• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Araç alacaklar dikkat! Sıfır piyasasını da karıştırdılar

Araç alacaklar dikkat!  Sıfır piyasasını da karıştırdılar
Yetkili satıcılardaki stokları bitirip, teslim süresini uzatınca birçok sıfır kilometre model galerilerde daha yüksek fiyata satılmaya başlandı. Özel galerilerle resmi ithalatçının fiyat farkı 15 bin TL’den başlayıp, 300 bin TL'ye kadar yükseliyor.

Otomotiv satışlarında talebin arttığı yılsonları ve model geçişlerinin başladığı yılın ilk ayları kritik öneme sahip. Oluşacak talebi tahmin edip, aylar öncesinden ana üreticilere siparişlerini geçip, stoklarını sağlamlaştıran markalar, zorlu bir sürece giriyor. Geride bıraktığımız aralık ayı da, Türkiye otomobil tarihine en zorlu dönemlerden biri olarak geçti.

FAİZLER TETİKLEDİ 

Kamu bankalarının yüzde 0.60’lara kadar inen otomobil kredilerinin 10 yılın en düşük seviyesini görmesi, birkaç yıldır ertelenen müşteri taleplerini tetikledi. Bu yükselişe markaların başlattığı kampanyalar, hurda teşvikinin olumlu etkisi, döviz fiyatlarının dengeye oturmasıyla birleşince sıfır kilometre otomobilde talep coştu.

STOKLAR TÜKENDİ

Yükselen talebe rağmen geçen yılsonu birçok markanın stokları daha ilk haftada tükendi. Özelikle pazar payı yüksek ithal markalar yetkili satıcılarına gelen müşterilerini boş göndermek, birçoğu da başka markalara kaptırmak zorunda kaldı. 'Yok satan' markalar, başka ülkeler için ayrılmış kotalardan bile araç getirmeye çalışsa da talep karşılanamadı.  

BAYİDEN DAHA PAHALI 

Ocakla birlikte 2020 model yılına ait otomobilleri önce yerli üreticiler pazara sundu. Yasa gereği 2020 model olarak tescil edilebilmesi için otomobilin en erken 2 Ocak'ta üretilmesi gerektiğinden, ithaller siparişleri toplamaya başladı. Şubatla birlikte birçok marka, yeni modellerini kısıtlı getirebilince talebi karşılamakta zorlandı. Getirilen ilk modeller de liste fiyatlarından daha yükseğe galerilerde görücüye çıktı.

OCAK SATIŞLARI YÜZDE 90 ARTTI 

Arılıkta araç bulamayan tüketiciler, özelikle yerli markalara yönelip satışları yükseltti. 2020 yılı Ocak ayı otomobil ve hafif ticari toplam araç pazarı 27.273 adet oldu. 14.373 adet olan 2019 Ocak ayına kıyasla satışlar yüzde 89.8 arttı. 

FARK YÜKSELİYOR 

Yetkili satıcıların sipariş alıp, teslim etmek için bir iki ay sonrasına sıra verdiği birçok model galerilerde 15-35 bin TL daha yüksek fiyatla alıcı bekliyor. Örneğin Peugeot’nun şubat ortasında satışa sunulan ve yüksek talep gören yeni SUV’u 2008, 15 bin TL daha yüksek fiyatla galerilerde satılıyor.

ÖNCE GALERİDE

Yükselen talep dışında, piyasada birçok lüks model de resmi distribütörden önce galeriler tarafından paralel ithalatla geliyor. Özel galeriler yeni modele beklemeden sahip olmayı isteyenler için birçok otomobili hızla getiriyor. Örneğin Mercedes’in yaz aylarında ithal edilmesi planlanan yüzde 100 elektrikli SUV’u EQC birçok galeride müşteri bekliyor. Aynı şekilde BMW’nin en lüks modellerinden X7 için de özel galeriler siparişleri topluyor.

KAYNAK: HABER7
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113