• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Avrasya tüneli bakın ne zaman açılıyor

Avrasya tüneli bakın  ne zaman açılıyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrasya Tüneli ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan "Avrasya Tüneli'nde inşaat olarak yüzde 82'ye geldik. Hedefimiz yıl sonunda Avrasya Tüneli'ni bitirerek İstanbullunun hizmetine sunmak. Avrasya Tüneli'nden geçiş ücreti 5 dolar artı KDV olacak" dedi.

avrasya-tuneli.jpg

Deniz tabanının altından iki yakayı ilk kez birbirine bağlayacak karayolu tüneli, İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek.

Toplam uzunluğu 14,6 kilometrelik olan güzergahın 5,4 kilometrelik bölümü, iki katlı olarak deniz tabanı altına yerleştirilecek.

Tüp geçişinin yüzeye çıktığı Sarayburnu-Kazlıçeşme ile Harem-Göztepe arasında yer alan yolların genişletilmesine yönelik çalışmalara hız verildi.

Hem Asya hem de Avrupa yakalarında yol genişletme çalışmalarına hız verilirken, trafiğin akıcı hale gelmesi için yol boyunca çok sayıda alt ve üst geçit de inşa edilecek.

Avrupa yakasındaki ana arter olan Kennedy Caddesi'nin her iki yönde 4'er şeritli hale getirilmesi çalışmalar devam ediyor.

Asya yakasında ise da ise yollar kimi yerde her iki yönde 4'er kimi yerde ise 5'er şeride kadar çıkarılacak.

Avrasya Tüneli Projesi için hazırlanan Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirmesi'ne göre Anadolu yakası Göztepe bölgesinde 2 adet köprülü kavşak, 1 alt geçit, 1 üst geçit, 3 yaya köprüsü inşa edilecek.

Avrupa yakasında ise sahil trafiğini rahatlatmak için 5 adet U dönüşü alt geçidi, 7 adet yaya geçidi yapılacak. Bu çalışmalarla yolculuk süresinin 100 dakikadan 15 dakikaya inmesi planlanıyor.

Dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 2017'nin ikinci yarısında bitirilmesi planlanan Avrasya Tüneli’nin bu yılın sonunda hizmete gireceğini belirterek, "Projeyi belirlenen zamandan 8 ay önce, 47 ay gibi kısa bir sürede tamamlamış olacağız" demişti.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, "Marmaray'ın kardeşi" olarak başlatılan Avrasya Tüneli (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi) projesinde sona yaklaşıldığını söylemişti.

Toplam uzunluğu 14,6 kilometre olan projenin 3 ana bölümden oluştuğunu ifade eden Yıldırım, "Avrasya Tüneli projesinin en önemli aşaması olan 3 bin 344 metrelik boğaz geçişini 2015 yılının Ağustos ayında tamamlamıştık, ancak Avrupa ile Asya yakalarında yol ve kavşak düzenlemeleri olmak üzere iki önemli kısım daha var. "

"Yani bağlantı yolları. Avrupa yakasında 5,4 kilometrelik sahil yolu Kazlıçeşme’ye kadar 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak, yaklaşık 1,5 kilometrelik kısım da yer kotunun altına alınacak. Asya yakasında ise D-100 karayolunun 3 bin 800 metrelik bölümünde Göztepe’ye kadar yol ve kavşak düzenlemesi yapılarak, mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılacak." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yıldırım, sözleşmeye göre Avrasya Tüneli projesinin 2017'nin ikinci yarısında hizmete girmesinin planlandığını anımsatarak, projeyi belirlenen zamandan 8 ay önce, 47 ay gibi kısa bir sürede tamamlamış olacaklarını belirtmişti.

Avrasya Tüneli'nin 2016 sonunda hizmete gireceği müjdesini veren Yıldırım, "Boğaz altından geçiş gibi çok zor fiziki şartlara rağmen kullanılan ileri teknoloji ve mühendislikle projeyi zamanından önce bitirmemiz gurur verici ve büyük başarı." demişti.

Yıldırım, Avrasya Tüneli'nin başta İstanbul olmak üzere Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, geçen yıl projenin kullanılan ileri teknoloji dolayısıyla Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği tarafından "Yılın Büyük Projesi" ödülüne layık görüldüğünü hatırlatmıştı.

Avrasya Tüneli'nin "en"lerin projesi olduğunu ifade eden Yıldırım, kullanılan tünel açma makinesinin, kesici kafa gücüyle dünyada birinci, 12 barlık tasarım basıncıyla ikinci, 13,7 metre kazı çapıyla da dünyada ilk on içinde yer aldığını anlattı.
Binali Yıldırım, projenin toplam yatırım tutarının 1 milyar 245 milyon doların üzerinde olduğunu belirterek, şunları söylemişti: 

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük önem verdiği Avrasya Tüneli’nin hizmete girmesiyle dünyanın en modern, en gelişmiş karayolu geçiş tünelini İstanbul'a kazandırmış olacağız. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden lastikli araçlar iki kıta arasında seyahat ediyor. "

"Marmaray'dan da demiryolu ulaşımı sağlanıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde hem karayolu, hem raylı sistem olacak. Avrasya Tüneli tamamlandığında ise iki kıta arasında 4 karayolu geçişimiz olacak, İstanbul trafiği nefes alacak. İstanbul’un köprü trafiği eziyeti tarihe karışacak."
Avrasya Tüneli'nin hizmete alınması sonrasında günde ortalama 100 bin araç tarafından kullanılacağını dile getiren Yıldırım, iki katlı inşa edilmesi nedeniyle tünelde yol güvenliğinin en üst düzeyde olacağını vurgulamıştı.
Yıldırım, sis, buzlanma gibi olumsuz hava koşullarında da kesintisiz yolculuk yapılmasının sağlanacağına işaret ederek, "Karayolu ağını tamamlayan anahtar bağlantı ve İstanbul’daki mevcut havaalanları arasında en hızlı ulaşım olanağı Avrasya Tüneli olacak. En önemlisi tarihi yarımadanın doğusunda kayda değer oranda trafik azalması sağlanacak. Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerindeki araç trafiğinde hissedilir rahatlama olacak ve trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında yolculuk süresi 15 dakikaya kadar inecek." ifadelerini kullanmıştı.

İŞTE AVRASYA TÜNELİ'YLE İLGİLİ TÜM DETAYLAR
Avrasya Tüneli Projesi İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi kapsamında Sarayburnu- Kazlıçeşme, Kazlıçeşme-Göztepe arasında başlatılan çalışmalar bütün hızıyla sürüyor.

Projenin 5.4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına özel bir bir teknoloji ile inşa edilen otomobillerin geçeceği 2'şer şeritli ve iki katlı tünelden oluşuyor.
Avrupa ve Asya yakalarında 9.2 kilometrelik güzergahta ise yol genişletme ve yenileme çalışmaları yapılıyor.
Bu amaçla bir süre önce trafik düzenlemesi yapılan Sarayburnu-Kazlıçeşme hattında da çalışmalar devam ediyor.
Fatih, Sahil Kennedy caddesinde yapılan çalışmalarda yollar genişletilip, yenilenirken araç alt geçitleri ve yaya üst geçişleri inşa edildiği belirtildi.
Havadan görüntülenen bu bölge dev bir şantiyeye dönmüş durumda.
Trafik düzenlemesi ile kapatılan bölümlerde çalışmaların hızla sürdüğü bazı bölgelerde yolların ve bağlantı tünellerinin ortaya çıkmaya başladığı görüldü.

BU YIL SONU AÇILMASINA ÇALIŞILIYOR

Proje 1 milyar 245 milyon dolarlık yatırım bedeli ile hayata geçiriliyor. 
55 ayda bitmesi hedeflenen projenin 2017 yılının ilk 6 ayı içinde bitirilmesi planlanıyordu.
Ancak proje inşaatının beklenenden daha hızlı yürümesi ve İstanbul trafiğini rahatlaması açısından çalışmalara hız verildi.

Projenin 2016 yılının sonlarına yetiştirilmesi planlanıyor.
İstanbul’da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indireceği belirtiliyor.

Projeyi tamamlayacak firmalar tüneli 29 yıl boyunca işletecek.

Proje; 7,5 büyüklüğünde bir depremde zarar görmeyecek şekilde planlandı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113