oranları ne? Meclis'te çoğunluk AK Parti-MHP'nin 'cumhur ittifakı'nda mı olacak yoksa CHP-İYİ Parti-Saadet'in 'millet ittifakı ile HDP'de mi? İşte Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'nin yazısından o simülasyonlar...

Bomba seçim simülasyonu! Meclis nasıl şekillenecek işte cevabı

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİME İKİNCİ TURA KALIR MI?... Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalır mı kalmaz mı? Analizlerde ikinci tur göz ardı edilmiyor, Erdoğan’ın ilk turda kazanacağı seçeneği üzerinde duruluyor. Daha çok alacağı oy oranı üzerinde yoğunlaşılıyor. 16 Nisan’a yakın bir denge oluşuyor.

MECLİS'TE TABLOYU HDP BELİRLEYECEK... Meclis’te oluşacak denge hakkında ise daha ayrıntılı simülasyonlar yapılıyor. Partilerin ve ittifakların alacağı oy kadar HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı belirleyecek Meclis'te çoğunluğun iktidarda mı yoksa muhalefette mi olacağını.

İTTİFAKLARIN OY ORANI NE KADAR?... ‘Cumhur ittifakı’nda oy oranları 37 ila 55 arasında alınıyor. ‘Millet ittifakı’nın değerlendirme aralığı ise 30-48 arasında tutuluyor.

HDP BARAJI AŞAMAZ İSE... HDP barajı aşamadığı takdirde AK Parti, oy oranı gerilese dahi Meclis’te güçlü bir çoğunluk elde ediyor. Peki HDP’nin barajı aşamama durumu var mı? Bu risk azalmakla birlikte varlığını koruyor.

İKİNCİ TURDA NE OLUR?.. İkinci tura kalması durumunda ise Erdoğan’ın oylarını arttıracağı düşünülüyor. İkinci turda Kürtlerin Erdoğan’a oy vereceği hesap ediliyor. Erdoğan’ın kaybedeceği sonucuna ulaşanı görmedim.

HDP AŞARSA EN ÇOK AK PARTİ SANDALYE KAYBEDİYOR... Ama HDP’yle ilgili değerlendirmede barajın üstü esas alınıyor. Yüzde 10’dan 14 dâhil olmak üzere 5 orana göre tek tek değerlendirme yapılıyor. HDP’nin barajı aşması durumunda en çok AK Parti milletvekili kaybediyor. Çünkü bölgede sadece HDP ve AK Parti var.

HDP KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARIYOR?.. Bölgede bir ya da iki yerde Saadet Partisi ve İYİ Parti başını çıkarmış durumda. Büyükşehirlerde ise ‘millet ittifakı’ndan 7-8 milletvekili götürüyor. HDP yüzde 10’dan 14 dâhil bir oy oranına kavuştuğunda en az 64 en fazla 85 milletvekili çıkarıyor.

Bomba seçim simülasyonu! Meclis nasıl şekillenecek işte cevabı

MİLLET İTTİFAKI YÜZDE 38'İ AŞARSA... CHP, İYİ Parti, Saadet ve DP’den oluşan ‘millet ittifakı’ için kritik sınır yüzde 38. Eğer ‘millet ittifakı‘ yüzde 38’i aşarsa Meclis’te muhalefet lehine güçlü bir dağılım oluşuyor. Şu ana kadar gözlenen muhalefet birbirinden oy alıyor.

CUMHUR İTTİFAKI İÇİN KRİTİK SINIR... AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu ‘cumhur ittifakı’ için kritik eşik yüzde 45 olarak ortaya çıkıyor. HDP barajı yüzde 10’la aştığında ‘cumhur ittifakı’ az farkla çoğunluğu koruyor.

YÜZDE 45'LE ÇOĞUNLUĞU ZORLAŞTIRIR... Ama 45’in altına indikçe, çoğunluk muhalefete geçiyor. HDP’nin yüzde 11’den 14 dâhil olmak üzere ulaştığı her oran iktidarın yüzde 45’le çoğunluğu sağlamasını engelliyor.

CUMHUR İTTİFAKI YÜZDE 47'Yİ GEÇERSE HDP ANLAMSIZ... ‘Cumhur ittifakı’ yüzde 47’yi aldığı takdirde ise HDP, yüzde 14 alsa dahi Meclis’te kıl payı çoğunluğu sağlıyor. Ama HDP yüzde 14 aldığında, iktidar yüzde 47’nin altında çoğunluğu kaybediyor.

ANKETLER NE DİYOR?... Peki kamuoyu araştırma şirketlerinin şimdiye kadar açıklanan anketlerinde son durum ne?.. Son seçim anketi MAK Danışmanlık'tan geldi. MAK'ın seçim anketi sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ilk turda yüzde 51.5 ile kazanıyor. Cumhur ittifakının oy oranı ise yüzde 52.7 oldu. Muharrem İnce yüzde 24.4, Meral Akşener yüzde 12.5, Selahattin Demirtaş yüzde 8.8, Temel Karamollaoğlu yüzde 2.2, Doğu Perinçek ise yüzde 0.6 oy alıyor.

MAK'ın anketine göre AK Parti yüzde 43.5, CHP yüzde 24.2, MHP yüzde 9.2, İYİ Parti yüzde 10.3, HDP yüzde 9.2, Saadet Partisi yüzde 2.1, HÜDA-PAR yüzde 0.5... Buna göre, AK Parti ile MHP’nin oluşturduğu ‘cumhur ittifakı’ yüzde 52.7, CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi’nin oluşturduğu ‘millet ittifakı’ ise yüzde 36.6 oy alıyor.

GEZİCİ ANKETİ SEÇİM SONUÇLARI: Araştırma şirketi Gezici'nin son anketinde katılımcıların adaylardan hangisine oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde, kararsızların da dağılımı yapıldığında, yüzde 48.7’si AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, yüzde 25.8’i CHP’nin adayı Muharrem İnce, yüzde 14.4’ü İYİ Parti’nin adayı Meral Akşener, yüzde 10.1’i HDP’nin tutuklu adayı Selahattin Demirtaş, yüzde 0.6’sı Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu ve yüzde 0.4’ü Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek’i seçti.

ORC SEÇİM ANKETİ SONUÇLARI: ORC 24 haziran seçim anketine katılanların yüzde 53.4'ü Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söyledi. Ankete göre CHP’nin adayı Muharrem İnce yüzde 23,8, İYİ Parti'nin adayı Meral Akşener’e ise yüzde 11.5’te kaldı. ORC Anketine katılanların yüzde 52.8’i Cumhur İttifakı'na, yüzde 35.6’sı Millet İttifakı'na oy verirken HDP’ye oy verenler yüzde 10.9 diğer partilere oy verenler ise yüzde 0.7’de kaldı. ORC Araştırma şirketi, 16 Nisan referandumlarından 3 gün önce açıkladığı ankette anayasa değişikliğine yüzde 59.4 'evet' çıkacağını açıklamıştı.

ADİL GÜR ANKET SONUÇLARI : Referandumda şaşan ancak 1 Kasım seçim sonuçlarını doğru bilen tek isim Adil Gür olmuştu. Haliyle Gür'ün anket sonuçları merak ediliyordu. Adil Gür anket verilerini şu sözlerle açıkladı: -"Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. turda bitecek. Yüzde 50-55 arasında bir oyla almasını bekliyorum. Size iddialı bir şey söylüyorum. Diyarbakır’da, Mardin’de, Siirt’te, Van’da, Şırnak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çıkacak oy 1 Kasım’da hatta 16 Nisan’da çıkan oyun üzerinde olacak.

Kaynak:İnternethaber.com

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113